Таря пред OFFNews: Плаках от щастие след концерт в България

Цветина Иванова 17 декември 2015 в 12:25 10870 0

Таря Турунен

В петък, 18.12.2015 г. в 20 часа Таря Турунен ще изнесе концерт в зала "България" в София. Това е деветият концерт на Ледената кралица в България - едва ли друга звезда от нейната величина е имала толкова много концерти у нас. Този път обаче ще гледаме Коледен концерт и идеята на организаторите от Тангра Мега рок да го направят в зала "България" заслужава адмирации.

За пореден път Таря беше любезна да даде интервю специално за OFFNews. То беше взето от Цветина Иванова, една от лидерките на фенклуба на Таря в България.

Английската версия можете да прочетете тук.

Идвате в България с коледен концерт за първи път, правите такива концерти от години. Какво Ви вдъхнови да започнете с тях и какво ги различава от обичайните Ви турнета?

Има голям брой молби да направя коледни концерти извън Финландия от години. През 2005 и 2012 г. направих коледни турнета в Европа, така, че това не е първият път когато го правя. Концертите тази година следват същата насока, по която творя от години насам с няколко нови песни и аранжименти, но те са идентични във всяка страна, включително Финландия. Обичам да правя такива концерти, защото атмосферата е различна от тази, за която ме познават почитателите ми.

Коледа ли е любомото ви време в годината? Имате ли специални коледни традиции в семейството Ви?

Коледа е времето в годината, когато имам възможността да се срещна с моето финландско семейство, което виждам 1-2 пъти в годината. За мен е много важно да мога да прекарвам по няколко дни с хората, които обичам. В моето семейство все още нямаме коледни традиции, защото дъщеричката ми е много малка и времето прекарано с нея по Коледа винаги е било на пътя. Може би някой ден ще прекараме празника в собствения ни дом и ще прекараме известно време на спокойствие.

Как Ви вдъхновява дъщеря Ви в процеса на писане песни?

Няма конкретен начин, но ме прави щастлива всеки ден, а моето щастие рефлектира върху изкуството ми.

Как проходи дъщеричката Ви, каква е историята зад това? Включва ли бекстейдж на концерт?

Тя проходи докато бяхме вкъщи в Буенос Айрес. Имам го записано на филм. Беше много внимателно бебе и не искаше да проходи прекалено рано, но когато най-сетне го направи, не падна и не се удари нито веднъж сериозно. Много предпазливо момиче е.

Да се върнем на концертите, много от песните в Коледните Ви участия са класически. Каква роля играе класическата музика в живота и кариерата Ви?

Класическата музика е много важна част от моя артистичен живот. Продължавам да упражнявам усърдно гласа си, с цел да стане по-добър в лирическото пеене и това е най-голямата ми мотивация. Обичам да пея арии или други класически произведения, които ме затрудняваха преди години, но сега без проблем. Винаги има място за подобрение. Моята рок кариера и тази в класическата музика са много добре балансирани в момента. Правя турнета като лирически изпълнител и се наслаждавам на момента. Класическата музика беше първата ми любов в музиката, когато бях млада и най-сетне имам възможността да използвам знанията си за нея.

Ave Maria-En Plein Air е последната Ви творба и първи класически албум. Как се роди идеята за него?

Винаги съм обичала да пея Аве Мария на коледните ми концерти и мисля, че гласът ми звучи най-добре при камерна музика. С помощта на органистът Калеви Кивиниеми започнах проекта по моя първи класически албум. Феновете оценяват Аве Мариите, които изпълнявам през годините и получавам единствено позитивни отзиви от тях, така, че сега най-сетне имах време да работя над този проект.

Ще се фокусирате ли повече над проекти свързани с класическата музика през следващите години спрямо тези от рок естество? Изглежда, че феновете Ви обичат и в двата стила.

Основният ми фокус е върху кариерата ми, което означава, че ще видите да записвам повече рок албуми и да правя турнета свързани с тях, но ще правя класически концерти колкото се може по-често. Феновете ми са много широкоскроени хора и посещават както рок, така и класическите ми концерти, което е невероятна благословия. Предизвиквам моите слушатели всеки път с музиката ми, но предполагам, че харесват това. Следващите големи неща, които предстоят след коледното турне са свързани със завършването на новия ми рок албум, работата ми като ментор в телевизионното шоу „Гласът на Финландия“, класическо турне в Русия през февруари и март, както и старта на поредица от рок концерти през лятото в Европа. Новият ми рок албум ще бъде издаден в края на лятото, веднага след което започвам световно турне.

Кога ще запишете второто си рок DVD ACTII? Споменавали сте, че бихте искали да го запишете в България, но само ако има поне две запланувани концерта подред за това. България ви приветства за това!

Планът ми е да запиша „ ACTII“ някъде в Европа, след като излезе следващият ми студиен албум. Феновете ми в България са страхотни и ще бъде истинско удоволствие да имам шанса да запиша това DVD в страната ви.

Вие сте в журито на „Гласът на Финландия“ за втора поредна година. Подобни риалити формати са изключително популярни в България. Какво е усещането да сте част от журито? Очевидно сте призната за таланта и успеха си в родината Ви.

Възможността да взема участие в шоуто е чудесна, защото ме научи на много неща за музиката и други аспекти от живота. Наслаждавам се на моментите с другите треньори и моите певци и е наистина приятно усещането, че мога да помогна. Близката връзка между мен и певците ми е много важна за мен.

Българските Ви фенове ще чуят някои от песните от албума Ave Maria-En Plein Air на 18-ти декември в зала България. Какво друго могат да очакват?

Ще могат да чуят други коледни песни, някои от които международно известни и такива, които не са съвсем познати. Вие можете да очаквате прекрасна атмосфера на концерта и магическо усещане.

Отново ще бъдете на сцена с български музиканти. Преди също сте работили с такива на предишни Ваши концерти в България. Какви са впечатленията Ви от тях?

Тъй като традициите в класическата музика са много важни във вашата страна е много лесно да се чуе и види това в работната нагласа на българските музиканти. Има много талант налице. Винаги съм се наслаждавала на работата си с български музиканти и съм сигурен, че този път няма да е различно.

Била сте в България за няколко концерта, не само в София, но и в Пловдив и Каварна. Какъв е най-хубавият ви спомен от страната? Какво мислите, когато насрочвате нов концерт в България?

Истинско удоволствие е да имам възможността да видя повече от прекрасната ви страна. Публиката тук винаги ме е посрещала с отворени обятия, за което съм много благодарна. Помня, че лицето ми беше изрисувано на стената на сграда в Каварна, което беше огромна изненада за мен. Публиката на концерта в Пловдив беше главозамайваща също, но ако трябва да съм честна най-добрият ми спомен е от първия ми рок концерт в София преди много години. Никога не съм предполагала, че ще получа такава подкрепа и любов от публиката още при първата ми визита в страната ви. Беше ТОЛКОВА красиво преживяване, че плаках от щастие по време и след концерта. Наистина искам да ви благодаря за всичко.

Забелязвате ли разлика в начина по който хората възприемат коледните Ви концерти и как усещат празниците из Европа?

Винаги виждам и забелязвам културните различия между феновете в различните страни. Същото се случва и на моите рок концерти. Някои публики са по-тихи, други са диви и шумни. Дори на коледните концерти ситуацията е сходна. Като цяло, тъй като този тип концерти са по спокойни по отношение на музиката такова е и поведението на публиката, но това не означава, че не се наслаждават на преживяването.

Благодаря Ви за отделеното време и за това, че носите коледния дух в България! Бихте ли изпратили финално послание към българските фенове преди концерта?

Благодаря ви много за любовта и подкрепата отново и за това, че ме приемате отново. Очаквам с нетърпение първия си коледен концерт в България. Ще си прекараме чудесно заедно. Желая ви Весела Коледа!

---------

Превод: Александър Новков

English version

Репортаж от концерта на Nightwish в Букурещ

Интервю с Пламен Димов - учителят по музика на Nightwish

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Подкастът на OFFNews