Манол Пейков пред OFFNews: Зад поведението на Радев по оста Изток-Запад стои референдумът за президентска република

Йорданка Веселинова 28 март 2023 в 07:00 8508 1

Архив

Снимка Сергей Антонов/OFFNews

Манол Пейков

Защо един човек успя да направи повече за Украйна, отколкото цяла държава? Има ли основания за импийчмънт на Румен Радев и какви са най-важните приоритети за Пловдив.

Отговори на тези въпроси в интервю за OFFNews дава Манол Пейков, който е седми в листата на "Продължаваме промяната - Демократична България" в Пловдив.

Пейков е издател, съсобственик на издателство “Жанет 45”, преводач, създател на звукозаписно студио „Пекарната“ и член на Националния съвет на “Да, България!”. В 45-ия и 46-ия парламент е народен представител, избран от листата на “Демократична България” в Пловдив. След началото на войната в Украйна Манол събира за по-малко от година през личния си профил в социалните мрежи дарения на стойност над 1 650 000 лева за лекарства, дрехи, обувки, турникети, генератори, книги. За по-малко от месец след опустошителното земетресение в Турция и Сирия от 6-и февруари 2023-a Mанол успява да събере 1 300 000 лева, които превръща в палатки, завивки, дрехи, храни, соларни системи и санитарни материали, и ги изпраща на пострадалите в двете страни.

Г-н Пейков, в един етап Вие правехте повече за Украйна, отколкото цялата държава. Визирам кампанията с генератори за Украйна, когато държавата изпрати само един. Защо един човек успя във време, в което държавата бездейства?

- Мисля, че част от успеха на моята инициатива е това, че хората откриха в нея липсващата държава, липсващата адекватна позиция и абсолютната пасивност, която според мен беше доста лицемерна и преднамерена, особено този акт на дарение с единия генератор. Свиреп пиарски провал. Да дариш един генератор е доста по-лошо, отколкото да не дариш нито един. Този акт допълнително раздразни хората. Мисля, че заради моята настойчивост и прозрачност инициативата беше толкова успешна.

Какви пречки срещнахте около дарителските кампании?

- Никакви. Слава богу, нямахме допирни точки с държавни органи. Единственото нещо, за което дълбоко съжалявам, но то е въпрос на законодателство, е че трябваше да си платим цялото ДДС, особено предвид тоталната пасивност на държавата. Ако знаех, че това ДДС ще отиде за благородна или смислена цел, бих го дал с удоволствие. При събрани почти 3 млн. лв. за една година, от които малко повече от половината за Украйна, а останалите за Турция и Сирия, ДДС-то е над 500 хил. лв. Това е огромна сума, която можеше да превърнем в още генератори, още завивки, още палатки, още храна...

Трябва да отбележа, че доста хора ми предлагаха схеми, чрез които да се заобиколи ДДС-то, но нито една от тях не беше достатъчно прозрачна. Трябваше да се мине през някакви полулегални неща, които са привидно законни, но не достатъчно прозрачни. Това ме отказа. Със сигурност те щяха да бъдат морални. От гледна точка на морала първият въпрос изобщо не стои. Но така се наложи, тези средства - 20% от даренията, отидоха в държавата. От друга гледна точка обаче почти навсякъде имах между 25 и 30% отстъпка, така че няма причина да съм недоволен.

В този смисъл според Вас нужен ли е Закон за дарителството?

- Много отдавна дискутираме параметрите на този закон. В момента Законът за меценатството е един неработещ, мъртъв закон. Трябва да има адекватни стимули за дарителство. Според мен разбиранията на държавата са застинали някъде в началото 90-те години, когато представата за добър закон беше нещо, което държи бандитите настрана. По тази причина стимули за реално дарителство просто няма.

В същото време законите не само, че не окуражават потенциалните меценати, а и ги обезкуражават. Отгоре на всичко те са принудени да плащат данък върху дареното, отделно ДДС и т.н. Ако това беше премислено от държавата, нещата щяха да стоят по друг начин.

Много важен обаче е фактът, че в последните години, и особено в последната една година, виждаме много сериозно нарастване на дарителските инициативи. Виждаме, че българинът, който смятахме за циничен и недоверчив, се променя и дарява. Ако успееш да го накараш да ти повярва, българинът изобщо не е пасивен. Аз имах дни, в които за моите инициативи съм получавал над 1000 дарения за 24 часа. Това е зашеметяващо, но за целта хората наистина трябва да имат доверие.

Вие имахте кампания и за пострадалите при земетресенията в Турция и Сирия. Хората, които даряват у нас, винаги ли са едни и същи? Как да насърчим повече хора и отговорът само в законодателството ли е?

- Има хора, които постоянно даряват. Но даряващите стават все повече. Започнах да събирам дарения в края на февруари 2022 г. (малко след началото войната в Украйна) и за около осем месеца успях да събера 270 хил. лв. След това, когато започнах да събирам за генератори, и броят на хората, и скоростта, с която събирахме даренията, се увеличи многократно. За малко повече от месец събрахме над 1 400 000 лв. Това беше нечувано. След това при земетресенията в Турция и Сирия скоростта и мащабът беше още по-голям. Тогава събрахме 1 300 000 лв. за седмица.

Според мен заради тежката хибридна война на Русия, някои хора са обезкуражени да даряват в посока Украйна, докато при Турция и Сирия нямаше съмнения. Природните стихии може да засегнат всеки и мисля, че това е причината да стане толкова бързо

Тъжното в случая е, че аз и хора като мен заместваме липсващите институции. Това е и един от големите проблеми на държавата, защото истинска демокрация без работещи институции не може да има. Това е мотивацията ми да бъда част от политическия живот. Ние трябва да върнем доверието в институциите. Отделните хора не могат да ги заместят, те могат да са само стрелката, която показва верния път, но това не може да бъде вечно.

Още през 2020 г. ДБ инициира премахването на ПСА. В хода на кампаниите виждаме как партии яростно бранят бетон, в Пловдив пък дори се проведе и шествие. Какъв е Вашият коментар?

- Трябва да Ви кажа, че аз, като човек който се занимава с култура, дълго време не бях на еднозначно мнение за махането на паметниците, защото в тях има история. Предвид обаче това, което се случва в последната година, мрачната роля на Русия и въпросната стойност на паметника, възвеличаването на Русия в центъра на София налива вода в мелницата на тежката хибридна война на Русия.

След няколко опита 48-ото НС най-сетне реши да изпрати официална военна помощ за Украйна. Служебният кабинет обаче прави всичко възможно, за да бламира това решение. Какъв е Вашият коментар. Подкрепяте ли призива на ген. Атанас Атанасов за импийчмънт на президента Радев?

- Това, което се случва, е абсолютно немислимо и незаконно. Смятам, че има основания за импийчмънт. В момента много хора виждат в противопоставянето между партиите и администрацията на президента поредния политически фойерверк. Аз обаче мисля, че от няколко месеца насам поведението на Радев по вектора Изток-Запад е абсолютно неприемливо, абсолютно безотговорно и абсолютно несъответно на решенията на парламента. Аз тук провиждам и дългата ръка на онзи референдум за президентска република, за който се говори в момента. Тук има подмолни и антиконституционни действия. Президентът заявява себе си като едва ли не независим от парламента и по-висшестоящ. Така че, да, най-малкото има основания за започване на процедура по импийчмънт.

Вие сте в пловдивската листа на ПП-ДБ. Какви са основните Ви приоритети за Пловдив, а и за страната?

- За мен е важно поне 1% от бюджета да отива за култура, като за целта е нужна много сериозна реформа, децентрализация на културата. За Пловдив - развитие на пешеходната зона. Поредица от кметове управляват града без визия, проекти се правят, но не се мисли дългосрочно. За мен Пловдив трябва да бъде превърнат в един образцов пешеходен град - пешеходни алеи, велоалеи и споделени улици - нещо, което е абсолютна антитеза на управлението до момента. Важна е също и градската железница - кабинетът "Петков" заложи доста сериозна сума в ПВУ по този проект.

В края на февруари, когато обявихте, че сте в листите, написахте, че истинската Ви битка ще е на местните избори. Ще Ви видим ли след няколко месеца отново в изборна надпревара, но този път за кметското място?

- Това ще бъде решено от по-висшестоящи от мен органи. Това са много важни стратегически решения, които трябва да се вземат от коалиционния съвет. Ние сме една коалиция от коалиции, което означава, че процедурата ще е доста дълга. Аз виждам мястото си в местната власт в града. Намирам, че човек в местната власт може да се разгърне. Вече съм бил в парламента. Там битката е окопна, там се работи по-стратегически и на тихия фронт. Аз виждам присъствието си в местната власт като по-смислено за този етап от живота си.

Парламентарни избори 2023 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови