Повече приходи в хазната от домашна ракия

Юлиан Христов 26 декември 2013 в 09:45 3950 4

За година инспектори на агенцията са се натъкнали на 185 нерегистрирани казани

Снимка БГНЕС (архив)

За година инспектори на агенцията са се натъкнали на 185 нерегистрирани казани

Приходите от акцизи върху домашната ракия са се повишили през 2013 година, показва справка на Агенция „Митници“, направена по искане на OFFNews.

За отминаващата година приходите от акциз от Специализиран малък обект за дестилиране (СМОД) или т.нар. "казани", надхвърлят 858 906 лв., което е повече от предходната година, когато са събрани 736 236 лв. 

Генерираните приходи идват от обектите, в които казанът е с вместимост до 1000 литра ракия собствено производство. За това количество дължимият акциз е 550 лв. за 1 хектолитър чист алкохол или 2,20 лв. за литър 40–градусова ракия, уточняват от АМ. За всеки литър над отредените за лична консумация 30 л на домакинство годишно, се заплаща пълната акцизна ставка 1100 лв. за 1 хектолитър чист алкохол или 4,40 лв. за 1 литър 40-градусова ракия.

Към момента в страната има повече от 1400 легално регистрирани казани. 

Най-много акциз от казани през 2013 г е събран от Митница Пловдив - над 161 000 лв.

Една от причините за повишаване на събираемостта е засиленият контрол. 910 са проверките на регистрирани казани, като за 2012 година проверките са били с близо 100 по-малко – 824. Въпреки това, констатираните нарушения са по-малко, в сравнение с миналата година - 27 спрямо 42 през 2012 г.

Най-много проверки на регистрирани обекти са извършени в района на Митница Бургас – 231 проверки, при които е констатирано само едно нарушение.

Най-много нарушения в регистрирани обекти са открити от Митниците Варна и Пловдив – по 10.

Най-честите нарушения, на които се натъкват инспекторите при регистрираните казани, е неправилно отчитане и съответно необлагане с акциз на алкохол, изварен в регистрирани обекти.

Предвидената от закона санкция за първо нарушение е в размер от 1000 до 3000 лева за физически лица и имуществена санкция от 2 000 до 6 000 лева за юридически лица. При повторно нарушение глобата за физически лица е от 2000 лева до 6000 лева, а имуществената санкция за юридически лица е в размер от 4000 лв. до 12 000 лева.

Освен глобата нарушителят дължи и акциз върху незаконно произведения алкохол. Съоръженията се отнемат в полза на държавата, а стоката може да бъде върната след заплащане на дължимия акциз. Законът дава възможност за споразумение, като до 30 дни от връчването на акта за установеното административно нарушение лицето, което подлежи на наказание, може да се споразумее с Митниците за прекратяване на наказателното производство, като доброволно си плати минималната санкция. Ако повторно бъде заловен да мами, собственикът пак може да сключи споразумение, но санкцията не може да бъде по-малка от 60 % от предвидената максимална санкция. Така за физически лица глобата ще бъде минимум 3600 лева. Освен това лицето може да си върне отнетите съоръжения, като заплати минимум 40 на сто от пазарната им цена. Възприета практиката в подобни случаи е да се заплаща 50 процента от стойността на отнетите съоръжения.

Единствено алкохолът, който е хванат в момента на производството, може да бъде върнат на нарушителя след заплащане на акциза. В случаите, когато става дума за държане на алкохол без документи за произход и платен акциз, количеството се отнема в полза на държавата, а санкцията е двойният размер на дължимия акциз, но не по-малко от 1000 лева, като при повторно нарушение е не по-малко от 2000 лева.

За година инспектори на агенцията са се натъкнали и на 185 нерегистрирани „казани“.

От статистиката става ясно, че най-много нелегална ракия се вари в Русенско, където инспекторите открили 43 нерегистрирани казани. От Митниците обаче уточняват, че разпространението на казани в страната не е равномерно, като има места, където изваряването на домашна ракия не е масова дейност. В този смисъл най-много домашни спиртоварни има в т.нар. „подходящи селскостопански райони”.

Санкционирането на собствениците на нелегални казани не е така лесно, защото проблем не е притежаването на спиртоварната, а това дали тя произвежда „огнена вода“ или не. За да бъде установено нарушение, собственикът на такова съоръжение трябва да бъде спипан докато вари ракия. Ето защо, обичайно при подобни проверки, задържаното количество на дестилиран алкохол е малко.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
X

Топлофикация подари 200 милиона на Ковачки