Младите: Образованието е важно, но аз не уча

OFFNews 02 април 2015 в 10:41 3008 1

58% от младежите в 10 общини у нас поставят образованието като основен фактор за успех, но едва 41% декларират, че са ученици или студенти. Това става ясно от проучване на агенция АФИС. Почти всеки втори - 49 на сто, вярва, че може да промени политиката за младежта в страната.

Отношението на младите към институциите е по-скоро негативно, като Народното събрание събира отрицателен вот от над 64%, правителството над 58%, а политическите партии губят доверието на повече от 72% от тях. За сметка на това местната власт начело с кмета на общината, в която се намират, печели одобрението на над 58% от младежите. 

„Това показва, че действията на местно ниво са по-видими и достъпни за младите”, коментира Стефан Георгиев, представител на АФИС, пред Нова тв. 

Същевременно едва 10% от запитаните са напълно запознати с гражданските си права, като над половината от тях смятат, че младите хора в тяхната община са по-скоро пасивни или изцяло пасивни по отношение на гражданската активност и доброволческата дейност.

Проучването показва, че 92% от младежите биха жертвали живот, здраве и пари в името на семейството и децата. 67% са готови на такава жертва и за любовта, 41% - в името на принципите, вярата и убежденията, 40% биха го направили в името на личния успех и едва 38% в името на родината.

Проучването на АФИС е проведено в периода 06-20 февруари 2015 г. и обхваща представителна извадка на населението на възраст между 16 и 29 годишна възраст в общините Батак, Бургас, Варна, Велико Търново, Казанлък, Карнобат, Кърджали, Правец, Силистра, Харманли, възложено от Националният младежки форум.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови