Елена Йончева: Помогнете ни, госпожо фон дер Лайен, корупцията ни задушава!

Фондовете на Европейския съюз подхранват повсеместната корупция в България. Евродепутатът призовава Брюксел за по-ефективен контрол.

OFFNews 28 декември 2019 в 14:22 10995 7

Елена Йончева, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в ЕП, даде интервю пред швейцарския вестник “Тагес Анцайгер”, в което настоява Европейската комисия да има по-ефективен контрол спрямо България.

“България продължава да е най-корумпираната държава в ЕС, хората живеят в бедност, а журналистите са сплашвани и лишавани от възможност за работа “, заяви Йончева. Преводът на интервюто е предоставен от пресофиса на Йончева.

Вашата страна е на дъното по всички показатели в Европейския съюз: най-корумпирани държавни служби, най-ниски доходи, най-заглушавана преса. Какво се случва в България?

-Корупцията е огромен проблем за нас. От 7 милиона българи два милиона и половина са напуснали страната. Милион и половина живеят под прага на бедността от 190 швейцарски франка на месец. Европейският съюз изразходва много средства, например за българската инфраструктура, особено за изграждането на пътища. Но между 40 до 50 процента от инвестициите се отклоняват към корумпирани политици. Състоянието на пътищата е катастрофално. Само 12 месеца след изграждането им се налага отново да започне кърпенето на дупки. Миналата година се случи инцидент с автобус, при който загинаха 16 души. При разследването се установи, че пътят е бил направен нехайно, повърхността му е била хлъзгава, поради неправилно положена настилка. Експертите твърдят, че така е в цялата държава.

Има слухове, че корупционните практики обхващат високите етажи на властта и стигат дори до премиера Бойко Борисов. Има ли доказателства за това?

-Журналисти разкриха, че олигарси от приятелски кръгове са купили за младата приятелка на Борисов вила в Барселона и са открили на нейно име сметка за почти 800 000 швейцарски франка. Съществува подозрение, че зад всичко това стои Борисов. Аз предоставих документи на българската прокуратура, но не получих никакъв отговор. Сега случаят е предаден на испанската прокуратура, която трябва да провери откъде идват парите. Журналистите в България се отказаха от по-нататъшното разследване на случая, защото е прекалено опасно.

В очите на хората сега аз станах престъпник. Това е чудовищно. 

Как трябва да се противодейства на корупцията?

-С конкретни мерки. Предложих да се направят тестове на състава на пътната настилка, но не в България, а в чужбина. В Швейцария например, което ще гарантира независимостта им. Но правителството не разрешава. Всички пътища се строят от 5 близки до правителството фирми. След инцидента с автобуса те свалиха от себе си цялата вина, обвиниха ме, че заставам срещу българския бизнес и поискаха оставката ми като депутат. За да наложат исканията си, те изкараха хиляди тежки строителни машини по улиците на София.

Това беше преди една година, сега Вие сте евродепутат и живеете в Брюксел. Чувствате ли се по-сигурна?

-Не, сега пак е същото. Българското правителство ме обвинява в пране на пари. Миналия месец изпратиха искане до Еврокомисията за снемане на имунитета ми. Като журналист бях снимала документални филми за един банкер и собственик на телевизионен канал, който по-късно беше заподозрян, че пере мръсни пари. Но въпреки това тогава дори държавните служби държаха парите си в неговата банка, която постоянно получаваше отличия за добрата си работа. Сега ме обвиняват, че съм знаела или че съм можела да знам, че парите, с които съм работила, не са били чисти. Писмото до Еврокомисията е опит да ме принудят да мълча и да унищожат доверието към мен на хората в България. Сега в техните очи аз съм престъпник. Това е чудовищно.

Как се браните срещу подобни атаки?

-Изпратих жалба до Европейския съд по правата на човека в Страсбург, в която определям процеса като политически мотивиран. Жалбата ми е приета, въпреки че процесът все още не е започнал. Това се случва сравнително рядко и затова все пак е някаква победа. Но ще мине много време, преди съдът да излезе с решение.

Страхувате ли се?

-В България не убиват журналисти – правителството има други средства да ги унищожава. Те получават заплахи или се прави така, че да не могат да си намерят работа. Журналистите изпитват страх, а това директно води до автоцензура. Най-лошото е, че някога у нас имаше свобода на медиите. Да, беше трудно, трябваше да се борим. Въпреки това по отношение свободата на медиите в България бяхме по-напред от съседна Румъния. Днес сме на 111-о място. И затъваме все повече. А свободата на словото е основата за всяка демократична система.

Каква е причината положението на медиите да се влоши така драстично?

-От Европа идват много средства, включително и за финансиране на медиите. Българските власти обаче сами решават кой да получава парите. Разпределянето им не става по прозрачен начин, принципът му обаче е много прост: всеки, който пише срещу правителството, не получава пари. Наистина, Европейският съюз следи парите да достигат до медиите. Работа на България е обаче да определя критериите за тяхното разпределяне. Журналистите, които критикуват, вече нямат никакъв шанс за работа. Една от най-популярните журналистки в страната днес кара такси.

Сега начело на Еврокомисията е Урсула фон дер Лайен. Какво ще ѝ кажете за България?

-„Помогнете ни, госпожо Фон дер Лайен!“ Не е достатъчно да се правят само изявления. При Вашето посещение в София премиерът Борисов накара да бъдат демонтирани микрофоните на журналистите преди пресконференцията, за да не могат да задават неудобни въпроси. Сега Европейският съюз има нов главен прокурор – румънката Лаура Кьовеши, която е водила битка срещу корумпираните политици в собствената си държава. Аз ще се срещна с нея и ще ѝ предам събраните документи. Има и други нарушения. Европейските дипломати например знаят много добре какво става. Някои от случаите са незначителни. Важно е обаче на българските политици да стане ясно, че отклоняването на средства няма да остане безнаказано. Тогава ще престанат да го правят.

Всички случаи на корупция са свързани с големите пари, раздавани от Европейския съюз. Нагази ли Брюксел в блатото?

-Да, многото пари от Европейския съюз са част от проблема. Брюксел следял къде отиват парите, твърдят политиците. Но Европейският съюз получава документите с информация точно от тези, които строят лоши пътища за много пари. Брюксел контролира документите, но не и самите пътища. Това е проблемът. Нужно е европейският главен прокурор да се заеме с истински проверки: пробите от пътищата трябва да се сравняват със строителните планове. Същото се отнася и за принципите на правовата държава: на хартия България изпълнява всички изисквания на Европейския съюз. Но реалността е съвсем различна.

Съществува ли все още у хората вяра в Европейския съюз?

Българските граждани искат да са част от Европа. Те се надяват Европейският съюз да помогне на България за демократизирането ѝ. В момента това не е така и хората постепенно губят надежда. Положението става все по-лошо. Това не е грешка на Европейския съюз, това е наша грешка. Ние трябва да се борим за нашата държава! Аз не обвинявам Брюксел, обвинявам себе си.

  Най-важното
  Всички новини
  Най-четени Най-нови
  За писането на коментар е необходима регистрация.
  Моля, регистрирайте се от TУК!
  Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

  4000

  7

  Evropeets

  30.12 2019 в 21:29

  Урсула няма и не може да помогне, защото е потънала дълбоко в собствените си лайна, които остави със собствените си действия в Министерството на Отбраната на Германия с корупционни схеми и милиони евро, които изчезнаха по сметки на външни консултанти. Много скоро тя ще трябва да спасява собствения си задник, така че забравете за нея. Българите трябва да си помогнат сами, например като махнат полуграмотния дебил и свитата му, който уж управлява страната от толкова време. На Елена Йончева: ако ти стиска, трябва да се бориш в България в помията, не да даваш интервюта в бяла рокля на бял кон в Европа, това всеки го може.

  5300

  6

  квазимодо

  30.12 2019 в 17:06

  Ама вярно има някой за удушаване

  4245

  5

  rrr11

  29.12 2019 в 11:07

  Някой друг да говори за корупция разбирам, но точно човек, който също е спечелил милиони по втория начин е прекалено.
  Чак и са включили в статията и убийството на журналистката, което няма нищо общо с корупцията.
  Ленчето вече никой не и се връзва тук, и реши да си пробва номерата по чуждите медии.

  10372

  4

  elbarbudo

  29.12 2019 в 09:50

  Камо ли на урсула...

  10372

  3

  elbarbudo

  29.12 2019 в 09:49

  От тая трънка заек няма да изскочи. Не се надявайте на лаура кьовеши.

  406

  2

  order

  29.12 2019 в 06:41

  Тоя имунитет на некои ШИШКОВЦИ ще им излезе през носа.....

  12015

  1

  svetliosdg

  28.12 2019 в 21:07

  Горката,онзи ден и поискаха имунитета и започна да реве,да не казвам че дори Нинова скоро каза че е разочарована от нея откакто е отишла в Брюксел.А като чета интервюто,сякаш го е писал някой трол от ФБ!
   
  X

  Русия търси разкол в българската църква, за да бъде избран проруски патриарх