Защо Немцов?

Манаси Гопалакришнан - Дойче Веле 28 февруари 2015 в 16:59 11785 13

Борис Немцов

Бившият вицепремиер на Русия и непримирим критик на Путин, Борис Немцов, беше застрелян в Москва. Покушението бе извършено дни преди голям митинг на руската опозиция. "Дойче веле" потърси за коментар руския анализатор Юри Бармин.

ДВ: Защо това убийство вдигна толкова голям шум?

Юри Бармин: Немцов беше смел критик на Путин и руското участие в конфликта в Източна Украйна. Неговото убийство вдигна такъв шум, защото Немцов беше един от организаторите на протестната демонстрация, която трябва да се проведе на 1 март в Москва. Опозицията веднага предположи, че между двете събития има пряка връзка.

ДВ: Кой беше Борис Немцов? Защо днес той е толкова важна личност?

Ю. Бармин: Немцов направи политическа кариера. През 90-те години той беше специален пратеник на президента Борис Елцин в Нижни Новгород, чийто губернатор по-късно стана. След това той беше назначен за вицепремиер в руското правителство. През по-голямата част от този период на либерално управление на страната Немцов беше основна политическа фигура и застъпник за изтеглянето на руските войски от Чечения - по време на първата война там. При управлението на Путин Немцов беше избран за заместник-председател на руския парламент и бе един от лидерите на руската либерална опозиция. Напоследък Немцов се бе заел да публикува статии и свидетелства за корупцията в Русия.

ДВ: Беше ли той заплаха за Путин?

Ю. Бармин: Не мисля, че беше заплаха за Путин, най-малкото не беше възприеман като такъв. Да, Немцов е водеща опозиционна фигура в Русия, но политически той не беше заплаха за Путин. Иля Яшин, който е колега и близък приятел на Немцов, твърди, че той се е канел да публикува информация за участието на Русия в украинската криза. Логично е да се смята, че той е бил убит, за да му бъде попречено да публикува тази информация.

                                                                                                                                   Юри Бармин

ДВ: Защо тогава говорител на Путин определи убийството на Немцов като "провокация" и какво общо има всичко това с митинга на опозицията в неделя?

Ю. Бармин: Демонстрацията на 1 март беше замислена като проява, насочена срещу икономическата криза в страната. Появиха се информации, че част от опозиционните лидери са искали да я превърнат в политически протест с искания за политически промени. Изглежда, че в ръководството на опозицията са се оформили два лагера с различна представа за какво трябва да е митингът. Според някои прокремълски блогъри, убийството на Немцов е целяло именно това - да не се променя характерът на протестната проява. Вероятно това е имал предвид говорителя на Путин, нарекъл убийството на Немцов провокация срещу митинга. Иначе Кремъл ще направи всичко, за да отрече някаква своя връзка с това убийство.

ДВ: Сещате ли се за други опозиционни лидери, убити при подобни обстоятелства?

Ю. Бармин: Първо ще спомена Влад Листиев, известен руски журналист от "Канал 1", който беше убит преди 15 години - точно на 1 март. Той не беше лидер на опозицията, но много влиятелна личност. Това е повече от сигурно.

ДВ: Има ли признаци, че Немцов може да е имал вземане-даване с мафията?

Ю. Бармин: Не знам нищо такова. Но Немцов беше политик, който си имаше своите политически противници и не е изключено те да са се опитвали да го дискредитират, свързвайки го с мафията. Но лично аз смятам, че в този случай става въпрос само за слухове.

Юри Бармин е руски политически анализатор, работещ в Абу Даби.

Дойче Веле

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!