Ексклузивно Исторически момент: Зелена светлина от парламента за сваляне на ветото на Северна Македония

Какво да правим, ако банкоматът не пусне пари, но отчете трансакция

OFFNews Последна промяна на 22 декември 2017 в 13:10 25041 0

Какво да правим, ако при теглене от банкомат, машината не ни даде пари, но, за сметка на това, отчете трансакция? Или пък ако стане грешка при разплащане с карта в магазина?

Съвети какво да предприемем даде Комисията за защита на потребителите (КЗП) в навечерието на празниците, когато банковите клонове ще бъдат затворени.

В случай на неуспешен опит за теглене от АТМ устройство, но отчетени и неотменени трансакции, както и при установено неправомерно източване на средства от сметката съществуват механизми за възстановяване на сумите.

Ако на екрана на банкомата се появи надпис, че трансакцията е неуспешна и не може да бъде извършена в момента, а парите са отчетени като изтеглени, веднага се обадете в кол центъра на банката, която е издала картата ви. В случай, че не успеете да се свържете, в първия работен ден посетете най-близкия клон на банката и подайте възражение. В 14-дневен срок следва да получите отговор. Ако не ви удовлетворява, можете да се обърнете за съдействие към функциониращата към КЗП Помирителна комисия за платежни спорове.

При тегленето по време на празници има по-голям риск и от кражби, тъй като се ползват външни банкомати. Точно в такива периоди е най-вероятно да бъдат поставени скимиращи устройства, които могат да копират данните от картата Ви и да откраднат пин кода. Това са и едни от най-честите измами с пластики, според специалисти.

От КЗП напомнят на гражданите да бъдат внимателни и да съблюдават всички правила за финансовата си сигурност, както при трансакции на суми от терминални устройства АТМ и ПОС, така и при загуба или кражба на картата.

По данни на БНБ у нас има близо 6000 банкомата, а по празниците в тях ще има стотици хиляди лева.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови