Газът трябва да поскъпне с 20% и министър Петкова го знае

Светослав Метанов 09 септември 2020 в 16:45 7597 4

Сутринта на 1 септемри Булгаргаз внесе заявление за поскъпване на природния газ с малко над 20 на сто. Скоро след това обаче държавната компания го оттегли по нареждане на министъра на енергетиката Теменужка Петкова. Така се стигна до доста абсурдната ситуация в момента да има доставки на синьото гориво, но те да не се фактурират и плащат. Според много от енергийните специалисти за безумния хаос на пазара няма никакво друго обяснение освен страха от пазара където при поевтиняване всички се радват, но отказват да приемат движенията в обратната посока. А и актуалната политическа ситуация за кабинета Борисов-3 и без друго е повече от сложна. За коментар по темата OFFNews потърси председателя на КЕВР Иван Иванов.

Ето и разговора ни с него:

- Г-н Иванов, на 1 септември КЕВР трябваше да утвърди цената на природния газ за този месец, но по нареждане на министър Теменужка Петкова "Булгаргаз" изтегли заявлението си за 20,3% поскъпване. По каква цена стават газовите сделки в момента у нас.

- Цена 0 часа на 1 септември няма официална цена на обществения доставчик. Няма заявление, върху които ние (КЕВР) да се произнесем. Искам да изясним още нещо - Комисията за енергийно и водно регулиране не определя цена на природния газ. Ние определяме цената на електрическата енергия, но не и на природния газ. Това е така, защото тя се определя основно според договора с Газпром. По тази причина при нас идва ценово заявление от страна на Булгаргаз и ние след проверка, ако не констатираме различия, утвърждаваме цената.

- Но сега сме в странната ситуация да няма заявление!

- Точно така. Очакваме ново заявление от Булгаргаз след завършването на проверката, която беше разпоредена от министър Петкова.

- А какъв беше проблемът да се утвърди цената на газа и след това Министерството на енергетиката да си прави проверките?

- За мен като председател на КЕВР, това което мога да кажа е, че ако има заявление за цена на 1-о число на месеца, ние се произнасяме с решение. Питат ме, г-н Иванов, защо тогава не се произнесохте сутринта на 1 септември, преди Булгаргаз да го изтегли. Чисто технологично обаче ние не можем да се произнесем на 1-и сутринта. Причината е, че до 0 часа на предшестващия ден, 31 август, се следят котировките и продажбите на природния газ на европейските газови хъбове. В 8-8,30 часа Булгаргаз получава от официален платен сайт каква е усреднената цена за целия минал месец. Те обработват и актуализират заявлението си, подават го до нас около 10 часа. След което нашите експерти имат работа по проверка, за която са им необходими 2-3 часа. Едва след това, следобед ние можем да се произнесем. Точно в този период на проверката, преди ние да се произнесем с решение, по нареждане на министър Петкова Николай Павлов от Булгаргаз оттегли ценовото заявление. А като нямаме заявление, ние няма върху какво да се произнесем.

Считам, че проверката можеше да се проведе и след като бяхме утвърдили цените на Булгаргаз. След това, ако има различия, а те различия не са открили, но все още нямам официална информация, щяхме да го отчетем при утвърждаването на цената за следващия месец. Така че нито потребителите, нито доставчика нямаше да бъдат ощетени.

- Какъв е основният проблем от това, че в момента реално газът няма цена?

- Проблемът е, че не могат да се извършват разплащания. Защото те стават по определена цена. Цена в момента няма. И аз очаквам всеки ден най-после при мен да дойде заявлението от Булгаргаз, придружено с доклада на тази група, която извършва проверката и да се каже, че цената е тази, която беше предварително определена. Веднага когато това се направи, ние ще се произнесем в съкратени срокове.

- Колко време още може да издържи системата - да се извършват доставки, а да няма разплащания за получения газ?

- Трябва да питате Булгаргаз за това. Ние нямаме отношение, но друго мога да ви кажа - цената, която КЕВР утвърди, когато това се случи, ще е валидна от 1 септември, тоест няма да има ценови вакум.

- Значи голямата неизвестна в момента е изцяло за сметка на бизнеса.

- Да, бизнесът трябва да потърси отговори на въпросите си на по-високо ниво. Защо резултатите от проверката на Министерство на енергетиката, която беше три дни и завърши в петък, още не са изпратени на Булгаргаз, за да може Николай Павлов да внесе заявлението при нас.

- Проверката завършила ли е?

- Тя беше тридневна и се извърши в дните сряда, четвъртък и петък миналата седмица.

- Вчера министър Петкова заяви, че още няма резултати от проверката.

- Може още да обработват някакви резултати, ама ми се струва много бавно, че ги обработват.

- Международните цени на природния газ в момента се повишават заради този спад през последните няколко месеца, който според много експерти е в пряка връзка с коронавируса и намаленото потребление...

- Да, потреблението бе силно намалено и това нормално се отрази на цените. Индустриалното производство се сви, което доведе и до ограничено потребление на природен газ. Цената достигна исторически минимум от 18 лева на мегаватчас.

- И сега?

- Сега цените ще вървят нагоре. Стига да не се случи нещо извънредно, например втора вълна на коронавируса, особено ако е съчетана с ежегодния азиатски грип. При съчетание на лоши обстоятелства, няма да се учудя на задържане на цените, но за момента реалностите са други.

- Според вас чист популизъм ли е заповедта на министър Петкова Булгаргаз да изтегли предложението си за цената на газа в момент когато хиляди хора по улиците искат оставката на правителството Борисов-3? 

- Не правя политически изказвания. Само мога да кажа, че ако проверката установи същите стойности на ценообразуващите елементи като предложените от Булгаргаз, това ще е добър атестат както за експертите на Булгаргаз, така и за дирекция "Природен газ" в КЕВР. Ще означава, че са си свършили работата както трябва.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

11300

3

yoghurt

09.09 2020 в 22:05

Чакай, те нещо са объркали, начи очаквахме цената на газа да НАМАЛЕЕ с 20%, понеже нещо предоговориха цените с Лукойл, ми се счу, заради натиск от ЕК? Че Борисов е корумпиран - ясно, но знаечм чий е газъту у нас - на Путин. А това е много удобен момент да удари едно рамо на Радев...

10372

2

elbarbudo

09.09 2020 в 19:40

ма нали вече е на европейски цени?

3232

1

tarabata

09.09 2020 в 17:47

ЕЙ, дърт нещастен педал, защо парното не поевтиня от септември миналата година? Защо не върнахте парите на хората, а ги откраднахте, твойта... мръсна долна, крадлива?