Еленко Ангелов за страха от самия страх, терапията и депрограмиращите сентенции

Венци Мицов 29 юни 2020 в 16:00 12050 2

Еленко Ангелов работи като психолог, терапевт, пиар, консултант и отстранител на проблеми (трабълшутър/trouble-shooter). Популярен е от малкия екран със стотици предавания за рационалната сила на мисълта и приложна психология, както и със смели предавания, в които с човешко лице говори за теории на родната и световната конспирация. Има десетки статии в родния и чужд печат и с качествено влияние в социалните мрежи.

В началото на ЮНИ 2020 Еленко Ангелов издаде ТРИ чисто нови книги наведнъж - романът „РЕАЛНОСТ?“ и ДВЕ части книги с афоризми: „ДЕПРОГРАМИРАЩИ СЕНТЕНЦИИ“ 1 & 2 част.

Не си спомням някой друг да е издавал три книги едновременно. Познавам Еленко Ангелов от доста години и реших, че сега е момента да направя едно интервю с него.

Еленко, пускаш три книги, които излизат едновременно на нашия пазар. "Депрограмиращи сентенции" 1 и 2 и романът "Реалност?". Проверявал ли си дали някой друг преди теб е пускал 3 книги едновременно и не е ли това риск?

Не съм проверявал, но сигурно някой го е правил. Идеята е да се случи като троен албум, защото романът "Реалност?" изобилства от музика от старата школа. Основно "Ролинг Стоунс". Ти кажи, като музикант - има ли някоя група, която да е издала троен албум?

В момента не мога да се сетя...Може би някоя прогресив рок банда...Може би ти си в тоя стил - прогресив рок.

Благодаря ти за сравнението. Претендирам вече да съм. Относно рисковете... за последните 10 години знаеш ли колко хора са ме сочели с кривите си пръсти - че не съм на правия път. Знам, че това звучи като клише, но винаги съм слушал стрелката на вътрешния ми компас. Винаги ми е показвала вярната посока.

Впрочем колко са книгите ти? По мои груби сметки са около 10.

Точно. 10 книги имам.

И все пак това време, в което издаваш 3 книги едновременно е, как да кажа...рисково.  Имам усещането, че хората се страхуват от всичко, включително от културата...

Тук е мястото да цитирам героят на Рутгер Хауер от "Блейд рънър", който казваше - "Страх! Точно така се чувстват робите". Отговарям ти с нещо от стария Еленко Ангелов, от книгата "Рецептите за лично щастие" (най-продаваната ми книга) - "Замени страха с предпазливост". Продължавам да ти отговарям на въпроса - имам едно ядро, да не им казвам "фенове", а по-скоро - "съмишленици", които вече почти преполовиха тиражите и на трите ми книги. Казвам го с риск да прозвучи самохвално. Няма и две седмици от официалната премиера, а тиражите бяха наполовина продадени.

"Депрограмиращи сентенции" - 1 и 2. Това са две от трите ти книги, които излизат на пазара. Разкажи малко за тях - какво е депрограмираща сентенция и за какво се говори в двете части на книгата ти.

Това са кратки авторски сентенции, афоризми, писани от мен. Най-слабите пусках във Фейсбук през годините. Много се получаваха, много ги крадяха. Егото ми много страдаше, когато видех, че някой има 700 лайка, а аз съм направил 100. И си казах - "Ей, получава се, защо да не го направя официално?". Това, което успях да направя е, че в една страница можеш да намериш в сбита форма от 10 до 20 авторски афоризми, които са се родили във весели компании, в много сълзливи срещи - все пак 20 години съм терапевт, психолог. Един афоризъм може да е ключ към един човек - да се възвиси. Подавам една ръка, който иска - да я поеме. В книгите има много игра на думи. Ако нищо не разберете, те ще ви разсмеят.

Разкажи ни малко за себе си. Ти си психолог, но не си класическият човек, който се намира в кабинета си и приема депресирани хора, за да им прави психоанализа срещу хонорар. И въобще - днес психологията наука ли е или част от шоубизнеса?

Още когато се дипломирах (с отличие), се ужасих от това на какви хора дадоха дипломи. Това продължава и до ден днешен...

Даже бих те допълнил, че става все по-зле...

В психологията, за да бъдеш добър терапевт, ти трябва да си най-напред човек, който е изял много шамари, с голям житейски опит и много широко скроен. Една диплома, едно звание - доцент, професор, съвсем не те прави психолог, какъвто наистина трябва да бъдеш. Ето ти мъдростта на вековете - "Не питай старило, а питай патило". Това, че някой побелял като ланския сняг професор ти извади десет дипломи, съвсем не означава, че ти от пет ракии с местния пияница няма да научиш повече.

През годините аз трансформирах професията си в това, което се нарича Troubleshooter. Така, че през тези години аз никога не съм бил класическия психолог. Малки фирми и големи корпорации постоянно ме наемат да отстранявам проблеми. Но най-любимото ми е било през годините да обучавам хората на репрезентационни умения - да преодолеят страха от публика.

Всъщност точно работата като психолог е била вършена от мен с нежелание. Казвам го най-отговорно - 10 години си мислех, че спасявам света. Давах цялото си сърце с донкихотовската идея, че хората се променят. Венци, хората не се променят. Преструват се...

Всъщност, много видими са резултатите, когато някой човек спре да бъде смотаняк на сцената и се превърне в майстор. В това най-много ме бива. Но ако някой реши да е депресиран, повярвай ми, нищо и никой не може да му помогне.  И обратното - реши ли един човек да си живее живота, нито Библията ще го спре, нито Наказателният кодекс.

Имаш ли рецепта за спасение от масовата истерия? Как можем да се съхраним и какви съвети би дал, ако целокупния български народ беше един човек, който е дошъл при теб за да му помогнеш?

Физическа активност. Ако България е един човек, ще му отговоря с афоризъм от моята книга "Депрограмиращи сентенции" 2 - "Сваляйте напрежението с вдигане на тежести". Не агитирам задължително вдигане на железа, както аз го правя във фитнеса, но физическата активност е ключът към победата над истерията. Този реален адреналин, кортизол, разказва играта на нашето тяло. Стресовите хормони са прекрасно изобретение на еволюцията, на Бог... на който както му се харесва, за да можем да оцелеем като вид, но ти не можеш да си кортизол и адреналин 24 часа. Затова хората, които постоянно следят този кошмар, който ни заобикаля, са постоянно в стрес. Те нито заобикалят, нито се бият с проблема. Оттук е популярния израз - "Всички болести са на нервна почва".

В представянето на книгите си написал "Това, че не се обиждам на никой, не ме прави безобиден". Факт е, че с теб се познаваме от доста години и че в годините не сме споделяли едни и същи възгледи за света, но това никога не е било пречка да си говорим и да сме приятели. Как се отнасяш към обществото, в което всеки, който има мнение, различно от нашето, започва автоматично да попада в графата "неприятел"? И нормално ли е това?

Отговарям ти конкретно. Не се обиждайте като ощипана мома, а се опитвайте да давате безспорни доказателства. Ако и тогава не става - пак не се сърдете. Хората не са ви длъжни с нищо. Има три условия за радостен живот...хайде да не го наричаме щастлив. Три са нещата - първо - "никой не ви е длъжен", второ - "никой не ви е длъжен" и трето - "никой не ви е длъжен".

Романът "Реалност?" с питанка в името... Напомня ми на името на една любима моя група - "Therapy?", отново с питанка. Разкажи нещо за този роман и защо заглавието му задава въпрос? И доколко е свързано това с професията ти и терапията в лечебния смисъл на думата.

"Therapy?" са и моя любима група, имам им всичките албуми. Харесвам и "Jeremy?", които също се изписват с питанка. Сигурно има и други случаи, в които име се изписва с питанка, но ти си един Шерлок Холмс (смях), защото успя да откриеш едно от основните ми вдъхновения за романа - романът е и нещо като терапия, нещо като смехотерапия и по доста, да го наречем иновативен начин ще ти докажа много неща, които през годините не съм имал доказателства. В този роман имам възможността чрез 50 герои в една огромна палитра да направя една цветна картина. Ще ти дам един афоризъм, свързан с терапията и с моето призвание - "помагай на паднали хора. За тях си великан".

Къде можем да си купим твоите книги? И предвиждаш ли различни събития, на които да ги представиш?

Благодарен съм на всички големи вериги, официалният ми разпространител е "Booktrading", аз съм работил и преди с тях. Във всички големи вериги, без да ги изброявам в момента, могат да бъдат намерени книгите ми. Благодарен съм, че бяха взети добри количества от книгите, а вече половината тираж е продаден, при това още преди да направя премиера. Стандартен тираж за България - да не ядосваме колегите.

И последно - предвиждаш ли различни събития за представяне на книгите? Знам, че във Варна вече си имал такова с момчетата от "Тутурутка".

Стана много готино, спазихме всички изисквания за безопасност. Предвиждам, но в София искам да е нещо централно. В "Greenwich", където стават много готини представяния. Абе, на центъра на София - сега, като един провинциалист, трябва да направя представяне в центъра на София.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

10571

2

Hissarion

05.07 2020 в 19:32

Очакваме и интервю с Маг Светлина, за да ни се похвали и тя какво висше е завършила.

7145

1

kokoten

29.06 2020 в 17:44

...май-май един графоман оценява друг графоман....скука...Венци,дай нещо по-така...я извърти един валс,едно танго,а то с тия маймунски танци....