Quantcast

Мария Пиргова: Едно е корпоративен вот, друго е купуване на гласове

Георги Савчев Последна промяна на 23 май 2014 в 19:55 10441 37

Снимка Александър Михайлов - Булфото

Мария Пиргова

Изтеклият запис, в който става ясно, че работниците в мините на Христо Ковачки са агитирани да гласуват за БСП, е поводът да потърсим доц. д-р. Мария Пиргова за интервю. До 2009 г. Пиргова е зам.-председател на партия "Лидер". Тя е майка на петата в евролистата на "Коалиция за България" Достена Лаверн.  

Мария Пиргова е завършила Московския държавен университет „М.В.Ломоносов”. От 1978 година е преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски”, доктор по политология, доцент по сравнителна политология и политически анализи. Парламентарен секретар на МС в периода 1993-1995 г.

Доц. Пиргова, каква е вашата прогноза за вота в неделя?

Струва ми се, че БСП ще вземе шест мандата, а ГЕРБ – пет. От партиите, които сега са извън парламента, смятам , че най-добър шанс имат ББЦ (за два мандата) и РБ (за един мандат).

Според Вас, има ли партия, която разчита на купен вот и в момента пазаруват ли се масово гласове?

Аз не мога да кажа, защото нямам никакво отношение към този проблем. Обаче по традиция на последните избори – парламентарни и местни, в България масово се е купувал вот. Смятам, че европейските избори не са толкова важни за партиите и няма да предизвикат толкова купен вот – не затова, че партиите са се отказали да купуват гласове, а защото европейските избори не са толкова важни за тях. Избирателната активност ще бъде ниска. В медийната кампания партиите не участваха с толкова много средства, както обикновено. Така че смятам купеният вот или да е много малко, или да го няма, или да е за малко пари. Но в сравнение с парламентарните избори – много по-нисък.

Смятате ли, че БСП разчита на купен вот и на подкрепа на Христо Ковачки?

Не смятам, че БСП може да разчита на такъв вот. Смятам, че голяма част от работниците в България действително ще гласуват за БСП, но по причина на това, че са работници. Имам предвид работниците в България изобщо. За предприятията на Ковачки нищо не знам от няколко години.

Вие докога бяхте зам.председател на „Лидер“?

До 2009 година.

Тогава имахте ли информация за подобен механизъм за купуване на гласове, какъвто разкри Нова телевизия?

Имам информация за много работодатели, които по някакъв начин се опитват да влияят на работещите в техните предприятия. Това е същото явление като купуването на гласове. Аз не знам конкретно къде може в предприятията на Ковачки да са купувани гласове.

В Бобов дол.

Мисля, че е тенденциозно това отразяване. Ако трябва да се направи подобно отразяване, трябва да се направи във всички големи предприятия, на други собственици, трябва да се направят разследвания действително кой купува гласове, кой колко пари пръска и за какво ги пръска и т.н. Така че нарочването на една политическа сила, още повече „Лидер“ сега не участва на изборите, мисля, че е тенденциозно от страна на Нова телевизия.

Докато бяхте в „Лидер“, имахте ли сигнали за подобна подкрепа на партията от страна на работници на г-н Ковачки?

Естествено е работниците на г-н Ковачки да подкрепят политическата сила, която се прави с подкрепата на г-н Ковачки. Да, това се нарича корпоративен вот. И, да, 2009 година е имало такива нагласи. Но искам да кажа, че работниците, които защитават работните си места, не могат да бъдат уличавани в нещо нередно. Това не са купени гласове. Това е корпоративен вот. Това е защита на самата корпоративна система, която е системата на либералния капитализъм. И всички либерални капиталистически и политически сили разчитат на този корпоративен вот. Разбира се, този механизъм се използва навсякъде. Разбира се, механизмът за купуването и продаването на гласове е престъпление. Но корпоративният вот – да, той е осъдителен, не е демократичен, но много недемократично гласуване... аз не знам, например, колеги от вашия сайт, или пък колеги от TV 7, или колеги от вестниците на еди кой си собственик за кого ще гласуват. Свободно ли се изявяват журналистите по отношение на своите собственици? Че те корпоративно говорят непрекъснато. Те говорят корпоративно. Те говорят, защитавайки техния собственик.

Ако, примерно, в Нова телевизия не се говори за Бойко Борисов, телевизионните водещи биват санкционирани. И те говорят само за Бойко Борисов. Например Кеворк Кеворкян говори в Нова телевизия едно, пише във вестник "Сега" друго.* Според собствениците. На едното собственик е Бойко Борисов, на другото е Сашо Дончев. И той пише каквото искат да чуят тези собственици. Това корпоративно поведение ли е?

Вие смятате, че в Нова телевизия са подвластни на корпоративен вот?

Те ще гласуват за когото си искат. Но те правят корпоративни изказвания и настройват хората да гласуват за определена политическа сила. Това е корпоративно поведение. Недемократично. Не е корпоративен вот, но е корпоративно поведение. И всяка фирма тегли към себе си. Цялата капиталистическа собственост е корпоративна. Цялата капиталистическа собственост по някакъв начин влияе на гласуването. 

Кой вот ще определи победителя в неделя?

Вотът „за“ и „против“ правителството. При победа на левите, мисля, че правителството ще се окаже, че е правило добри стъпки. При победа на десните ще се критикува правителството. Но силите са много балансирани. Виждате, че и социолозите дават почти изравнени сили на лявото и дясното. Смятам, че проправителствените сили ще имат повече евродепутати.

*Нямаме информация Кеворк Кеворкян да е автор във вестник "Сега" - б.р.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

27.01 2015 в 06:44

Страшно НАГЛА лелка! Опита да пробута дъщеря си чрез Станишев за евродепутат, но любимец 13 я изменсти! Защо позволяват на хора без морал като Пиргова да трови обществото ни!

26.05 2014 в 21:00

Маро, Марооооооо, Маро,
Много съм доволен, че Господ бави ама не забравя когато става въпрос за Мара Пиргова.
Га се ядат кифтета не се реве, се реве после.
Сега само трябва някой да се разрови и да види Мара с ква диплома е станала доцент, а и да види с чия подкрепа.

26.05 2014 в 16:10

Знаех си аз, че има надежда да се събудя, някой ден и да разбера, че БСП не съществува. Изказванията на такива мумии ми вдъхват вяра, че ще доживея този ден. Подозирам, че Станишев вече се е обадил на Лаврен да скрие в гардероба дъртата откачалка, че пак станаха за смях.

26.05 2014 в 14:20

ideyazabulgaria
"Един материал, касаещ политолога в СУ доц. Мария Пиргова . Тя е майка на ментето политик Достена Лаврен, която написа книга срещу „Отворено общество“, а се яви на евроизборите като кандидат от редиците на БСП- първата партия отворила вратите на България за „Отворено общество“. Сега ми стана ясно, защо в приказките на Лаврен няма никакъв сенз и се вижда, че тя не разбира какво е писала и за какво говори. Ниската и политическа култура се покрива изцяло с тази на майка и.""Ха, ха!
Била написала книга срещу "Отровено общество"!?!
Че какво по-добро от това?
Какво спечелихме ние от работата на "Отровено общество" и нео-либерализма в България? Управлението на Борисов ли? Или подмяната на псевдо демократите с лумпен комунистите от ГЕРБ?
А малката е преподавател в чужбина! Да Достена Лаверн преподава в чужбина и в книгата и има много истини!
А и моите поздравления за избора на БСП.
Най после един качествен човек, като Български евродепутат!

"Тя е създала партията на Ковачки,защото БСП го захрани с начални капитали. "
Кои създаде олигарсите в България?
не беше ли Иван Костов?

26.05 2014 в 07:43

Кой и как лумпенизира българското общество през прехода

Един материал, касаещ политолога в СУ доц. Мария Пиргова . Тя е майка на ментето политик Достена Лаврен, която написа книга срещу „Отворено общество“, а се яви на евроизборите като кандидат от редиците на БСП- първата партия отворила вратите на България за „Отворено общество“. Сега ми стана ясно, защо в приказките на Лаврен няма никакъв сенз и се вижда, че тя не разбира какво е писала и за какво говори. Ниската и политическа култура се покрива изцяло с тази на майка и.
Политоложката Пиргова, която е представител на на най- реномираните кръгове на българското образование, науката и интелигенцията, не знае, че само корпоративния вот купува гласове - КОРУПЦИЯ- израз на мащабно ограбване на обществото. А корпоративния вот е присъщ само за неолибералния олигархичен модел държава, който коренно се различава по правните си норми от другия световен действаш социален и обществен модел-Социалната/правова европейка държава на западна Европа.
Правовата европейска държава изключва корпоративния политически партиен модел с безидейни партии собственост на олигарси и мултимилионери, счита го за мащабна корупция.
Неолбералната държава е с нискоразвита демокрация( представителната ) или липсваща такава въобще, такива са САЩ, ( пудела му Англия) Русия и нейните олигархични рожби от бившия комунистически лагер- Българи, Македония , Сърбия, Полша, Китай и прочее.
За разлика от неолибералната, правовата европейска държава е заложила едно ново разединение на властите, което липсва в неолибералната държава, а именно“ разделение на корпоративните интереси от властта и политиката“ придружено със специално антикорупционно законодателство и го счита за мащабна корупция, затова на запад от Хърватско Европа няма корпоративен политически модел, а само идеен, който не се издържа от едрия бизнес, гонещ е с идеите си членска маса ,издържащ се не от държавни субсидии ,а от вътрешен членски внос.
От там си правете извода защо комунистите се влюбиха в американския неолиберализъм и с него замениха своя стар идеал“социализъм- комунизъм“ .
И двете политически система -на комунизма и неолиберализма еднакво не поддържат демокрацията. А нямаш ли демокрация, нямаш и правова държава, защото правовата държава се ражда там, където има развита демокрацията. САЩ и Англия имаха добри правови държави, но откак приеха неолибералния обществен модел и неговата представителна демокрация, силата на тяхната правова държава постоянно намалява. А в бившите комунистически страни, в чийто система нямаше демокрация въобще, правовата държава не се изгради до сега.
Доц.Пиргова е била зам.председател на корпоративната партия на олигарха Ковачки.
Същите са и колегите от факултет „Политология“ на най -реномираното ни учебно заведение СУ- доц. Буруджиева пък е направо шеф на канцеларията на Станишев, а доц.Огнян Минчев пък е шеф на канцеларията на „Отворено общество“.
Веригата продължава по линията на скачените съдове така.
БСП е главната неолиберална олигархична партия ,майка и татко на останалите партии в България по свое неолиберално-олигархично подобие.
Тя е създала партията на Ковачки,защото БСП го захрани с начални капитали.
„Отворено общество“ е идеологическата хранилка на БСП, тъй като „Отворено общество“ се явява един от инструментите на американската външна политика от времето на Рейгън за разпространение на нелиберализма по света, а у нас е станало бастиона на неолибералния олигархичен социален и държавен модел с корпоративен политически модел.
То заедно с БСП продължава да държи цялата наука, образование, интелигенция, медии,външната и вътрешна политика на държавата и лумпенизира обществото ,защото комунистите не са спрели да управлява вече 67 години- първоначално чрез своята комунистическа система без демокрация , след това в неолибералната система без демокрация. За това и правота държава в България продължава да бъде мит и химера в 2014 г..
Всички партии ,когато са били на власт са хранили „Отворено общество“ с по 46 милиона субсидии всяха година от държавната хазна и са бетонирали олигархията.
За това българската общество тотално е оставено без наука ,образование , интелигенция, медии.
Отворено общество заедно с БСП и останалите нейни партийни рожби неолбералима у нас, не позволяват както изучаването му, така и да се говори за другия ,коренно различен модел от неолиберализма- социалната/правова държава на Европа, продължават да държат България изолирана от Европа и са я направила направо 51-вия американски щат.
Също като комунистите държаха България изолирана цели 50 години от Европа в своята комунистическа азиатска система и продължават да я държат след 1989 в новата си неолиберална система, с която замениха комунистическата си.
Автор Дора Апостолова.
Материалът е допълнение към друг материал със заглавие „РАЗОБЛИЧЕНИЕ! Измисленият еврокандидат-депутат Достена Лаврен – новата мимикрия на БСП. За разликата между плановете „Маршал“ и „Ран Ън“! Ще го прочетеет на този линк:
https://www.facebook.com/doraapostolova/posts/764236883607813

26.05 2014 в 01:45

КОНЧИТ БАЛКАНСКИ МАЙ ОТНЕСЕ КРИВИЯ ВУРСТ :))))

25.05 2014 в 18:14

Мария Пиргова е завършила Московския държавен университет „М.В.Ломоносов”. От 1978 година е преподавател в СУ „Св. Кл. Охридски”, доктор по политология, доцент по сравнителна политология и политически анализи. Парламентарен секретар на МС в периода 1993-1995 г. - Г-жо ПИРГОВА моля използвайте си дипломата за тоалетна хартия, тя само за това става. Погледнете резултатите до момента!!!

25.05 2014 в 11:17

ТАЯ Е ЕБАТИ ДОЛНАТА МАСТИЯ

24.05 2014 в 21:02

Мръсна курветина с малка и злобна уста!

24.05 2014 в 20:51

Таз изопачавра вони силно на мавзолей!