Антоний Гълъбов: Избори по-рано от 15 септември са неприемливи

Георги Савчев 10 юни 2014 в 21:20 6732 2

Антоний Гълъбов

Твърдението за избори в края на юли е политическа провокация. Това е опит да се минимизират щетите за БСП. Нормалният период за провеждане на парламентарни избори е втората половина на септември, заяви в интервю за OFFNews.bg социологът Антоний Гълъбов.

Какво ще се случи с БСП след днешния пленум?

Ръководството на БСП избра собствения си интерес пред това, което искат от него избирателите му. И това има политическа цена. Тази политическа цена ще се плати на изборите. Но както и преди на евроизборите, продължавам да твърдя, че сме свидетели на края на БСП в този вариант, в който я познавахме досега.

След тази криза на БСП ще й се наложи да намери път към нормализация и модернизация отвъд хоризонтите, към които водеше г-н Станишев. Няма значение кога ще бъде сменено ръководството на БСП. Разбира се, отлагането ще постави партията в още по-трудно положение. Но тази смяна вече е неизбежна. Днешният пленум на Националния съвет на БСП показва, че е изчерпан напълно ръководният капацитет - този състав на Изпълнителното бюро и на Националния съвет на партията.

Върви ли БСП към маргинализация, като СДС навремето?

Процесът е към нормализация, не към маргинализация, тъй като БСП и особено "Коалиция за България" в различните й варианти беше защитна формула, която позволи на едно място да бъдат комунисти, социалисти и социалдемократи - нещо, което никъде по света не се случва в развитите политически системи.

Нормализацията вляво означава да имаме една или две комунистически партии и една ясно отчетлива социалдемократическа формация. Но ако нормализацията вдясно продължи сравнително дълго и не е завършила, то нормализацията вляво беше отлагана много дълго и ще протече с по-големи политически щети за партията. БСП продължава да бъде болният човек на българската демокрация и докато това е така, ще имаме сериозни трудности в установяването на една устойчива, демократична политическа система.

Да очакваме ли появата на няколко БСП-та?

120 дни преди изборите - когато АБВ обяви намерението си да се яви на евроизборите, аз направих прогноза, че в следващия български парламент ще има два политически субекта вляво. Дали това ще бъде АБВ, това е нещо, което ще видим тепърва, но ще имаме няколко крайнолеви, неокомунистически формации, към които най-вероятно ще има преливане на избиратели след кризата, в която сегашното ръководство въведе БСП.

Така че процесът на фрагментация на лявото политическо пространство е неизбежен. Надявам се това да е за добро, надявам се това да е нормализация, която да завърши със създаването на една смислена европейска левица в България. В момента такава няма.

Как да тълкуваме предложението на Станишев за избори през юли?

Аз съм убеден, че лансирането на избори през юли представлява политическа провокация от страна на БСП към демокрацията и към институционалния ред в България. Подобно твърдение само по себе си пренебрегва Конституцията и се опитва да създаде паралелен институционален режим.

Нормалният период за провеждане на парламентарни избори е втората половина на септември.

Всичко друго е опит да бъде компрометиран следващия вот, да бъде тласната страната в циклична политическа криза, тъй като БСП разбира, че не може да спечели тези избори.

Всичко по-ранно от 15 септември като дата за изборите е абсолютно неприемливо. Най-малкото, защото става дума за сложна организационна подготовка, която - както видяхме на туко-що отминалите избори - все още не е по силите на изборната администрация.

Твърдението за избори в края на юли е скандално. И представлява политическа провокация. Това е опит да се минимизират щетите за БСП. Очевидно е, че всеки ден след края на това Народно събрание БСП ще губи все повече и повече подкрепа сред собствените си избиратели.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Да помогнем на украинските деца!