Отец Божидар: Написах "Черната овца", но рокът не е Спасението!

Димитър Генчев Последна промяна на 11 април 2015 в 16:50 22106 6

Тази история е истинска. Това е историята на един музикант, решил да облече расото, вместо да бъде рокзвезда.

Той е Божидар Главев, вече отец Божидар. И макар и вече отец Божидар, той и до днес си остава автор на едни от най-великите парчета в българския рок и в историята на група "Ахат". Може би някои знаят за тази история, но въпреки това не е зле да я припомним точно в тези дни. Твърди се, че рокът бил дяволска музика, но превъплащението на безспорната рокзвезда Божидар Главев в отец Божидар показва точно обратното. Това си е негов личен Великден. И преди да си поговорим за рокхимна "Черната овца", нека чуем едно не по-малко силно парче на "Ахат", а именно - "Монолог". Прекрасна песен, нали?

- Отец Божидар, ти извървя своя път към храма. В същото време обаче написа и "Черната овца", а тази песен беше сред най-бунтарските през 90-те години, наред с тези на Георги Минчев. Днес изглеждаш някак особено и дори страховито освободен. Помири ли се със себе си?

- Свободата не е особеност, а даденост. Всеки носи тази свобода у себе си, но не всеки знае и разбира, че я има и как може да я отключи. В живота на всеки човек има много моменти и спонтанни мигове, в които се взимат решения и някои от тях стават негова съдба завинаги. Стига да схванеш и усетиш тези мигове. Аз взех това решение за себе си. Реших да повярвам и повярвах. И изобщо не съжалявам, напротив. Сега се чувствам спокоен и уравновесен. Чувствам се и уверен, защото отдавна разбрах, че съм направил своя правилен избор.

- Нямаш ли поне една скрита китара някъде наоколо?

- Нямам. А и такива неща като криене и некриене отдавна ми изглеждат смешни.  Какво да крия? Нямам нищо за криене, но и нищо за нов суетен показ. Отдавна вече не ме интересуват такива неща. Аз съм християнин, ако искаш бъди и ти...

- Рокендролът може ли да бъде спасение?

- Не, не може!

...През 1984 г. Божидар, заедно с Денис Ризов и Звездомир Керемидчиев основават група "Оазис". През 1986 г. тримата стават част от група „Ахат”.

Божидар Главев   е автор на музиката на всичките осем песни от първия албум на бандата, издаден през 1988-ма и пуснат на пазара година по късно, както и на пет от текстовете на песните в него. Създател на най-големия хит на „Ахат” – „Черната овца”, определен от редица класации и за най-добър български рок хит.

След 1990 г. изоставя музикалната си кариера и се отдава на православната вяра. Става свещеник в енорийските храмове "Св. Архангел Михаил" в село Горица и "Св. Вмчк. Димитър Солунски" в град Каблешково, област Бургас (Сливенска епархия).

Основател е на сайта "Бъди верен", в който се обявява срещу модернизацията на българската православна църква...

Така пише в "Гугъл"...

... Не е важно какво пише в Гугъл. Тук се случват едни метаморфози - в съзнание, посока, любов, вяра... Нямайте обаче никакво съмнение, че и "Походът" ще продължи. Това обеща Денис.

-Денис, свърши ли походът  на "Ахат"?

Ни най-малко, вече сме готови. Излизаме с нов албум! И то много скоро.

-Какво ще пише в този албум?

Ще пише доста неща, защото освен познатите ви парчета, ще има и доста други, които ще са истинският "Ахат", както винаги.

-Отец Божидар да не ви се скара?

Няма. Той намери вече пътя си и посоката си.

-Звезди, "Черната овца" символ на какво е?

"Черната овца" беше парчето с най-разбираемия текст тогава. Символ е на свободата. Хората му повярваха, запяха го и те го направиха хит. Ние от "Ахат" пък направихме така, че да има общуване и да пеем заедно. Така е и до днес...

... Искам тази история да си остане недовършена. Не съм Агата Кристи и сам да съставям ребуси, които после пак блестящо сам да си ги решавам. Не ми трябва да разгадавам до последно кой е убиецът, трябва ми да разбера кой е СПАСИТЕЛЯТ. Чарът на нещата не е в тяхното съвършенство, а точно обратното. Именно несъвършенството дава шанс на всеки някога да намери, открие и посочи личния си Великден. Точно, както Божо изведнъж се превъплати в Отец Божидар. Силата на вярата не е в Йода, в теб е, приятелю. Ще ми се само да сме добри хора. Не само в тези дни. Какво, например, ни пречи да подадем ръка на дама, когато слиза от автобуса? Или да побутнем колата на съседа, когато трудно пали? А за "Черната овца"? Ето ви още много "черни овце"...

П.С. Този текст не е учебник по зоология, нито пък е трактат по Богсловие и Богославие. Просто е една приятелска усмивка. Христос Воскресе!

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.04 2015 в 16:12

Сайта е www.budiveren.com . И аз мисля като Ina че интервюто едва почнало свърши. Отец Божидар определено ще има какво още да разкаже.

13.04 2015 в 17:44

Може би някъде в увода трябва да има връзка с втората част на статията. Всеки знае, че цитиране на уикипедия е запълване на думи.

13.04 2015 в 12:50

За Ina: Напълно съм съгласен, че на Божидар могат да му се зададат още куп интересни въпроси и бях подготвен за това. Не забравяй обаче, че по Великден свещениците имат много важни задължения, строго спазват каноните и не им е до никакви интервюта. Затова и съм безкрайно благодарен на Божидар, че въобще се съгласи да ми каже няколко думи. На всичкото отгоре това стана точно на Разпети Петък, когато нито се работи, нито се яде, нито се коментира, каквото и да е. Извадих огромен късмет, че ми върна обаждането след над 10 мои набирания и знам, че това нямаше да стане, ако не се познавахме от над 25 г. Така че тези няколко думи, които ми сподели, са просто щастливо изключение и тази ситуация аз нямах никакво право да го притискам да говори повече. Колкото до Денис и Звезди, според мен това не е никакво "пришиване", просто използвах повода да добавя, че след толкова много години "Ахат" само след дни пускат на пазара нов албум. За него с Денис ще си говорим много по-подробно, само да отминат празниците. Бъди здрава!

12.04 2015 в 22:17

Странна статия... Толкова интересно ми се сториха заглавието и увода, а то докато започне, интервюто с Божидар свърши... Толкова много неща още би могъл да го попита журналистът! И някакви закърпени към него въпроси към Денис и Звезди... Загубени няколко минути за четенето на този текст.

12.04 2015 в 19:31

че защо пък китарата да пречи?

12.04 2015 в 01:59

Спасението винаги се отнася за някого. Така че по-правилно е да се напише, че рокът не е спасение за него. Той явно е избрал друга посока след рока.