Руските власти работят по пет версии за убийството на Немцов

Опозиционният политик е застрелян с пистолет "Макаров"

OFFNews 28 февруари 2015 в 14:49 4574 5

Снимка Reueters

Руското следствие проверява най-малко пет възможни версии за убийството на опозиционния политик Борис Немцов, съобщи Следственият комитет на Руската федерация, цитиран от ТАСС.

Сред тях са провокация с цел дестабилизиране на политическата обстановка в страната, търговска дейност, лична неприязън, събитията в Украйна и дори ислямско-екстремистка следа.

Известният руски опозиционен политик Борис Немцов беше убит в Москва късно снощи в центъра на руската столица.

Изстрелите дошли от преминаващ автомобил. Били са шест, четири от тях са улучили жертвата и той е починал на място.

Преди инцидента Немцов се е разхождал в компанията на украинската манекенка Анна Дурецкая. Жената не е пострадала.

Руските власти разрешиха траурно шествие в памет на Немцов утре в Москва, съобщи Франс прес. То ще замести планираното за утре опозиционно шествие в руската столица.

"Фигурата на Немцов може да е станала своеобразна сакрална жертва за тези, които не се гнусят от никакви методи за постигане на своите политически цели. Щателно се отработва и версията, свързана с евентуална ислямско-екстремистка следа. Следствието разполага със сведения, че Немцов е получавал заплахи заради позицията си относно разстрела на журналистите в редакцията на списание "Шарли ебдо" в Париж", се казва в съобщението на Следствения комитет.

Проверява се и версията, свързана с украинските събития. "Не е тайна, че сред двете враждуващи страни има много радикални персонажи, които не се подчиняват на никакви власти", отбелязва комитетът.

Следователите съобщават още, че освен спътницата на Немцов, която се е намирала непосредствено край него на Големия Москворецки мост, има и други очевидци на това престъпление, които също ще дадат показания.

Стрелбата вероятно е била извършена с пистолет "Макаров". При огледа на местопроизшествието са иззети шест гилзи 9-милиметров калибър, като се отбелязва, че пълнителят е бил зареден с гилзи от различни производители.

Следствието "няма никакви съмнения", че престъплението е било щателно планирано и изборът на място за убийството не е случаен.

"По данни на следствието, Немцов се е насочвал със своята спътница към квартирата си, намираща се недалече от местопроизшествието. Очевидно е, че организаторите и изпълнителите на това престъпление са били осведомени за предполагаемия маршрут", съобщава Следственият комитет.

Оттам уверяват, че в разследването са включени най-добрите сили на комитета и на руското вътрешно министерство. Председателят на комитета Александър Бастрикин е взел наказателното дело под личен контрол.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови