SHELL и Vitol кандидатстват за лиценз за търговия на газ в България

Йоана Георгиева 15 юли 2022 в 12:30 1883 2

Сертифициране на

Снимка Йоана Георгиева

Сертифициране на "Ай Си Джи Би" като независим преносен оператор на природен газ.

Председателят на Комисията за енергийно и водно регулиране Станислав Тодоров и президентът на Националния енергиен регулатор на Гърция – RAE Атанасиос Дагумас връчиха Окончателното съвместно решение за сертифициране на „Ай Си Джи Би“ АД (ICGB) като независим преносен оператор на природен газ.

Решението беше връчено на изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос на церемония в КЕВР.

„Стартът на интерконектора прави по-енергийно независими както България, така и Гърция и цяла Европа. С това решение енергийните регулатори на Гърция и България гарантират, че Интерконекторната газова връзка IGB ще осигурява свободен достъп на търговските дружества от различни държави и те ще могат да извършват доставки на природен газ в България. Показателно е, че вече големи компании търговци на газ като SHELL и Vitol кандидатстват за лиценз в България. Това показва, че днес със сертификацията на ICGB ние отваряме българския пазар за доставки от цял свят и всяка компания, следваща правилата, ще може да резервира капацитет. И ако основния въпрос в сегашната ситуация е дали ще има достатъчно газ за зимните месеци, с днешната стъпка можем да отговорим, че газови доставки ще има и защото вече не зависят само от един единствен източник и една тръба.“ - заяви председателят на КЕВР Станислав Тодоров.

"С приемането на решението за сертифицирането на „Ай Си Джи Би“ енергийните регулатори на Гърция и България, съвместно с Европейската комисия, създават добавена стойност на Балканите и на Източна Европа, защото това е проект, който обединява нашите общи интереси и отговаря на новите предизвикателства. С днешната стъпка ние обединяваме пазарите на природен газ и приключваме енергийната изолация на страните от Европа. В условията на един много нестабилен свят интерконекторът е и своеобразен мост между България и Гърция, който е от полза, както за нашите две страни, така и за региона. Благодарение на добрите отношения и взаимодействие между двата регулатора сертифицирането беше прието в много кратки срокове и по този начин даваме своя принос за ускореното развитие на газовия пазар в региона и за диверсификация на доставките на природен газ." - заяви председателят на Регулаторния орган за енергия на Гърция Атанасиос Дагумас.

Газовата връзка между България и Гърция е проект с огромно значение и за двете държави, и за целия регион предвид усложнената международна обстановка. За нас е изключително важно да срещаме такава институционална подкрепа, за да бъдат придвижени максимално бързо регулаторните и административните процеси, необходими за въвеждането на интерконектора в търговска експлоатация. Предвид ситуацията в региона вече говорим активно и за възможността за надграждане на капацитета на IGB до 5 млрд. куб. м. годишно, което би отворило много нови възможности за износ към Западните Балкани, Молдова и Украйна. Това ще бъде все по-важна тема пред ICGB занапред, но към момента сме фокусирани върху работата с институциите в България и Гърция, от които зависят административните процедури за даване на търговски старт на газопровода, съобщиха изпълнителните директори на ICGB Теодора Георгиева и Константинос Караянакос.

След успешното приключване на процедурата по сертифициране „Ай Си Джи Би“ АД става вторият независим газопреносен оператор в страната. С Окончателното съвместно решение на КЕВР и RAE са изпълнени всички регулаторни изисквания за въвеждане в търговска експлоатация на газовата връзка „Гърция-България“ (IGB) след 1 юли 2022 г.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови