В Неохим няма уволнени - и ГИТ хвана Бойко Борисов в лъжа

OFFNews 16 август 2022 в 16:27 15426 14

Борисов
Лидерът на ГЕРБ на гости на проваленото от "Промяната" предприятие "Неохим", което отчете рекордна печалба от 75 милиона лева за 6 месеца.

Съботните изявления на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов как "Промяната" съсипвала торовите заводи и как заради вече бившите управляващи сега се налагали масови уволнения и спиране на торовия завод "Неохим"-Димитровград, се оказаха лъжа.

През уикенда бившият трижди премиер излъчи традиционния си лайв стрийм си по позавехналия тв канал Севда ТВ от това предприятие, което е собственост на негов кандидат депутат и активист в Хасковска област.

Оказва се, че Главна инспекция по труда веднага се е самосезирала по повод думите на Борисов за масовите уволнения и инспекторите ѝ веднага са отишли на проверка в предприятието, притеснени за трудовите права на работниците.

Инспектори по труда от дирекция „Инспекция по труда“ - Хасково решили да видят дали заводът спазване на трудовото законодателство при прекратяването на трудовите правоотношения и дали са налични обстоятелства за масови уволнения съгласно Кодекса на труда.

Какво са установили инспекторите?

На кратко - "Неохим" не уволнява работници!

"При проверката се установи, че част от прекратените трудови договори са на основание придобито и упражнено право на пенсия за осигурителен стаж и възраст. Друга част от работниците с прекратени трудови правоотношения са работили на срочни договори с условие за завършване на определена работа. Има само два случая на прекратени трудови договори въз основа на взаимно съгласие, изразено писмено между страните. Нито едно от основанията не е свързано с процедурата за масови уволнения", заявяват от ГИТ.

Контролните органи на Главна инспекция по труда са установили, че са изплатени всички трудови възнаграждения на работниците и служителите до м. юни включително. Предстои изплащането на заплатите за м. юли, като срокът за това е 25 август 2022 г.

Оказва се и, че също толкова невярно е и твърдението на Бойко Борисов, че Неохим затваря не заради "Промяанта", а заради предварително обявен годишен планов ремонт, какъвто се прави традиционно през лятото.

Лидерът на Зелено движение, част от "Демократична България", Владислав Панев пък извади финансовите резултати на "оплакваното" от Борисов предприятие на съпартиеца си. От тях се вижда, че дружеството само за половин година е реализирало 75 000 000 лева печалба!

"Ето какво пише в отчета на Неохим, публикуван на 25 юли (преди 3 седмици). "Характерно за производствения процес на фирмата е неговата непрекъснатост в рамките на 6-9 месеца. През останалото време инсталациите подлежат на текущ ремонт".

Тоест, всеки е наясно, че дружеството затваря през лятото за ремонт и това никога не е било новина. Само този път предизборно, от устата на Бойко Борисов "аз никога не лъжа". За да се снима със собственика на завода, кандидат за депутат на ГЕРБ. И да оплаква съдбата му при 75 млн. лева печалба за шестмесечието на тази година.

Да, проблем с природния газ има, но конкурента Агрополихим показа, че с навременни инвестиции може да продължи да печели и в тази конюнктура. През терминала за амоняк той си осигури независимост от прищявките на монополиста Газпром. А ролята на държавата трябва да бъде да създаде достатъчно възможности, така че да осигури доставките, независимо от този или онзи. Работа на частните дружества пък е да бъдат конкурентни на пазарните условия. Понякога конюнктурата е срещу тях, случва се. Но то затова са печалбите от 75 млн. лева. Бели пари за черни дни", написа Панев във фейсбук профила си.

На изявленията на Бойко Борисов реагира и шефът на Агрополихим Филип Ромбаут, който обвини бившия премиер в тежък популизъм.

Ето какво написа известният бизнесмен във фейсбук профила си:

Начинът, по който някои мениджъри на определени "утвърдени компании" и високопоставени политици имат селективна памет, за да се поберат в техния разказ, в началото е много комичен за хората, които разбират опита за манипулация... Но идва момент, в който границата на благоприличието се преминава. Сега е един от тези моменти:

"Неохим", другата фирма за торове в България, направи 75 млн. лв. през първите 6 месеца главно защото "Булгаргаз" реши да субсидира цялата българска индустрия, като им позволи да купуват газ на регулирани от "Булгаргаз" цени, вместо да запазят много евтиния азерски газ за зимата, така че хората да не бъдат изправени пред високи сметки. Сега всички ще плащат за големите печалби на някои компании, които няма да отидат при служителите...

Потребяващата газ индустрия в България все още лицемерно викаше за помощ през първите 7 месеца на годината, въпреки че газът в България беше много по-евтин от този в ЕС и въпреки че години наред различните асоциации на работодателите настояваха за свободен пазар, пазарни цени и т.н. Нищо добро не можеше да излезе нито от "Булгаргаз", нито от "Булгартрансгаз". Цяла Европа е купувала газ на пазарни цени, но не и България.

Но сега азерският много евтин газ свърши и цените в България се изравняват с Европа, но все още не са там... и това е предупреждение.

"Неохим" реши да направи голямо съобщение миналата седмица, че затваря "заради високата цена на газа". А това спиране беше планирано в края на миналата година, когато подадоха заявките си за потреблението на газ към "Булгаргаз". Всъщност всяка година те затварят през лятото. И вероятно са "уволнили" хора от по-нископлатените, на които така или иначе не плащат много.

Бойко Борисов се появи в "Неохим" през уикенда, за да плаче уауууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууууу... и това за мен е прекалено.

За 10 години той, Теменужка и сие не успяха да построят 80 км газова връзка с Гърция, но прокараха през цяла България над 400 км тръба за ексклузивни доставки на "Газпром" за Сърбия и по-нататък и междувременно оставиха 1.4 млрд. долара компенсация от "Газпром" на масата.

Какво направиха те, за да не се случи гръцкият интерконектор? Когато искаха да получат разрешение да минат през моите полета за 400-километровия тръбопровод (на "Турски поток" през България - бел ред.), получихме няколко телефонни обаждания "да не възразяваме и да съдействаме".

Именно защото гръцкият интерконектор не беше завършен навреме, България загуби 1 млрд. куб.м азерски газ, който вероятно беше с около 100 долара по-евтин от текущите цени. Това са много пропилени милиони и заради какво?

Всъщност настоящата газова криза просто показва, че някои индустрии нямат средносрочно или дългосрочно бъдеще по простата причина, че светът се промени по-бързо от тях самите. Ние, в "Агрополихим", го разбрахме преди 15 години. Някои компании просто няма да оцелеят, ако правят същото както преди 60 години, особено ако се опитват да го направят с почти същото оборудване. Производството на амоняк в по-голямата част от Европа не е икономично и определено не може да се конкурира с производството му там, където има евтин газ.

Г-н Борисов (Бойко Борисов - бел. ред.) казва, че "промяната убива България". Напротив, липсата на промяна убива. И ако г-н Борисов иска да дойде в "Агрополихим", ние с удоволствие ще му обясним няколко неща, които трябва да се променят и изобщо не са се променили за последните 25 години, откакто аз съм тук. Но пък за 10-те години на неговия мандат не сме видели нито един министър да ни посети и може би и това е знак.

Големите компании трябва да купуват газ от пазара. Ето как функционира Европа. Беше голяма грешка да се прахосва евтиният азерски газ за големите газови компании. Регулираните цени, т.е. цените от "Булгаргаз", не са за по-голямата индустрия.

"Агрополихим" се справя напълно добре. Ние сме почти независими от газа. Имаме последните парчета от пъзела и можем да бъдем напълно освободени от газ до края на тази година, ако само бюрокрацията и ненужните бюрократични процедури бъдат намалени до минимум. Продължаваме да наемаме служители и имаме планове за разширяване на стойност 250 млн. евро. Ние ще удвоим нашия капацитет през следващите пет години. Пет години заради процедурите, а не заради яснотата какво искаме да правим. Да, изглежда много дълго. Ще изградим фабрики, които ще издържат изпитанието на времето и жестоката конкуренция през следващите 20 години.

Нашето мото е: печелете, споделяйте и се забавлявайте. Увеличихме заплатите спрямо миналата година между 20 и 30%. Да! Да се знае! Защо? Защото можем и всички го заслужаваме. Най-нископлатеният служител в "Агрополихим" получава средната заплата за страната.

Коя компания защитавате, господа политици, и по каква причина?

Освен реакция от страна на ГИТ на думите на лидера на ГЕРБ е напълно логично да последва такава и от страна на Комисията за финансов надзор. Причината е, че "Неохим" е борсово търгувана компания и изявления за "фалит" на предприятие в цветущо финансово състояние попадат в хипотезата за пазарна манипулация.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1555

16

ob1

17.08 2022 в 07:20

Сашке парапетлийска, аз за всеки от ДБ мога да говоря лошо, ако започнат да правят глупости. Ти обаче не можеш да кажеш лошо за толупа, щото си на заплата при него. Ей го - до ушите е в кал, обаче ти му лижеш ... подметките. Нещо да кажеш по темата защо кумирът ти е осъден лъжец и клеветник? Нищо разбира се, ще мълчиш като пукал, ще се криеш и ще мяташ л@йн@ по всички. Марш в оркистан, лакей жалък!

1020

15

Milencho

17.08 2022 в 01:53

Главния секретар на ИА ГИТ рязко се разболял, защо ли? И видиш ли тая инспекция най-сетне работи! Питайте защо се е разболял несменяемият главен секретар Милчин? Лошо ли му е?

15914

13

поп Дръвчо

17.08 2022 в 00:23

В голям завод като тоя ТРЗ-то всеки ден уволнява или назначава някого.

Тия 8 ако са за седмица - обяснението е отпускарски сезон и яко нирвана.

-1555

12

ob1

16.08 2022 в 22:42

Мда, факт е, даже и повече управлява и това показва само едно - свинята няма да се махне от копанята, докато не ѝ резнат гръцмуля. Вие като сте му толкова големи фенове на тулупа може да му носите портокали при бай Ставри и да му слушате спомените от типа "Аз за тия години колко съм откраднал вие не можете да опишете"

22547

11

dolivo

16.08 2022 в 22:25

Борисов е стар лъжец, от пенсиониращи се направи слон , гад голяма

-1555

8

ob1

16.08 2022 в 20:10

Краси и Сашка Парапетова - абе сутрин като се миете и се видите в огледалото не ви ли е срам? Да защитавате най-жалкия нещастник в родната политика (а може би и в световната)? Няма пари, които да си заслужават това, ама каквото сами си направите няма кой друг...