Проф. Аргирова: Пациент да признава, че има ХИВ? Това нарушава всичките му права

Александра Маркарян Последна промяна на 27 октомври 2015 в 09:00 19652 44

Проф. Радка Аргирова

Снимка Сергей Антонов

Проф. Радка Аргирова

Да се криминализира укриването на наличие на заболяване. Това поиска публично, на пресконференция на 14 октомври, зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Галинка Павлова и допълни, че идващи за планови операции пациенти криели, че имат хепатит В или С, или ХИВ. Ето защо - каза още д-р Павлова - "БЛС настоява да носят наказателна отговорност, когато попълват декларация с невярно съдържание".

Изказването предизвика огромно възмущение. На следващия ден Националната пациентска организация (НПО), председателствана от д-р Станимир Хасърджиев, даде пресконференция, на която той поиска Министерството на здравеопазването за излезе с официална позиция и заяви още: "Цялата пациентска общност сме потресени от тази позиция и силно се надяваме, че тя не изразява официалното становище на съсловната организация на българските лекари, а е само лично мнение на отделни представители на нейното ръководство".

Изказването на д-р Павлова беше предшествано от друг скандален случай на незачитане достойнството и правата на пациент, включително недопустимо разкриване на тайната на дигнозата ХИВ-инфекция от лекар. На 24 септември bTV излъчи репортаж от УМБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Тогава в присъствието на целия състав на Първо УНГ и с участието на началника на клиниката началникът на отделението проф. Чалъков заяви за пациент, че лекарите се усъмнили в поведението му и се обадили "където трябва", намерили "в регистъра", че този човек е бил регистриран като вирусоносител през 2006 г. На следващия ден - продължава проф. Чалъков - минах визитация и го попитах пред всички: „Ти защо не казваш, че си болен, че си вирусоносител? Отговорът му беше „Извинявайте, сбърках..."

Въпреки погазването на правата на пациента и публичното му унижение БЛС реагират в подкрепа на ИСУЛ. На сайта на съсловната организация се появява изявление на председателя на съюза д-р Венцислав Грозев, който пише: "Изцяло подкрепяме притесненията и протеста на лекарите от МБАЛ "Царица Йоанна - ИСУЛ". Те не са сами в борбата си и БЛС ще направи необходимото, за да може чрез законодателни мерки да се стигне до максимално регулиране на този процес и рискът от подобни ситуации да се сведе до минимум. За съжаление, това не е единственият случай в България. Доста подобни инциденти има, особено при колегите с хирургически специалности. Пък и не само при тях, а при всички, които правят манипулации, свързани с кръв и кръвни продукти. Ясно е, че в държавата ни трябва да се помисли за система от мерки, включително и законодателни, да се предприемат такива стъпки, които да гарантират здравето на персонала, който се занимава с болните хора, а в същото време по този начин да се ограничи и разпространението на болести като хепатит, СПИН, туберкулоза и други. Трябва много внимателно да се подходи по този въпрос. Естествено, това води след себе си и финансови тежнения – към лечебните заведения и към държавата, но, в края на краищата, това е грижа както на Лекарския съюз, така и на Министерство на здравеопазването и на държавата като цяло."

Във връзка с тези случаи OFFNews потърси мнението на професора по вирусология, създател и завеждащ на Централната лаборатория по СПИН Радка Аргирова, вирусолог в болница "Токуда". От 1987 до 2012 г. проф. Аргирова завежда последователно лабораторията по СПИН, лабораторията по ретровируси и лаборатория по херпесни и онкогенни вируси в Националния център по заразни и паразитни болести. Проф. Аргирова е преподавател по вирусология в СУ, зам.-министър на здравеопазването и главен държавен санитарен инспектор (1995-1997), председател на програмния съвет по СПИН към Медицинска Академия (1991-1993 г.), координатор за Централна и Източна Европа и представител на България в СЗО в Женева, Швейцария (1992–1994 г.) във връзка с глобалните програми срещу HIV/СПИН. От 1994 до 1996 г. проф. Аргирова е член на Програмния координационен борд на Програмата срещу СПИН на Обединените нации (UNAIDS). Експерт по въпросите на СПИН в проведени мисии в Република Конго и Филипини през 1994-1996 г. Проф. Аргирова е председател на Българското дружество по медицинска вирусология (от 2001 г. до момента), зам.-председател на Българския съюз на медицинските специалисти (2010-2013), член на Международното дружество за СПИН (International AIDS Society), член на Европейската клинична асоциация по СПИН ( European AIDS Clinical Society), председател на Медико-биологична секция към Хумболтовия съюз в България (от 2010 насам).

Проф. Аргирова, как реагирате, когато чуете Ваши колеги публично да разкриват тайната на пациент с ХИВ, както това се случи в ИСУЛ?

Тук са нарушени всички права на човека, всички права на пациента, абсолютно всички.

Трябвало когато болният влезе в болница, независимо за какво, да каже дали има хепатит В или С, сифилис, не знам още какво. Добре, но аз питам ако той не знае, че има хепатит В или С, или ХИВ инфекция, какъвто е най-честият случай? При моя двугодишен опит в болница "Токуда" лекарите и лабораторията сме открили над 10 лица, заразени с ХИВ. Нито едно от тях не знаеше. Всички бяха новозаразени. Няма как да знаят и да кажат, че са носители на ХИВ. Да не говорим за вируса на хепатит В и С.

Изобщо това е не само дискриминация спрямо болните и спрямо човешките им права, това е и страхотно незнание от страна на лекарите. Защото за да се сложи диагноза ХИВ-инфекция, трябва да има образуване на антитела, което изисква време. Ами ако този болен е в този прозоръчен период? Нито той ще знае, нито пробата ще е положителна. И питам аз като знаят лекарите, че еди кое си лице, което е постъпило, е заразено с ХИВ, хепатит В или С, какво следва от това? Ще си сложат ръкавици? Ще работят внимателно? А иначе няма ли да си сложат ръкавици? И няма да работят внимателно, така ли? Просто е невероятно това, чудовищно.

България е една от страните, които се славеха до този момент – за съжаление при това положение вече не мога да кажа, че е така – с това, че у нас поне правата на личността и правата на болния се спазват. Не може така. Ами утре същото ще стане с мъжете, които правят секс с мъже, с хора, които си признаят например, че проституират – и те ли ще трябва да декларират, защото може да са заразени с ХИВ, нали разбирате? Ама покрай ХИВ може да има и хепатит В и хепатит С. Това е изключително нелепо.

Има универсално правило в медицината и то гласи: „Всеки болен и всяка биологична течност я третирайте като заразена с ХИВ, хепатит В и хепатит С. Не е важно знаете или не. Дръжте се по този начин, все едно човекът е заразен, все едно тази кръв, урина, ликвор е заразена. Всички трябва да работят с ръкавици. В тази болница, слава Богу, това е не само абсолютно задължително, но и всички го правят и болен с ХИВ от тук не е изгонван, а това често се случва в България. По тази причина тези хора не отиват на лекар, не се лекуват и инфекцията напредва. Те, естествено, стават преносители и заразяват.

Болници гонят пациенти с ХИВ?

Ами да, изготвани са от болници и отделения. „Не щем тук серопозитивни. Вървете където искате. Идете в инфекциозна болница.“ Тук това не се случва. Многократно е ставало въпрос и многократно съм го виждала – това нещо не се случва в тази болница, но от нашите болни знам, от тези, които са заразени с ХИВ, че това се случва често. И те казват: „Искаме лекари да ни преглеждат“ и имат предвид лекари по всички специалности, защото тези хора, като всички хора, си имат оплаквания. Може да го заболи зъб, може да има кардиални проблеми, може да падне да си счупи крак – трябва му ортопед, на жените им трябва гинеколог и т.н. На всички тези лекари те трябва да кажат, че са серопозитивни. Защо?

Наистина защо? Как си го обяснявате?

С чисто незнание. И тук моят упрек е изключително към Националната програма за контрол на СПИН и туберкулоза. Как може досега да не се е случило обучение на лекарите? Значи те не са обучени. Младата генерация лекари не са обучени за това. Живеем във време, когато има ХИВ-инфекция, има хепатит В, има хепатит С. Аз ще ви кажа само едно – хепатит С беше открит през 1989 г. Знаем ли ние още колко вируса ще бъдат открити? Науката продължава да се развива и продължават да се появяват нови вируси. При това положение какво правим ние, ако не спазваме универсалните предпазни мерки? То е казано: трябва да се слагат ръкавици, очила, лични предпазни средства. Разбирам, че има риск, следователно трябва да се работи с ръкавици. Аз 30 години работя с тези болни, непрекъснато и нищо ми няма, но винаги работя с ръкавици и им се извинявам, че ги пипам с ръкавици или че вземам кръвта им с ръкавици, но те знаят много добре, че така трябва и при всеки човек се работи с отделни предпазни средства.

Безкрайно съм възмутена от изказването на зам.-председателя на БЛС д-р Павлова. Няколко наши организации, които подкрепят хората с ХИВ и хепатитни инфекции, са надигнали глас по отношение на тези неща, но все още няма категорично разграничаване на БЛС от това изказване на тази жена заместник-председател. Как може да се говори така? Те са ходили при нея и са я питали и тя казала, че това било лично мнение. Ами като е лично, излез така, както си излязла на пресконференцията, и кажи "Извинявам се, казах лично мнение, това не е мнението на Лекарския съюз".

Но не е вярно, че тя изразява лично мнение, защото аз имам изказване на председателя на БЛС. Ето го: „Изцяло подкрепяме притесненията и протеста на лекарите от „Царица Йоанна“. И така нататък надолу. Какви притеснения, какъв протест? Те просто не знаят. Тези лекари просто не знаят. Аз съм безкрайно възмутена. Между другото, контактувах веднага с представителството на Световната здравна организация в София, с д-р Михаил Околийски. Съобщих му за тези неща и той каза ако пишем някаква декларация или обръщение, на всяка цена да го изпратим и до него и той ще се обади в Копенхаген по този въпрос. В Копенхаген е европейското бюро на СЗО. И това ще бъде изпратено.

А Здравното министерство?

Мълчи. И Здравното министерство мълчи, ето го, Лекарският съюз е казал как „държавата трябва да помисли за система от мерки законодателни, да се предприемат такива стъпки, които да гарантират здравето на персонала, който се занимава с болните хора. В същото време да се ограничи разпространението на болести като ХИВ/СПИН, хепатит, туберкулоза и други“. Е, няма да се ограничи. Когато гоните болните и зад болните не стоят техните лечители, няма да се ограничи, обещавам ви. Просто няма да стане така.

Това показва такова незнание, че просто нямам думи, а те мълчат. И виждате ли какво щяло да има – според БЛС това водело финансови тежнения към лечебните заведения и към държавата. Но, в края на краищата, това е грижа на БЛС и на Министерството на здравеопазването, и на държавата като цяло. Грижата е да имаме ръкавици и да внимаваме как работим. Е, имаме ръкавици. Всички имат ръкавици. Какво искат сега да направим още? Всеки да попълва декларация дали има хепатит В или С, или ХИВ?

И ако болният е с хепатит или ХИВ, какво – ще изгоним от болницата?

Не знам, най-вероятно ще го изгоним, защото сега на много места така се прави.

25 години съм завеждала лабораторията по СПИН, знаете, че аз я направих. Една лаборантка, която я боли главата, идва и иска да ми каже, че не се чувства добре, но не го казва пред всички, а идва в кабинета ми. Аз уважавам това. Няма нужда на всички да се каже: „Днес Иванка я боли главата“. Няма такова нещо. Всички постъпваме така, а тук какво искаме да правят тези болни? И после ще искаме те това да правят, онова да не правят и така нататък.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3000

44

SamsonBenard

06.08 2018 в 17:27

E-MAIL dr.atakumaoracle@outlook.com. Така че приятелите ми съветва е, ако имате такава болест или вируса на всички, можете да изпратите имейл до Dr. Atakuma чрез неговата електронна поща: dr.atakumaoracle@outlook.com или какво му се обажда на +2348115696180 за информация

3000

43

SamsonBenard

06.08 2018 в 17:27

Искам да използвам тази възможност, за да благодаря на д-р Атакума, че отново ме накара да се сдобия с пълнота, бях заразен с херпес от години сериозно се молех на Бога и търсех лечение. Дойдох тук миналия месец, за да търся решение за херпесната ми инфекция и видях коментар на хората, които хвалеха различни лекари и Бог ме накара да избера д-р Атакума и аз се свързах с Него, изпрати ми билково лекарство и ме насочи как да вземе лекарството за няколко дни, аз го направих и отидох за тест и резултатът ми излезе като отрицателен. аз съм толкова щастливи приятели, споделях сълзите на щастието и аз го взех върху себе си, за да свидетелствам винаги за това как Бог използва д-р Атамума, за да разреши проблема ми. Аз съм чист човек сега, без никакъв вирус.Аз все пак ще пуснат адреса си за вас E-MAIL dr.atakumaoracle@outlook.com. Така че приятелите ми съветва е, ако имате такава болест или вируса на всички, можете да изпратите имейл до Dr. Atakuma чрез неговата електронна поща: dr.atakumaoracl

03.11 2015 в 08:38

Полковник,
Дали бъркам духа на ЗДОИ и заедно с мен всички, които от години работят с него, е очевидно основен проблем на двамата участника приближаващи се по мненията, като две капки вода.
Както вече писах, всеки е свободен да опита да приложи реда на ЗДОИ по своите разбирания и е без никакво значение за реалния живот, как някой квалифицира опита ми вкратце да опиша смисъла му. Признах си за „прегрешението“, че не съм най-компетентен, но за сметка на това ползвам компетентността на най-добрите в тази област, юристите на Програма достъп до информация!
И не обяснявайте, ако обичате на Нелогична, а и на всички четящи „Едното е престъпно - а другото е укоримо“. Как не ви досрамя точно на нея за до пишете!
Отказа за лечение от страна на лекар поради конкретна диагноза си е (Не под условие) престъпление и няма връзка с условия на труд, които някое частно лице смята, че са необходими. Пиша частно лице, защото дотук е съвсем ясна разликата между официалните и желаните норми за безопасност.
Достатъчно примери дадохме тук и такива завършили със смърт и още твърдите, че споделянето щяло да доведе само до мърморене и повишено внимание. Къде е списъка на лекарите и лечебните заведение където това ще а само това! В първите години, когато започнах работа в тази сфера и аз съветвах пациентите да споделят, преди всичко с очакването да получат адекватна помощ. Но резултатите бяха все повече и повече оплаквания за откази, а с увеличаване не броя на пациентите вече не съм в състояние да следя случаите. Какво се случва ли! Повече пациенти, повече посещения при лекари, повече откази. Ето това се случва, заедно с продължаващата некомпетентност и нежелание за повишаването и.
Истина, е че има скъсана връзка на духа на закона с прилагането му, но не на ЗДОИ, а на закона за Здравето и другите с регламентиране на права на пациента и човека. То е причинено от страха на пациента да излезе от анонимност. От криворазбраната солидарност между „колегите“, когато е необходима експертиза и разбира се подготвяните такива са пълни с изопачаване на фактите за да не пострада „колега, защото на всеки може да се случи и в тази професия има рискове“. Това е почти дословен цитат от лекарка, която помага на хората безусловно, но като съдебен експерт винаги е на страната на „колегата“. Лично съм свидетел как доцент назначен като експерт подготвя експертизата си и се отклонява от явяване в съда за да я защити по формални причини, като назначения на негово място само повтаряше, че не е експерт и не може да отговаря за написаното и зададените въпроси. И какво, дали пък съда просто не го изпрати да си оформи хонорара и не приключи с делото набързо. Хайде сетете се! Касаеше се за увреждане на дете! Без лозунги моля, как сте съпричастни и осъждате поведението на отказалите помощ. Намерили сте си оправдание в лошите условия на труд и спокойно можете да си се криете за ника по форумите.
„Интернет“ самочувствието и формалното съчувствие, което демонстрирате, не помага на никого да се подобри ситуацията!

02.11 2015 в 00:05

Уважаема "Нелогична",
По долу пише, но не сте обърнали вероятно внимание: ВСИЧКИ постъпващи за т.нар. планови операции - задължително - както с кръвна група -така и с експресен тест за СПИН, и вирусни хепатит(и). Средства има за целта и ЩЕ има - ако орежат търгашите с безсрамния стентаджилък, безумните цени за импланти в неврохирургия, ортопедия и кардиология, които Националната Здравноосигурителна КаШа плаща както си иска. Знам от източник в икономическата комисия в НС за какви суми и комисиони става въпрос! Тогава - нито операциите ще секнат, нито риска ще е критично висок. Относно предпазните средства - една командировка на целия отбор паразити от МЗ в странство - струва колкото личните предпазни средства с висока степен на защита за една година.

Що касае за контингента хипотетични ранно инфектирани - които още нямат концентрация антитела с достатъчно висок титър за да бъде уловена контаминацията - за тях е т.нар. анкета за "рисково поведение" - Венозни наркотици, хомосексуални актове, работа с контагиозни материали и рискова среда, дори убождане през джапанка(примерно) със спринцовка захвърлена в парка. Много са средствата - за ограничаване риска за заразяване - както практически -така и административни мерки. Абсолютна сигурност, естествено няма - но някой лекар или сестра да се зарази - защото идиоти не са разработили предоперативна задължителна анкета или защото не се прилага - или защото хирургическите ръкавици за привилегирования (хипотетичен некадърник) са дълги до лактите - а за останалия екип едвам покриват китките - е гнусно, непочтено и несправедливо.

Категорично се разминаваме в оценката за отказ от лечение - което Вие приравнявате с разгласяване на опасността. Едното е престъпно - а другото е укоримо. Едното води до ужасни последствия, смърт - другото не. Ако в отделение, сектор, клиника - постъпи пациент за когото пред него върви слуха: - "внимание, болен от спин или т.н. това ще доведе сигурно до мърморене и до СЪС СИГУРНОСТ здравословна доза "излишна" предпазливост - което би било и в полза на пациента. Прочее в отвратителна секта от злостни егоисти, търгаши, разбойници, пияници, педофили и педерасти - т.нар. "Българска" "православна" църква, чиито първенци по повод и без повод се лигавят на тема милосърдие и човеколюбие дали има и един човек - поп или дявол знае какъв "дядо" който би се съгласил да обслужва, да се грижи да защитава болни с ООИ. Защото, доколкото знам и доколкото съм виждал дори - първите т.нар. "лепрозориуми" още от ранното средновековие са били грижа на църквата - католическата, по точно - и по късно на протестантите -също. Отвратителните попардаци ортодокси - потънали в охолство, разврат и алчност не знам да са дали и пукнат гологан за един болен от лепра (проказа) нежели сега да се напрегнат. Прочее легендата за Свети Франциск от Азиси може и да е легенда - но тази легенда е дала ХИЛЯДИ медицински мисии по света, хиляди болници - от векове и до днес. Това - между другото, без надежда, че тази тема, тази "клонка" - би дала цвят и плод. Ако църквата БПЦ би била нормална хуманитарна, човеколюбива институция - с огромните имоти които владее, отдава под наем, стопанисва, експлоатира и с парите с които се хрантути и тъпче - би могла да изгради в районите с най голяма концентрация на СПИН - София и (вероятно?) Крайбрежието първокласни болници, специализирани с висококвалифициран персонал с инфекциозни, хеематологични, вирусологични, хемодиализни, родилни, онкологични и белодробни отделения. Реанимационни и хирургически отделения. Две дори такива болници биха били достатъчни. Вместо това - чета, палячовщини, наградили някакъв стентаджия карагьозчия, бивш министър, в Рилския Манастир, нещо си, бил лекар на годината. Как не направиха и "алея на славата" както в Холивуд, пред МЗ че разни министри, ексминистри, екс зам.министри да оставят отпечатък охранените си престъпни и некадърни ненаситни гъзища.

С две думи, недоволството дори в частта в която съм съгласен би трябвало да има друг адресат. МЗ, БПЦ, НЗОК.
Желая Ви най искрено по-вече ЗДРАВЕ по-вече НАДЕЖДА - и дано надеждата за нещо добро и хубаво - се сбъдне.

п.п. Ако идиотите негри не бяха унищожили прекрасната държава Родезия - с най висок стандарт в здравеопазването, борбата и превенцията на СПИН и Вирусни хеморагични трески - България би могла да получи опит, съвет, насоки вместо да се открива топлата вода. За съжаление - тази прекрасна държава бе унищожена и сега там има една полудива територия - Зимбабве управлявана от човекоядци.

01.11 2015 в 20:36

Уважаеми, полковник".
Напротив, аз съм на мнението че отказването на помощ на пациент, е също толкова осъдително и неетично, колкото и това пациент да крие за диагнозата си. Това просто са 2 лица на една и съща монета - пациентът държи на живота и здравето си, също толкова много колкото и лекарят. Но докато за лекарят има предпазни средства /колкото и да са малко/, има ПЕП която би могла да спаси здравето му, за пациента няма друг избор освен да скрие диагнозата си или да умре /както е в моя случай/. Аз съм избрала да не крия, точно затова изхода от болестта ми е предрешен.
Обае така и никой не ми отговори на въпроса, как се процедира при останалите пациенти? Какво става ако лекарят попадне на пациент който не знае че е инфектиран, или пък му е невъзможно да каже /напр. ако е в кома след катастрофа/? Все ми се струва че рискът на който е изложен при мен ще е няколко пъти по - нисък отколкото при всички останали. Най - малкото защото при мен ще внимава повече и ще вземе всички налични мерки, колкото и малко да са те. По тази логика трябва да се спрат всички операции в държавата, тъй като не може да има сигурност дали даденият пациент има ООИ, или не. Някой по - горе предложи решение с тестове преди всяка операция. И какво правим ако пациентът е инфектиран преди 2 седмици и не е изградил необходимите антитела за теста? Прави му се тест, хирурга е спокоен че няма нищо, и прави операцията. И ако стане фал даже и ПЕП няма да му дадат защото пациента е бил отрицателен. Недомислицата на "ония отгоре". За щастие в България все още няма регистриран случай на лекар инфектиран по време на изпълнение на задълженията си. Дано и никога да няма.

01.11 2015 в 11:16

@Нелогична.
Съгласен съм с вашите аргументи - и още веднъж ще повторя. Поведението на лекарите ОТКАЗВАЩИ(!) помощ ще е криминализирано, аморално или осъдително, неетично деяние тогава - когато държавата даде всички съществуващи възможности за защита И на техния живот и здраве! Грубияните и страхливците също имат право на живот, смятам, нежели техните близки. Тогава ще остане ЕДИНСТВЕНО въпроса за всеобщата меркантилност, липса на възпитание, нетолерантност - която засяга както ООИ така и останалите заболявания - Високо кръвно налягане, болки в ставите и дори хипохондрия и депресия. Още веднъж повтарям!! НЕ отказа от лечение защитавам, а ПРАВОТО да бъдат информирани - дори грубияните и правото да бъде защитен и техния живот (дори и на грубияните). И тук е ОГРОМНАТА ВИНА - МОРАЛНА И МАТЕРИАЛНА на ДЪРЖАВАТА - На държавата - в лицето на престъпници - заемали и заемащи отговорни длъжности - от Чернобил - през СПИН и до сега! Престъпници - погрижили се за собствения комфорт в ущърб И на пациенти И на медици. Защото демагогията и двуличието са безплатни а министерски, зам. министерски и директорски длъжнсти в МЗ създават добре охранени кълки, сладка кариера и добри пари.
Що касае въпроса Ви: " Вие лично кое бихте избрали? Кое би било по - важно за Вас: здравето на лекаря, който даже би могъл..." И т.н Ще ви отговоря ,че НИКОГА, никога не бих поставил под дори минимален риск живота и здавето на лекари и сестри. Това е въпрос на Личен Избор!
Моя живот и здраве - съм рискувал нееднократно - при различни ситуации - когато на човек не остава време да мисли и преценя и съм се заклевал - че това е за последен път - ...до следващия път. Не бих препоръчал и не бих настоявал пред никого другиго да направи каквото и да е което не е ЛИЧЕН негов избор!
И...както е писал Сенека - "По добре живей разумно от колкото да умреш красиво" Това Е което бих предложил на медиците - включително и на децата, внуците, зетьовете и снахите на недоучени професори и професореси - демагози, и фанфарони - скрити в чужбина, в "престижни" и 300% безопасни и безобидни "специалности"!

@Милен Чавов. Написаното от Вас под №37 е мешавица от правен нихилизъм и правен фетишизъм, бъркате духа на закона и неговото приложение и...очевидно не желаете да разберете за какво става въпрос. Независимо от това - усилията Ви да помагате не хора нуждаещи се от помощ и подкрепа са достойни за уважение. Желая ви успех в тази дейност ...и... "мъдростта е в мярката".

31.10 2015 в 22:49

епи-КУР, съгласна съм, нека е престъпление. Но не е ли престъпление лекари да отказват помощ? Ако сте поставени пред избора да кажете за диагнозата си и да бъдете изхвърлени като парцал от кабинета на лекаря само защото сте били съвсем честен, или да скриете и да Ви помогнат, Вие лично кое бихте избрали? Кое би било по - важно за Вас: здравето на лекаря, който даже би могъл да пие 1 месец ПЕП ако стане фал и да не бъде засегнат от заболяването, или собствения Ви живот който виси на косъм?
С риск да се повторя, ако аз имам гаранция че лекарят ще ми помогне, за какъв чеп ми е да лъжа и да крия? /не че някога съм го крила де, затова съм на тоя хал/ Напротив, и за мен както и за него ще е по - добре той да знае. Хем ще ми помогне адекватно - хем и той ще вземе мерки за безопасността си. Но както казах и по - горе, поне 6 - 8 000 души не знаят че са ХИВ позитивни. Значи по Вашата логика въобще на никого не трябва да се правят никакви операции, защото лекарят може да попадне на пациент който не е наясно със заболяването си.

31.10 2015 в 09:11

Господине епи..., Аз на резервен вариант не съм минавал изобщо. Просто отговорих на лична атака, изразяваща се в директната обида „тъп...ко“ и обвинение в некомпетентност, поне последното от които се споделя и от Вас очевидно. Притежанието на граната и държането и в джоба не ми е известно да е законно нито тук, нито където да е в друга държава на тази планета, както наличието и несподелянето на заболяване да е криминализирано. ЗДОИ е инструмент на гражданите за контрола над работата на органите на държавата! Смисъла на ЗДОИ не е да получава всеки каквото си поиска, а да има достъп до информация генерирана от държавната администрация и др. организации ползващи обществени средства или пък създадени със специален закон, с който им се възлагат важни обществени функции, какъвто впрочем е Български лекарски съюз.
Свободен сте да опитате да използвате ЗДОИ по начина, по който го разбирате. Това е право на гражданите на тази държава, без значение какви са по занятие. За над 10 години от приемането на първата редакция на Закона, са натрупани достатъчно казуси и съдебна практика, с които можете да се запознаете на сайта на Програма достъп до информация. Не за да дразня „чувстителните“ допълнително ще уточня, че там има и случаи, по които са водени дела от мое име.
Със сигурност ще забогатея доста, ако всеки застъпник на тълкуванието ви се обзалага с мен дори и за 10 лв.. По същество не смятам, че съм толкова компетентен, но работя в област и общество където общата некомпетентост е потресаваща. Затова спокойно хвърлям ръкавица, на всеки който желае да се пробва по реда на ЗДОИ да получи подобна информация и мога да вдигна залога до колкото той пожелае. Да започнем с Вас, ако нямате нищо против. Имате си собствено тълкувание, което яростно защитавате тук и вместо да продължим да се образоваме в понеделник пускате едно Заявление до която искате институция – МЗ, НЗОК, МС ..... и чакате 14 дни отговора.
Сега пак на главната тема. Първо, колкото и сте засегнати лично от действия на проф. Радка Аргирова, нито аз, нито другите четящи тук сме наясно какви са мотивите ви и най-вече дали не са необосновани, както „задължителното споделяне на диагнозата“.
Условията на работа и живот в тази държава са такива, каквито са, но тя е част от глобалния свят и е приела поне формално неговите норми. Не виждам смисъл да продължаваме да се убеждаваме един друг или да създаваме обществени нагласи през новинарски сайт. По-добре вашите претенции да бъдат, към когото смятате, че е отговорен, т.е споменатите МЗ и подобни.
А аз от своя страна ще продължа да защитавам правото на живот на хора, които поради диагнозата си са отхвърляни от конкретни лекари и цели лечебни заведения. Защото, дори конкретен лекар да има желание да помогне, най-често се сблъсква с нежеланието на колегите си и ръководството на болницата. Вие като оператор, какъвто разбирам, че сте също очевидно не желаете да помагате, а и не желаете да разберете примерно, че пациент приемащ терапия за ХИВ постига неоткриваем вирусен товар, което в количествено изражение е под 20 копия в мл. кръв.
Наскоро приключи проучването HPTN 052, имащо за цел установяване на ефективността на терапията като средство за превенция на предаването на ХИВ по сексуален път. Резултатите му са обобщени в следното изказване: „По време на продължилото десет години проучване с над 1 600 хетеросексуални двойки не отчетохме нито един случай на предаване на ХИВ, когато ХИВ-инфектираният партньор приема антиретровирусно лечение и е със стабилна вирусна супресия,” отбелязва проф. Коен. „Това ясно показва, че лечението е изключително мощно средство за превенция”.
Защо го давам за пример ли! Защото постигането на неоткриваем вирусен товар има пряка връзка и към риска от предаване по кръвен път и макар да няма конкретно проучване за това теорията и практиката са доказали, че резултатите ще са близки.
Морални казуси и рискове съществуват и за двете страни, но едната е по-силна и злоупотребява с това си положение във вреда на другата. Реакцията на слабата е да крие дианозата си, макар да е ясно, че пак тя е потърпевша, защото няма да получи най-адекватното лечение, съобразено с общото състояние. Но това това последното доколко изобщо интересува българските лекари. Обичайно поведение е да не се обръща внимание на съпътстващи заболявания, да не се търси консултация от друг специалист и да се изписват набързо някакви медикаменти, които могат и да са несъвместими с приеманите за другите заболявания, но какво е от това.

30.10 2015 в 23:48

@Милен Чавров. След като бе бита основната ви теза - сега минахте на "резервен вариант" - да се дърлите за ЗДОИ. "Златния ключ" е като "Златния Орфей". Без стойност. За вътрешна консумация и повод да пийнете уиски с шан-фъстък в приятна компания. След като Имаме Черната Златка и Русата Златка - защо да си нямаме и Златния Ключ. Празни работи - от безделници за безделници. Не виждате по далеч от носа си и във фанатичната страст да защитавате правата на определен контингент болни, което заслужава похвала И които ПОДЧЕРТАВАМ имат пълното ми съчувствие и абсолютна убеденост, че НЕ може да бъдат лишавани(!!!) по никакъв начин от адекватни медицински грижи показвате цинично, просташко, вулгарно пренебрежение към живота и здравето на медицинския персонал. Дали болните с ООИ ще носят чипове, гривни или оранжева лампа на шапките си - НЕ може, НЕ трябва и НИКОЙ не оспорва АБСОЛЮТНОТО ИМ ПРАВО на АДЕКВАТНО ЛЕЧЕНИЕ!!! НО укриването на горепосочените факти е ПРЕСТЪПЛЕНИЕ по закона и МОРАЛА!! И това - дали Вие, тези от "Златното Пиле", Златното Пръстче, Златния Храм на Шамбала и разни тепигьози и неграмотни безделници узурпирали правото да бъдат последна инстанция и морален арбитър - признават правната норма и МОРАЛА, ЕТИКАТА - от това обективната истина няма да се промени! Живейте си с коктейлите, матинетата, пресконференциите, дърленето и дано проумеете написаното от мен. Не знам на какъв език да ви напиша това - което разбраха десетки, стотици лекари!
п.п. ЗАПЛАХАТА, ОПАСНОСТТА ЗА ЖИВОТА И ЗДРАВЕТО на хората НЕ Е ЛИЧНА (неприкосновена) ИНФОРМАЦИЯ! ПО ВАШЕТО ИЗВРАТЕНО ТЪЛКУВАНЕ НА ЗАКОНА - АКО ДЪРЖА В ДЖОБА НА СОБСТВЕНИЯ СИ ПАНТАЛОН ГРАНАТА ТО ТУЙ Е ЛИЧНА ИНФОРМАЦИЯ! ЧЕТЕТЕ ЗАКОНА! ЧЕТЕТЕ СЪДЪРЖАНИЕТО, СМИСЪЛА А НЕ ФОРМАТА!

30.10 2015 в 19:40

Вече казах, че ЗДОИ не може да касае лична информация, да не споменаваме, че има и Закон за защита на личните данни, който също би тълкувал подобно искане като недопустимо.
А епитета,който бе използван за квалификация спрямо мен т....ко ще приема като проява на всемирната глупост на анонимността.
Драскача да пусне търсачка с "Милен Чавров+ПДИ+Златен ключ" и ще разбере доколко съм запознат със ЗДОИ.
Само за последната седмица съм изпратил близо 10 Заявления за достъп до обществена информация.