ГЕРБ иска ремонт на Изборния кодекс за вота в чужбина и опцията „Не подкрепям никого” (видео)

OFFNews 16 октомври 2016 в 18:18 7635 7

ГЕРБ иска спешни промени в разпоредби на Изборния кодекс и предлага изборните секции в чужбина да бъдат неограничени, обяви кандидатът за президент Цецка Цачева на извънредна пресконференция на партията в Търговище.

Относно графата в бюлетината „Не подкрепям никого“ Цачева каза, че ГЕРБ предлага да се потвърдят досегашните законодателни правила и този вот да се отчита като действителен във всички видове избори. Тя твърди, че такова е било първоначалното предложение на ГЕРБ, а то отпаднало в пленарна зала по предложение на депутата от РБ Димитър Делчев.

Предлагаме да се върне първоначалното ни предложение, каза Цачева на пресконфенцията.

Тя изчете решение на Изпълнителната комисия на ГЕРБ, което е взето, "за да се предотвратят всякакви решения, свързани с прозрачността на изборния процес и в отговор на широкия обществен дебат по темата."

„В изпълнение на решението на Изпълнителната комисия на партията Парламентарната група на ГЕРБ трябва да внесе и да подкрепя предложение в Изборния кодекс относно секциите в чужбина. Ние предлагаме да отпадне правилото за разкриване на до 35 секции. Разкриването им трябва да зависи от активността на сънародниците ни в съответната държава, секциите трябва да бъдат неограничени. Предлагаме още когато броят на българските граждани е чувствителен, да могат да се разполагат повече от една урна във всяка секция“, обясни Цецка Цачева.

Кандидатът на ГЕРБ за президент съобщи, че графикът на предизборната кампания ще бъде временно прекратен.

„С кандидата на ГЕРБ за вицепрезидент вицеадмирал Пламен Манушев и с председателя на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов ще се върнем в пленарна зала, за да подкрепим с гласа си решението на Изпълнителната комисия на ГЕРБ в смисъла, в който ви запознах. Няма да участвам в ръководството на Народното събрание, а ще присъствам като редови народен представител в пленарна зала“, каза Цецка Цачева.

„Най-важното е да бъдат гарантирани правата на всички български граждани, включително и на тези зад граница, да могат да упражнят правото си на глас. Това е моралното, справедливото решение. Винаги съм казвала, че дори да има 2-3 българи в чужбина, които искат да гласуват, те трябва да могат да го направят. Най-важно е правото на всеки да гласува на тези избори, ще се провежда и референдум“, каза тя.

„Важно е парламентът да работи, но за това отговорност трябва да носят всички партии. Микрофоните да не се използват за внушения и нападки. Всички кандидати трябва да бъдат поставени в равни условия“, заяви Цачева.

Председателят на Националния предизборен щаб на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов каза, че чрез взетото решение от страна на ИК на ГЕРБ се надява да се прекратят спекулациите.

„Реформаторският блок спекулира, че те са били инициатори на всички тези законодателни инициативи. Винаги сме се водили от това, което сме постигали като консенсус РБ и ПФ, за да приемем дадено законодателство. Но РБ мина абсолютно всякаква граница. Ще изпълним решението на ИК на ГЕРБ в интерес на гражданите и за да могат българите в чужбина да упражнят правото си на глас“, заяви той.

Цветанов коментира и предложението за предсрочни парламентарни избори, направено от БЗНС:

"Темата може да бъде обсъждана във формат мнозинство в Народното събрание и между лидерите на партиите в коалицията в Министерски съвет. Не смятам, че трябва чрез такива декларации да подвеждаме българските избиратели за смелостта на тези, които го говорят.“

Зам.-председателят на ГЕРБ призова Николай Ненчев да не забравя, че на изборите е имал 7700 гласа, а днес е министър на отбраната в правителството на Бойко Борисов.

„При сформирането на коалицията премиерът Борисов заяви, че националните интереси трябва да седят над партийните. Винаги сме били единни в решенията, които трябва да се взимат. Но в тази кампания виждаме голяма некоректност в нашите коалиционни партньори. Срещата, която се проведе в МС, бе за да бъдем искрени един към друг. Когато се разговаря за важните приоритети в държавата, трябва да е ясно кой чии интереси пази – национални или партийни. Ние носим цялата отговорност днес за важните решения, които трябва да бъдат взимани – за ГЕРБ на първо място са националните интереси, партийните са на по-заден план. ГЕРБ е национално отговорна партия. Днешната пресконференция я правим, за да кажем стоп на спекулациите, които наблюдаваме“, коментира Цветан Цветанов.

Той поясни, че в изборните секции ще се въведе и правна възможност при необходимост да се разкриват допълнителни изборни урни.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12038

6

косата

16.10 2016 в 19:58

Това предложение не беше ли на Радан Кънев?

18551

4

Нострадамус

16.10 2016 в 19:39

Демагози, наглеци, манипулатори...Тези, които инициираха и приеха поправките в Изборния кодекс, сега се правят на невинни и искат промени на собствените си недомислени творения !!!
 
X

Да помогнем на украинските деца!