Саша Безуханова: Децата са носители на истинските ценности

Калоян Константинов 24 януари 2015 в 16:03 11804 8

Саша Безуханова с приказни герои и един от малчуганите на началото на кампанията
Саша Безуханова с приказни герои и един от малчуганите на началото на кампанията "Безценни приказки.

"Вярваме, че децата с техните непрестореност и безкористност са най-чистите носители на този тип ценности - любов, човечност, солидарност, съпричастие и т.н.", заяви Саша Безуханова пред OFFNews по време на началото на кампанията "Безценни приказки".

Инициативата ще се проведе между 24 януари и 24 май, като цели да събере на едно място разказите на деца от 3 до 14 години на сайта на кампанията, най-добрите от които ще бъдат публикувани в сборник, и подарени на връстниците им в домовете за бездомни деца.

Ето какви подробности споделиха още организаторите:

Какво представлява начинанието "Безценни приказки"?

Безценни приказки е кампания на Move BG – гражданска платформа за дебати и общо действие, която кани деца на възраст от 3 до 14-годишна възраст да пишат приказки за ценности. Ценностите, които са безценни.

Днес стартираме кампанията с един хепънинг, който се състоя в рамките на премиерата на „Приказка за Малкия принц“ на Фортисимо Фамилия в зала „България“. Поканихме приказни герои, за да посрещнат децата и да им напомнят за приказния свят, който те обичат. От Move BG вярваме, че България може да бъде такъв приказен свят, ако си припомним, че заедно можем да работим за свободата, справедливостта и да живеем с любов.

Чрез инициативата си ние отправяме този сигнал към най-малките – към децата, като ги караме, от една страна, да мислят от най-ранна възраст за свободата и любовта, защото това са тематиките на приказките, които те могат да публикуват, но също така и да стимулираме тяхната добродетелност.

Приказките, които децата ще напишат, ще бъдат оценени в края на април месец от жури от истински писатели. С най-добрите произведения ще бъде издадена книжка, която ще бъде илюстрирана с детски рисунки. Тези книжки ще бъдат подарени на деца, които не живеят в толкова приказен свят – тези в неравностойно положение.

По официални данни има над 3700 деца в България, които живеят по домове. И ми се иска да можем да привлечем подкрепа за инициативата ни, така че да можем да издадем книжки за всички тях и да им подарим малко любов.

Всъщност кампанията „Безценни приказки” е част от една по-голяма програма на Move BG, която се нарича отправна точка. А за нас отправна точка са ценностите. В рамките на тази програма ние работим за това българите да се припознават и да се срещат през споделяне на обща ценностна платформа. Имаме доста други инициатива, свързани с българските език и история, и с това какво място заемат ценностите в живота ни.

Част от децата, които присъстваха на „Хепънинг на приказките“.

Смятате ли, че децата именно са проводник на неподправените човешки ценности. Тъй като те нямат задни мисли, гледната им точка не е пречупена през някакви интереси и всъщност ни показват какви трябва да бъдем?

Това е и смисълът на инициативата, вярваме, че децата с техните непрестореност и безкористност са най-чистите носители на този тип ценности. Аз мисля, че ние ще можем да получим идеи, да се поучим и да си припомним през каква перспектива децата виждат света. То ще бъде едно напомняне за нас за това как светът може да изглежда перспективен, креативен и градивен.

Тъй че аз лично вярвам, че всеки човек е творец, вярвам и че за да твори някой, той трябва да бъде свободен. Ако ние събудим творчеството в обществото ни от най-ранна възраст, но и в зрелите носители на развитието, отговарящи за България днес, има шанс да променим посоката, в която страната ни се развива.

Ще има ли конкурс за рисунките в детската книжка?

Рисунките ще бъдат продукт на творчески работилници, които планираме да организираме в следващите седмици. Работилници по творческо писане и рисуване. Ще помислим и за други форми, в които стимулираме творчеството у децата и ги караме да бъдат щастливи заедно.

Ще може ли да се закупи сборникът с разказите, след като бъде издадена и подарена на децата в неравностойно положение?

На сайта prikazki.bg всеки може да публикува своите творби. Книжката, разбира се, ще може да бъде прочетена от други хора, но целта й е да бъде разпространена сред деца от домовете. В зависимост от това каква подкрепа за кампанията ще привлечем, тъй като в момента стартира и дарителска кампания, в която всеки може да допринесе с дарение за издаването на тези книжки, ще издадем по-голямо количество от тях.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!