Пощите рухнаха, трета седмица не могат да се освободят пратки с мито (обновена)

Александра Маркарян 25 януари 2019 в 17:48 62398 6

Електронната система за митническо освобождаване на пратки от пощите рухна. Вече трета седмица не могат да бъдат освободени пратки от "Български пощи", които подлежат на облагане с мито. Стоки за неустановена, но огромна сума пари залежават в складовете.

Хаосът се разрази с въвеждането на новата електронна система на агенция "Митници", която тръгна на 7 януари. Изграждането ѝ е един от компонентите по проект на обща стойност близо 14.5 милиона лева, 13,7 млн. от които са от оперативна програма "Добро управление". Тя би трябвало да ускори процеса, но уви - вместо декларациите да бъдат обработвани по-бързо от досегашните ден-два, стоката залежава със седмици и не се знае кога ще бъде освободена.

Служителите на гишетата в пощите вдигат рамене и обясняват, че не са обучени да работят с новата система, както и че тя дава бъгове, и трупат декларациите по бюрата си.

Сигнал за случващото се подаде до OFFNews бизнесмен, който внася чай от Япония. Последната му пратка прекосила хилядите километри и пристигнала в България за два дни - тръгнала на 18-и и била тук на 20 януари. Но на родна земя престоява вече седмица, а служителите казват, че чакането може да продължи още 10 дена, че дори и месец.

Днес екип на OFFNews отиде до столичната митница заедно с потърпевшия, видя с очите си купчините необработени документи и чу служителите, които обясняват, че не могат да работят.

Системата е инсталирана на два компютъра, никой не си взима пратката веднага, има проблем със софтуера, каза дежурен днес служител зад гишето.

"Със софтуера" - отговори негова колежка на въпрос на OFFNews какъв е по-точно е проблемът. А винетките тръгнаха ли, попита тя, сякаш двете системи са свързани. Ей там, питайте шефката - отпрати ни жената, която отказа да се представи и смъмри бизнесмена, че е викнал журналист.

Насочихме се към стаята с надпис "Ръководство". След като разбра, че сме от медия, представилата се като Антоанета Александрова тръгна по коридора и не се върна. По-късно все пак успяхме да я издирим, но това не хвърли светлина върху естеството на проблема със системата. Александрова заяви, че не е оторизирана, че можем да говорим само с пиара на "Български пощи" Дора Цветкова, чийто телефон ни написа на листче и връчи, докато друга служителка ни се караше, че сме се опитали да снимаме. А причина за опита ни имаше - зад лъскавия фронт офис на митниците се крият мухлясали стени, висящи от тавана мрежи, натежали от изпражнения на гълъбите, които свободно прелитат. В тези условия, зад изгнили врати в помещения, навестявани от плъхове - по думите на бизнесмена - стои стока, която тепърва ще влезе в магазините за продажба.Когато журналист се опита да снима - не може, но когато го направи друг, вече е позволено. Това е столичната митница отвътре - по-точно - таванът над един от коридорите. Мрежата е обсипана с курешки и явно е сложена, за да не падат директно върху главите на минаващите отдолу.

По съвета на Александрова потърсихме Дора Цветкова, която заяви, че някой бил набедил "Български пощи" и прехвърлял чужда отговорност, че нямат нищо общо с митниците и електронната им система. Минути по-късно ни се обади и призна, че всъщност отговарят за нея.

Системата на митниците за електронното подаване на декларациите е нова, в момента се атестира, каза Цветкова и обясни, че служители се "нагаждали" и нещата се "натаманявали". Възразихме, че системата е трябвало да заработи гладко на 7 януари - поне така обещава агенция "Митници" в прессъобщение, публикувано на сайта ѝ още през ноември 2018 г., и изразихме недоумение - какво е това натаманяване и нагаждане от 7-и до 25 януари? Да, имаме забавяне, но то ще бъде компенсирано - заяви Цветкова, след като първо провери наистина ли е трябвало да тръгне на 7 януари. Заяви, че обучението на служителите е започнало след пускането на системата от агенция "Митници". На забележката ни, че обучението е трябвало да бъде проведено преди тръгването на системата за гражданите и бизнеса, контрира, че това не можело да стане. Не можете ли да проявите разбиране, попита тя. Ще платите ли загубите на бизнесите, ако срокът на годност на стоката им изтече, докато чакат оправянето на системата ви, попитахме на свой ред. Отговорът беше категорично "не".

Няколко часа след разговорите с Цветкова тя изпрати прессъобщение до всички медии, което гласи:

От 7 януари 2019 година Агенция „Митници“ въведе нов софтуерен продукт – Митническа информационна система за внасяне при подаване на митнически декларации за внасяне (МДВ) и декларации за временно складиране (ДВС).

В периода на адаптиране „Български пощи“ ЕАД изпитва временни затруднения при обработката на международни пощенски пратки, подлежащи на митническо оформяне.

Дружеството усилено работи за нормализиране на процеса в най-кратки срокове и поднася своите извинения на получателите на пратки за създаденото неудобство.

След двудневни безуспешни опити да се свържем с пресцентъра на агенция "Митници" и след публикуването на материала в първоначалния му вид с нас се свърза директорът му Вяра Генова. При нас системата работи гладко от 7 януари, само пощите изпитват затруднения, те не могат да се адаптират - каза Генова.

Тя опроверга твърдението на "Български пощи", че не е имало възможност обучението на служителите им да започне по-рано: "Още през есента пуснахме тестов портал и всеки можеше да се обучи", категорична бе Генова.

Свързахме се и с оперативната програма "Добро управление". Оттам казаха, че от нас научават за проблема, но веднага ще изпратят екипи за проверка.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

4005

6

Stamatova

08.03 2019 в 12:15

БП подготвят тихомълком шоков ужас с увеличение за получатели на пратки с 1350 % увеличение. Цената от 1,50 лв, скача на 13,50 лв.- много хитро измислена схема ?!?! Без да увеличават цената на услугата , те принуждават клиентите да ходят от центъра на София до след Кремиковският манастир ,като трябва да си купят винетки - още разходи / защото незнам дали има градски транспорт ?!?!? / Да попитаме БП защо изгонените от DHL за взети на работа от тях , Цветков,Александров, и Арова едва ли г-н Дънешки незнае ? Но вероятно му допада да разкарва хората и прибира повече пари

4000

5

Евгени

01.03 2019 в 17:05

Докато чакам на опашката на гише 13 на БП в Столична митница разбирам че вече няма да си получавам пратките както преди за 10 мин, а сега за 10 дни ?!! .под преди разбирайте преди да се въведе електронното деклариране От 08,01,2019 влиза в сила ново решение на електронно деклариране, за което директора на БП даде интервю след горната статия. От колегите по съдба на опашката разбрах че митниците в Видин Лом и Враца са затворени и хората пренасочени към София .Като влязох на гише 12 за да ми бъде освободена пратката , разбрах че следващият месец трябва да ходя до Враждебна някъде около Кремиковският манастир на ул Челопешко шосе 31 / до там има ли градски транспорт ???!? / С каква цел ме разкарват от центъра на София до там ?? Невероятно цинично отношение на Български пощи .И това не е всичко . Повечето пратки са под 15 евро и ги получавах срещу 1,50 лв, в центъра на София , а сега ще трябва да упълномощя БП ??? за да ме представлява срещу 12,00 лв.+ 1,50 лв, такса общо 13,50 . Ама то

6005

4

bushe

01.02 2019 в 16:49

Нито ме учудва, нито ме изненадва, само малко ме възмущава, а сега вече дори и не ме възмущава .....

4005

3

0xD8737A

29.01 2019 в 13:34

Проклета да е тази митница. Втора седмица не мога да си взема менте гуменките от Китай.

4000

2

very stable genius

26.01 2019 в 11:46

Аз освободих една пратка на 4 януари след 2-часово чакане и мотаене на 3-4 гишета, но не съм и подозирал, че съм извадил такъв късмет.
Условията в митницата са меко казно потресаващи, след лъскавото фоайе се сблъскваш с мизерия и разруха. Имаш чувството, че си влезнал в машина на времето и си се върнал 30-40 години в миналото...
За усвоените милиони няма какво да говорим, сега чакаме да разберем какъв бонус са си разпределили митниците за "успешното" й въвеждане.

26179

1

ELPIDA

25.01 2019 в 23:13

,,,"Хаосът се разрази с въвеждането на новата електронна система на агенция "Митници", която е тръгнала на 7 януари. Изграждането ѝ е един от компонентите от проект на обща стойност близо 14.5 милиона лева, 13,7 млн. от които са от оперативна програма "Добро управление".
Ама дайте още толкова милиона на едно хакерче и то ше ви опрай , бре!