Пациент с инфаркт отказа животоспасяващ стент след репортажите за лекарски измами

Все по-често пациентите отказват да им се постави стент, а това е опасно, казва доц. Божидар Финков в интервю за OFFNews

Янка Петкова 18 декември 2019 в 14:18 13508 2

Снимка УМБАЛ "Св. Анна"

40-годишен мъж е бил докаран днес в Спешното отделение на УМБАЛ "Св. Анна"-София с остър инфаркт. Хоспитализиран е в Клиниката по инвазивна кардиология на болницата, но е отказал всякакви инвазивни изследвания и поставянето на стент, за което се е подписал, съобщиха от болницата. Според специалистите при тези обстоятелства има сериозна опасност най-малко от инвалидизиране. Пред екипа пациентът казал, че е чел медийни публикации за злоупотреби със стентове и затова отказва лечението. 

За коментар потърсихме доц. Божидар Финков, завеждащ Кардиологичната клиника в лечебното заведение:

- Доц. Финков, как ще коментирате случая и с какви аргументи пациентът отказа да му се постави стент?

Мъж на 41 години, възникнал остър инфаркт от 40 минути, рядкост е толкова бързо да бъде докаран до болницата. Приемаме го, подписва се, че отказва коронарография. Дежурният лекар го пита дали отказът му е предизвикан от публикациите напоследък, той казва: „Да, не искам да ми се прави коронарография.“ Казва, че няма проблем да се подпише и отказва да му се приложи лечението.

- Какво се случва с този пациент оттук нататък?

Той отказва инвазивно лечение. Отказва да му се отпуши артерията и да му се сложи стент, за да не възникне инфаркт. Сега ще си направи инфаркта и ще се инвалидизира.

- Какви са вашите възможностите за реакция в тази ситуация?

Ще го лекуваме. Имаме много възможности за реакция, ще прилагаме лечение отпреди 20 години. Лежи си, получава всички медикаменти, ако има усложнения - оправяме се с тях. Но инфарктът ще се реализира. Ако бяхме отпушили артерията и бяхме сложили стент, въобще нямаше да направи инфаркт. В подобно състояние един-два часа са фатални. А той идва на 40-та минута и е на 41 години. Както и да е... Не е първият между другото.

- Тъкмо щях да Ви попитам дали това е прецедент.

Има много хора, които идват и казват „не искам стент“ през последната година, но здраве да е, при тях не е толкова фатално. Ние вече започнахме да се шегуваме със ситуацията, даже тази сутрин коментирахме на шега как ще ни се контролира занапред дейността, в контекста на събитията напоследък. Ще трябва да питаме пациента – „Като виждате това стеснение на тоя съд, бихте ли ни разрешили да ви сложим стент?“ И това да е в присъствието на медицинска сестра. Такава тактика започваме да изграждаме.

- Поставени сте в абсурдна ситуация...

Ситуацията има две страни – едната е много трагична, другата е смешна и сега вече сме малко във втората фаза.

- Пациентът сега е при вас, лекувате го с методи отпреди 20 години, а можете ли да прогнозирате в какво състояние в крайна сметка ще бъде изписан?

Прогнозирам, че ще направи един голям долнолатерален инфаркт, може да възникне и друго усложнение. Решението си е негово. Изборът е негов. Той е взел крайното решение и е положил подписа си. Но мисля, че е важно да се знае какво се случва. Решихме спонтанно да дадем гласност днес, но истината е, че напоследък все по-често имаме такива случаи. Особеното в този е, че човекът е с остър инфаркт, на 40-ата минута е при нас, млад мъж, а не можахме да реагираме максимално адекватно.

Доц. д-р Божидар Финков е основател и завеждащ Кардиологичната клиника в УМБАЛ "Св. Анна". Доайен на интервеционалната кардиология в България. Специализира инвазивна кардиология в университетските клиники в Прага и Франкфурт на Майн, както и краткосрочно в Цюрих, Женева, Мюнхен, Хамбург, Берлин, Лайден, Кливлънд и Индианаполис. Републикански консултант по кардиология и член на комисията за присъждане специалност по кардиология от 1995 г. Има публикувани над 60 научни изследвания в наши и чужди специализирани издания. Вицепрезидент на дружеството на кардиолозите в България, председател на научното дружество по интервенционна кардиология в България, координатор на работната група по коронарна циркулация и ангиопластика на Европейската кардиологична асоциация от 1996 т.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12177

2

sawall

18.12 2019 в 16:47

Ще трябва да питаме пациента – „Като виждате това стеснение на тоя съд, бихте ли ни разрешили да ви сложим стент?“ - Ама то не е смешно, нито е шега. Точно това трябва да направите. Лекарите в България (не този конкретно, но по принцип) си мислят, че не е нужно да информират пациента какво не му е наред и да му обяснят и обсъдят с него начините на лечение. Ако попитам нещо: "Не, ти (често "ти", а аз говоря на Вие, но нейсе) се съмняваш в мен, аз колко такива като теб съм видял..." Ма добре, сега ми обяснете за какво става дума, щото и аз искам да знам, имам право.

13510

1

Mayya

18.12 2019 в 15:33

Е, айде сега, репортажите виновни. Всеки има право на решение, а задължение на лекарите е да обяснят на пациента състоянието му и какво би следвало в различни вариенти на лечение, така, че да може да направи информиран избор. Никой не би искал да го загуби живота си и самият факт, че човекът остава в болницата значи, че вярва на лекарите, че ще му помогнат. Но не вярва на търговското дружество "болница" и методите, прилагани от някои търговци с диплома за лекар. Но това са различни неща. Ония законодатели - 240 умни и красиви, и още 10 пъти по толкова изпълнителна власт да видят къде се пропука системата и се получи тази тотална криза на доверие. Не са виновни журналистите, че отразяват една действителност, която за лекарите може да е смешна, но за хората не е.