ЦРУ е лансирало "Доктор Живаго" и Пастернак за Нобел

OFFNews 16 януари 2015 в 16:53 8179 3

Централното разузнавателно управление на САЩ разсекрети частично документи, в които се вижда, че спецслужбата е спонсорирала издаването на книгата на Борис Пастернак "Доктор Живаго", както и на още няколко съветски автори.

В документите има директива от декември 1957 г., в която пише, че ЦРУ препоръчва да се обърне повече внимание върху разпространението на книгата на Пастернак, отколкото на повечето други съветски автори.

"Доктор Живаго" трябва да бъде публикувана в максимален тираж и от максимален брой издателства, за да предизвика голям световен интерес, а след което и да бъде предложена за Нобелова награда, пише в нея.

В друг документ на тайните служби се посочва, че автори с активна гражданска позиция като Пастернак ще спомогнат за разрушаването на "желязната завеса".

Благодарение на програмата на ЦРУ за подпомагане на съветските автори в периода 1958-1991 г. сред хората от Източния блок са били разпространени около 10 милиона книги и периодични издания.

Романът на Пастернак от 1955 г. разказва за живота на руската интелигенция от началото на 20 век до Великата отечествена война.

През 1958 г. "Доктор Живаго" донася на автора си Нобелова награда за "значителни постижения в съвременната литература и продължаване на традициите в писането на руски епически произведения". 

Властите в СССР не приемат добре отличието, като обявяват романа за противосъветски и заставят Пастернак да не приеме наградата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews