"Англия си остава най-предпочитана за българските кандидат-студенти"

Александър Новков 11 май 2015 в 16:50 10365 2

Все повече български ученици избират да продължат обучението си в чужбина. За това кои са най-предпочитаните държави за обучение в чужбина разговаряхме с Емил Петков - консултант от консултантската фирма, специализирана в областта на образованието и езиковото обучение в чужбина "Едланта".

На първо място, кои са най-важните неща, с които трябва да е наясно българският кандидат-студент, когато вземе решението да продължи образованието си в чужбина?

Преди всичко, че животът и образованието в чужбина са едно голямо предизвикателство, с което ще трябва да се справи сам, без непосредствената помощ на своите близки и приятели. Става дума не само за академичните препятствия, които избраната специалност ще постави пред него, но и за чисто житейските трудности, свързани с живота в една непозната среда.

Каква е психическата нагласа на българския студент преди да замине да учи в чужбина, за какво трябва да е подготвен в различните страни?

Младите хора обикновено са ентусиазирани и оптимистично настроени. Онези от тях обаче, които си мислят че следването в чужбина е един безкраен купон, ще останат разочаровани. Системата на обучение е такава, че очаква от студентите системна и задълбочена подготовка, умения за работа в екип, добро разпределение на времето и приоритизиране на задачите. С други думи, от студентите се очаква да бъдат организирани, сериозни, отговорни и емоционално зрели.

Кои са най-предпочитаните държави сред родните кандидат-студенти и защо?

Безспорно Великобритания води класацията за най-предпочитана страна, когато става дума за висше образование в чужбина на английски език. Британските университети се ползват с отлична репутация, а това дава добри възможности за професионална реализация навсякъде по света. Германия и Австрия също са много популярни не само с програмите на немски език, но и тези на английски, които се предлагат от все повече университети. Като изключим малките административни такси, образованието в тези страни е безплатно, а това е от съществено значение за българските студенти. В Холандия университетите масово предлагат програми на английски език, а новата политика на холандското правителство за финансиране на образованието чрез студентски заеми прави страната още по-привлекателна както за бакалаври, така и за магистри. Дания привлича с практически ориентираните програми, при това образованието там е безплатно за българите.

Различните държави предлагат различни условия за чуждестранни студенти. Къде нашите сънародници са по-улеснени и по какъв начин?

Някои български студенти мислят, че Великобритания е недостъпна за тях заради високите учебни такси (до 9000 британски паунда на година), но нека не забравяме, че в Шотландия таксата за обучение се опрощава, в Уелс студентът плаща само 1/3 от таксата, а останалата сума се покрива от правителствен грант. Таксите са високи само в университетите в Англия, но за цялата сума може да се ползва правителствен заем при много изгодни условия, а и университетите в Англия обикновено са най-престижни и осигуряват най-добра реализация след дипломиране. Освен това все повече английски университети предлагат на своите студенти стипендии за отличен успех или социални стипендии, обикновено под формата на отстъпка от таксата за обучение или за настаняване.

Имат ли наистина по-голяма тежест дипломите от чуждестранни университети сред работодателите в България спрямо тези от родните университети?

Нека отговоря така: животът и образованието в чужбина дава много повече от конкретни знания и професионални умения. Човек става много по-отговорен, по-самостоятелен, ако щете, по-креативен и се научава да се справя във всякакви ситуации. А това няма как да не бъде оценено от работодателите. Освен това да не забравяме, че образованието в чужбина предполага и добро владеене и усъвършенстване на поне един чужд език, което е много ценно предимство в съвременния свят.

Какви са най-съществените разлики между образованието, което получават студентите в България, и тези в чужбина?

Може би най-същественото е това, че в повечето специалности се работи доста по групови проекти и всеки един от студентите трябва да даде своя принос към общата разработка. Оценяването става системно, на базата на курсови работи, проекти и креативни задания, а не толкова на изпитите по време на изпитната сесия. В повечето университети, особено във Великобритания, Дания и Холандия, студентите имат много по-пряк контакт с преподавателите и винаги могат да разчитат на тяхната помощ и съветите им.

В последно време се говори за промени в образователната система на Холандия и се очакват подобрени условия, сред които намаляване на университетските такси за чуждестранни студенти. Можете ли да ни дадете някаква информация по този въпрос?

От 1 септември 2015 година българските студенти в Холандия, които за първи път започват обучение в страната, ще имат възможност да ползват правителствен студентски заем и така да финансират обучението и пребиваването си в страната. Максималната сума, за която студентите ще могат да кандидатстват, е 1016 евро на месец. В зависимост от доходите на семейството (до 30000 евро на година) тази сума може да включва и грант от максимум 378 евро на месец. Само тези 378 евро от студентския заем могат да се опростят, ако студентът се дипломира в рамките на 10 години и двамата му родители имат ниски доходи. Условията за кандидатстване за студентския заем са да сте студент в редовно обучение в бакалавърска или магистърска програма, на възраст между 18 и 30 години и да работите поне 56 ч. месечно. Ако студентът не работи, то тогава той има право да кандидатства за заем, който покрива само таксата за обучение, която за учебната 2015/16 г. ще бъде 1951 евро на година, или т.е. да получава по 162 евро на месец. За заема се кандидатства, след като студентът е пристигнал в Холандия, записал се е в университета, има холандска банкова сметка и е получил холандски граждански номер след регистрация в местната община. Срокът за изплащане на заема е до 35 години.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!
 
X

Подкастът на OFFNews