Quantcast

Саша Безуханова: Децата са носители на истинските ценности

Калоян Константинов Последна промяна на 24 януари 2015 в 16:03 9220 8

Саша Безуханова с приказни герои и един от малчуганите на началото на кампанията
Саша Безуханова с приказни герои и един от малчуганите на началото на кампанията "Безценни приказки.

"Вярваме, че децата с техните непрестореност и безкористност са най-чистите носители на този тип ценности - любов, човечност, солидарност, съпричастие и т.н.", заяви Саша Безуханова пред OFFNews по време на началото на кампанията "Безценни приказки".

Инициативата ще се проведе между 24 януари и 24 май, като цели да събере на едно място разказите на деца от 3 до 14 години на сайта на кампанията, най-добрите от които ще бъдат публикувани в сборник, и подарени на връстниците им в домовете за бездомни деца.

Ето какви подробности споделиха още организаторите:

Какво представлява начинанието "Безценни приказки"?

Безценни приказки е кампания на Move BG – гражданска платформа за дебати и общо действие, която кани деца на възраст от 3 до 14-годишна възраст да пишат приказки за ценности. Ценностите, които са безценни.

Днес стартираме кампанията с един хепънинг, който се състоя в рамките на премиерата на „Приказка за Малкия принц“ на Фортисимо Фамилия в зала „България“. Поканихме приказни герои, за да посрещнат децата и да им напомнят за приказния свят, който те обичат. От Move BG вярваме, че България може да бъде такъв приказен свят, ако си припомним, че заедно можем да работим за свободата, справедливостта и да живеем с любов.

Чрез инициативата си ние отправяме този сигнал към най-малките – към децата, като ги караме, от една страна, да мислят от най-ранна възраст за свободата и любовта, защото това са тематиките на приказките, които те могат да публикуват, но също така и да стимулираме тяхната добродетелност.

Приказките, които децата ще напишат, ще бъдат оценени в края на април месец от жури от истински писатели. С най-добрите произведения ще бъде издадена книжка, която ще бъде илюстрирана с детски рисунки. Тези книжки ще бъдат подарени на деца, които не живеят в толкова приказен свят – тези в неравностойно положение.

По официални данни има над 3700 деца в България, които живеят по домове. И ми се иска да можем да привлечем подкрепа за инициативата ни, така че да можем да издадем книжки за всички тях и да им подарим малко любов.

Всъщност кампанията „Безценни приказки” е част от една по-голяма програма на Move BG, която се нарича отправна точка. А за нас отправна точка са ценностите. В рамките на тази програма ние работим за това българите да се припознават и да се срещат през споделяне на обща ценностна платформа. Имаме доста други инициатива, свързани с българските език и история, и с това какво място заемат ценностите в живота ни.

Част от децата, които присъстваха на „Хепънинг на приказките“.

Смятате ли, че децата именно са проводник на неподправените човешки ценности. Тъй като те нямат задни мисли, гледната им точка не е пречупена през някакви интереси и всъщност ни показват какви трябва да бъдем?

Това е и смисълът на инициативата, вярваме, че децата с техните непрестореност и безкористност са най-чистите носители на този тип ценности. Аз мисля, че ние ще можем да получим идеи, да се поучим и да си припомним през каква перспектива децата виждат света. То ще бъде едно напомняне за нас за това как светът може да изглежда перспективен, креативен и градивен.

Тъй че аз лично вярвам, че всеки човек е творец, вярвам и че за да твори някой, той трябва да бъде свободен. Ако ние събудим творчеството в обществото ни от най-ранна възраст, но и в зрелите носители на развитието, отговарящи за България днес, има шанс да променим посоката, в която страната ни се развива.

Ще има ли конкурс за рисунките в детската книжка?

Рисунките ще бъдат продукт на творчески работилници, които планираме да организираме в следващите седмици. Работилници по творческо писане и рисуване. Ще помислим и за други форми, в които стимулираме творчеството у децата и ги караме да бъдат щастливи заедно.

Ще може ли да се закупи сборникът с разказите, след като бъде издадена и подарена на децата в неравностойно положение?

На сайта prikazki.bg всеки може да публикува своите творби. Книжката, разбира се, ще може да бъде прочетена от други хора, но целта й е да бъде разпространена сред деца от домовете. В зависимост от това каква подкрепа за кампанията ще привлечем, тъй като в момента стартира и дарителска кампания, в която всеки може да допринесе с дарение за издаването на тези книжки, ще издадем по-голямо количество от тях.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

26.01 2015 в 00:45

Бахмааму, абе недей така бе, Колонел - имай милост, еми направо се посрах, попиках, задавих и тлн. от смях на тая фраза "...Курнелия Кур…хммм… Нинова...", то дори овчарките зеха да вият разтревожено кво става, значи това винаги съм си го мислел, ма на никога ве ми е дошло да го формулирам като "Курнелия Кур...нинова".

ОК, майтапа настрана - спомняш ли си министър Димитър Стоянов, значи това е по Име и отчество, а фамилията му беше КУРОВ. Само че някак си неудобно за министър подчинените му да се обръщат "Другарю КУРОВ...", та го пишеха само "Стоянов"; но в действителност си беше КУРОВ де. Не че имам лоши спомени за него, но името си носи вибрацията, окултистите го знаят. С лайняно име или лайняна фамилия си лайно Абе комунистическо им работа, и имената им уродливи.

Значи там за некои от тея фимейли, дето го споменаваш, еее...с добро имам некви лични...еее, ми "познаваме" се, дето вика любимия ти Сидеров - "в библейския смисъл". Ми и за това не стават, неее...

26.01 2015 в 00:28

А бе вие не четете ли преди да пишеште??? ...или "чукча писатель - чукча не читатель" ПРОЧЕТЕТЕ!
!!!!! ..." ВТОРИ ЕТАП ОТ ПРОГРАМАТА : "ИЗБОРИТЕ: ПОСОКА И БЪДЕЩЕ" http://www.movebg.com/2014/bg/" !!!!!!!
тая крива брамтия през оная и работа са децата и сирачетата! Нея са я подкокоросали, че става за държавник - защото другите клитори са компрометирани изпръхнали и кабарясали:
Кунева – от ясно по ясно. Сталинка иде от банково-грабителско-европски сектор – по дефиниция подозрителни и крадливи кръгове и също не става за вътрешна консумация, софийската кметица – е, верно, като с патпадъча мас намазана, кал и мръсотия не хваща колкото и да я пръскат - ама София е по важно от президентлъка па и тя не ми се види толкоз врътоглава да скочи в басейна без да са го напълнили с топла водица. Другите там...Инджова, Леля Чушка Плугчиева тя пък излъчва такова простофайство, такъв простаклък че мое я изберат само да събира таксите във входа на кооперацията. Бокова, тя съвсем откачи, ако т.нар „кръгове“ и предложат такваз работа - тя която се цели в други „висши“ мисии направо ще се обиди. Тя, прочее, знаем че е изначално тъпа, най тъпа от изброените, и ако празните и брътвежи обират некое разсеяно ръкопляскане по коктейлчета и файв-о-клоци при първия телевизионен дебат, дори дебил като Бойко Василев може да не издържи и да я плисне с гарафата със застоялата вода. Тези от ляво, Курнелия Кур…хммм… Нинова, другата тъпанджа, Йотова, защо ги изброявам? Защото са продажни и ако надушат, че примерно, десни някакви ги предлагат за президентки им е в кърпа вързано президентлъка, веднага ще бият едно текме на позитаното, даже може и някой ден една розова боя да лиснат пред оня, пошльотна пред входа. Но имат авторитет колкото кафе автомата до охраната. Така, както виждаме – „кръговете в сянка“ се въртят в кръг И!! кой! кой! кой! (НЕ БЪРКАЙ с #KOЙ) – и от кой – я! коЯ! Безухановата е добра меринджейка в нейния периметър на компетентност – „Публичен сектор” за Централна и Източна Европа да - да не се изсилваме – сравнимо с голяма зеленчукова борса, или верига за дистрибуция на хавлиени чорапи. Както знаете, тези бомбастически титли нищо не значат, вероятно, и там замириса на кръга „капитал“ но за балканските нечувствителни носове – това,което на запад е воня за нас е лека миризма на изгоряло. Най вероятно скача от влака, защото е на изхвъргалото! И ето значи, намерихме дресирана на корпоративна дисциплина, женка, нито красива нито грозна, образована и –при това в област неутрална, не будеща лоши асоциации. НО „кръговете“, знаете ако и да са хитри са прости! Прости –значи тъпи! Тъпи – значи от тъпи-по тъпи! И, ето вмъкнаха Безухановата във втори фалстарт!
Първия път –мина метър и не се запомни политическата презентация в стил „слон в стъкларски магазин“ няма да го разчоплям, нищо не ми е направила жената, ако ще и да се облича като кондукторка пред пенсия/. И сега с туй – ДЕЦАТА…и ХОП! ДИСКУСИЯ ЗА ИЗБОРИТЕ…НАПРАВО ВУЛГАРНО, ГНУСНО, ПОШЛО, МРЪСНО. ВТОРИ ФАЛСТАРТ!

p.s.
А бе, една мисъл ми се върти в главата! Туй президентските избори и изборите в частност, без Йоло Денев, Сидеров, идиотите от НДСВ, не е вече толкоз весело. Няма ли някой леви интелектуалци (тук спирам за малко, че от туй словосъчетание ми се присра!) …тъй де, няма ли някой „ляв КРЪГ“ да предложи Достенката Лаверн-Пиргьова?!!! Даже, аз мисля, че един достоен тандем е Достена Лавен-Пиргова и Митю Пищова и би бил един сериозен евросоциалистически съперник на Меринджейката филантроп и неизвестен (за мен, ама дали и за прокопиев?) за сега, мераклия вицепрезидент! Е и? К‘во – хепънинги, дечица-мечица, и леко в темата избори-мизбори да не е по различно от джакузита-макузита, манекени-манекенки?????,

25.01 2015 в 09:35

хм, нека се абстрахираме от симпатичната, верно не особено харизматичната личност на Саша Безуханова и да помислим само върху думите.
"За да твори някой, той трябва да бъде свободен.ако събудим творчеството у децата ..."
ами тези думи са злато!
За нейно щастие, думите и са подплатени и с действия по други подобни инициативи - изкуство, предприемачески дух при малките ...
Верно, понятията "изкуство", "свобода", "предприемачество" не са много популярни у нас и със сигурност не могат да бъдат платформа за печелене на избори, най-малкото защото водят до резултати след много години когато вече сме забравили кой ги е подел.
Тъкмо за това, активности в тази посока са по-скоро признак за почтеност.
Евалла на Саша!

25.01 2015 в 09:28

ОК, консенсус - "неизбираема".

И за нас е чест, уважаеми.

Поздрав!

25.01 2015 в 09:21

@ 04 Проф., според мен правилно е "неизбираема". За останалото - моите почитания!

Поздрав!

25.01 2015 в 09:10

Абе как е по-правилно: "неелектабЕлна" или "неелектабИлна?"

Нещо такова беше, секи случай де...емъ това ако не се закачи като Куневица към някой влак със 108 вагона, като 109 накрая на композицията. Иначе шанс под зироу. Губеща инвестиция.

Не се научиха, че за да пробуташ някой напред най-горе, се изисква поне някаква що годе ХАРИЗМА. Явно амбициите тука са по скромни, абе отиваме на риболов, пък каквото се хване. Образно казано де...

25.01 2015 в 08:38

Драпа ли драпа кака Саша да влезе в парламента.

25.01 2015 в 02:30

Пази се от СПИН, Полковнико бесен ! Двуличните мами са опасни !