Забраняват таксата за повторно включване на тока

OFFNews Последна промяна на 13 август 2013 в 16:46 9723 14

Явор Куюмджиев Снимка: БГНЕС

Таксата за повторно включване на тока, изключен заради неплатена сметка, да отпадне, предвижда проектозакон за промени в Закона за енергетиката, внесен от червения депутат и зам.-председател на комисията по енергетика Явор Куюмджиев.

Днес предложените текстове бяха обсъдени по време на дискусия в парламента.

Трите ЕРП-та - ЧЕЗ, Енерго-Про и EVN - налагат такси, които варират между 19 и 241 лева, за да пуснат тока на клиент, който вече си е платил просроченото задължение.

"Тази такса е незаконна. В нея няма никаква икономическа логика. Тя се използва като източник на пари и наказателна мярка", коментира Куюмджиев. Той бе категоричен, че до септември промените ще са факт.

"Веднъж ми спряха тока заради 1 неплатен лев. Прибирам се вкъщи - няма ток, съответно няма и интернет, оказа се, ЕРП-то не приема плащания с кредитна карта. На следващия ден се редих на дълга опашка, за да платя 70 лева заради 1 лев просрочено задължение", разгневи се Куюмджиев.

Другите предложени промени са:

1. В случай на оспорване (съдебно) на размера и основанието на сметката за консумирана електрическа енергия, да не се изисква плащане на оспорената сума и да не се спира токът на клиента.

2. Независим контролен орган да проверява точността на измерването на електромерите, собственост на ЕРП-тата, а при констатирани отклонения, да се връщат доброволно надвзетите суми.

3. По отношение на качеството на доставяната електрическа енергия – да се предвидят санкции за отклонения, съгласно приетия от БДС стандарт за качеството на електрическата енергия.

4. ЕРП-то да предупреждава при предстоящо спиране на тока заради неплатена сметка (например чрез SMS, по телефона, чрез изпращане на уведомление).

 

По време на дискусията бяха направени и допълнителни предложения от участниците: да се въведе забрана доставчикът да може да прекъсва тока, а това да е възможно само по съдебен път (чрез съдебен изпълнител); да отпаднат допълнителните такси на ЕРП-тата, защото и сега всички разходи са включени в цената на електроенергията и въпросните такси просто дублират част от тях; да се сключват лични двустранни договори с клиентите, а общите условия - често в ущърб на клиентите - да отпаднат; повторното включване на тока, изключен за неплатена сметка, да става същия ден, а не в рамките на 24 часа.

ЕРП-тата да са длъжни да изпълняват решенията на съда, постановяващи отмяна на неравноправна клауза в общите им условия и без изричното решение на ДКЕВР, поискаха от Комисията за защита на потребителите. И сега имаме спечелени дела срещу тях, но ДКЕВР не се е произнесла вече 2 години и общите условия си стоят същите, възмути се председателят на КЗП Веселин Златев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

05.12 2013 в 10:11

И на този ред БТК, ВиК, Топлофикация и мобилните оператори .Такса включване ИмА ли 'НЕ" няма.Вие си нямате хал-хабер .А човек ще си каже ,че разбирате .Разходите се начисляват в сметките.Това е неговата печалба,ще одели за некоректните си клиенти а не да иска още.Данък на тази такса не плаща ,защото е разход.Но само си говорим ,това правителство засяга болни теми на народа ,но не ги решава,искат да печелят време за да си прокарат техните закони .

14.08 2013 в 14:39

Абе тапир! Каква такса примерно ти взима М-тел за да ти пусне телефона, след като си припуснал да си платиш сметката навреме и ти го спрат? А някой да ти е спирал водата? Или отоплението.
Ненормалници.

14.08 2013 в 11:37

ГЛУПОСТИ НА ТРЪКАЛЕТА!!!
Тоя човечец хал-хабер си няма от такива неща и се изказва неподготвен за пореден път. Много ясно, че като не си плащаш сметките ще дойдат да те отрежат, а за включването трябва да си платиш! Кой нормален човек ще я върши тая работа, ако няма заплащане за това(всичко е свързано с разходи, нали се сещате?)
Защо не накарат БТК, ВиК, Топлофикация и мобилните оператори да не спират услугите на хората ако не са си платили и да не начисляват такси???

14.08 2013 в 08:41

Може ли да го разкажеш пак, но по-бавно.

14.08 2013 в 07:45

как се прави евтин популизъм .Особено се впечатлих от обяснението на този мушмурок Куюмджиев как се включва обратно тока .А аз до сега си мислех ,че е сложна математико -инженерна задача отнемаща поне 4 часа сложни манипулации от поне 6 човека и много техника ...Благодаря ти Куюмджиев че ми отвори очите и си прав - ИЗЕДНИЦИ СПРЕТЕ ДА ОБИРАТЕ ХОРАТА ......

м/у впрочем една от причините да си плащам на време тока беше ТОЧНО ТАЗИ ТАКСА ......сега заради този лайнар ми отпада тази бариера и ще има да съм без ток един - два дена в месеца ...
а и още нещо 2001 - 2008 нямаше ли подобна такса ... та пак искам да попитам - ПО ЕВТИН ПОПУЛИЗАМ ОТ ТОЗИ ЗДРАВЕ МУ КАЖИ ......нали колеги ( мислете като пичове , а не като андрешковци)

14.08 2013 в 03:09

Ще публикуваш ли списъка с номерата на циганските електромери? А на несъществуващите?
Мога ли да се поинтересувам от личните ти данни, ще ги запазя в тайна, ще внеса в прокуратурата твоята информация от свое име.

14.08 2013 в 03:06

Мангалите изобщо няма да се възползват от тази мярка! Те и без туй или нямат ток или са нелегално вързани към мрежата. А тази промяна аз горещо я приветствам! Абсурдна такса за едно 'вдигане на бушон'.

14.08 2013 в 03:04

Това е базалната ти температура?
Скачай, скачай!

13.08 2013 в 22:37

И въпреки това според мен е добра идея, от която няма да се ползват само мангалите.

13.08 2013 в 21:52

Т'ва за мен не е нищо друго освен поредната стъпка към обезпечаването на гласовете на бай мангал на следващите избори покрито зад камуфлажа на добрите намерения, каквито хора потъпкали морала на цяла една нация в името на финансовото благо не могат да притежават.

НЕ МОГА ДА ВИ ГЛЕДАМ
 
X