Забраняват таксата за повторно включване на тока

OFFNews 13 август 2013 в 16:46 10969 14

Явор Куюмджиев Снимка: БГНЕС
Явор Куюмджиев Снимка: БГНЕС

Таксата за повторно включване на тока, изключен заради неплатена сметка, да отпадне, предвижда проектозакон за промени в Закона за енергетиката, внесен от червения депутат и зам.-председател на комисията по енергетика Явор Куюмджиев.

Днес предложените текстове бяха обсъдени по време на дискусия в парламента.

Трите ЕРП-та - ЧЕЗ, Енерго-Про и EVN - налагат такси, които варират между 19 и 241 лева, за да пуснат тока на клиент, който вече си е платил просроченото задължение.

"Тази такса е незаконна. В нея няма никаква икономическа логика. Тя се използва като източник на пари и наказателна мярка", коментира Куюмджиев. Той бе категоричен, че до септември промените ще са факт.

"Веднъж ми спряха тока заради 1 неплатен лев. Прибирам се вкъщи - няма ток, съответно няма и интернет, оказа се, ЕРП-то не приема плащания с кредитна карта. На следващия ден се редих на дълга опашка, за да платя 70 лева заради 1 лев просрочено задължение", разгневи се Куюмджиев.

Другите предложени промени са:

1. В случай на оспорване (съдебно) на размера и основанието на сметката за консумирана електрическа енергия, да не се изисква плащане на оспорената сума и да не се спира токът на клиента.

2. Независим контролен орган да проверява точността на измерването на електромерите, собственост на ЕРП-тата, а при констатирани отклонения, да се връщат доброволно надвзетите суми.

3. По отношение на качеството на доставяната електрическа енергия – да се предвидят санкции за отклонения, съгласно приетия от БДС стандарт за качеството на електрическата енергия.

4. ЕРП-то да предупреждава при предстоящо спиране на тока заради неплатена сметка (например чрез SMS, по телефона, чрез изпращане на уведомление).

 

По време на дискусията бяха направени и допълнителни предложения от участниците: да се въведе забрана доставчикът да може да прекъсва тока, а това да е възможно само по съдебен път (чрез съдебен изпълнител); да отпаднат допълнителните такси на ЕРП-тата, защото и сега всички разходи са включени в цената на електроенергията и въпросните такси просто дублират част от тях; да се сключват лични двустранни договори с клиентите, а общите условия - често в ущърб на клиентите - да отпаднат; повторното включване на тока, изключен за неплатена сметка, да става същия ден, а не в рамките на 24 часа.

ЕРП-тата да са длъжни да изпълняват решенията на съда, постановяващи отмяна на неравноправна клауза в общите им условия и без изричното решение на ДКЕВР, поискаха от Комисията за защита на потребителите. И сега имаме спечелени дела срещу тях, но ДКЕВР не се е произнесла вече 2 години и общите условия си стоят същите, възмути се председателят на КЗП Веселин Златев.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!