Пътни фирми излизат на безсрочен протест срещу Промяната, която ги оставила без пари

OFFNews 25 юли 2022 в 12:19 7876 5

протест

Снимка БТА Архив

На 21 октомври миналата година пътностроителните фирми докараха строителната си техника пред Ларгото в столицата.

От сряда, 27 юли, пътните фирми, които членуват в Браншовата камара "Пътища", започват безсрочни стачни действия в цялата страна, съобщиха от организацията и призоваха Камарата на строителите и синдикалните организации в строителството да ги подкрепят.

Основният проблем на компаниите, които си живееха много добре по времето на ГЕРБ, е, че сега "Промяната" ги е оставила без пари, става ясно от декларацията на пътищарите.

Според тях чашата на недоволството им е преляла след отмяна на заседанието на комисията по регионална политика от 21 юли, когато е трябвало да се вземе решение как ще бъдат извършени окончателните плащания за извършени дейности на пътните фирми и да се променят текстове в Закона за обществените поръчки, свързани с индексацията в строителството заради повишените цени.

Пътищарите са възмутени от "пълната липса на реални действия и тотална неспособност за държавническо поведение, прехвърляне на отговорността от Министерския съвет към Народното събрание, с цел бягство от конституционно вменени задължения и размиване на отговорността за състоянието на строителния бранш".

"Това не е борба за парите на осем души, както манипулативно и невярно твърди един доказан нарушител на Конституцията (б. ред - пътните фирми явно имат предвид проблема с канадското гражданство на премиера Кирил Петков)! Това е битка за оцеляването на един цял икономически сектор и на стотиците хиляди работещи в него", заявяват от камарата.

Следва текстът на цялата им декларация:

Българска Браншова Камара “Пътища” повече от една година провежда срещи, води преговори, представя анализи и организира протестни действия с една, единствена цел: да защити труда на хилядите работещи в сектора и да осигури на българските граждани безопасни условия на пътуване по пътната мрежа на страната. Направихме десетки компромиси и отстъпки, за да покажем своята отговорност към държавата и да върнем поддържането на пътната инфраструктура към необходимите нива и работещите в бранша към нормално съществуване.

Срещу тези наши усилия „Промяната“ противопостави:

- пълна липса на реални действия и тотална неспособност за държавническо поведение;

- прехвърляне на отговорността от Министерски съвет към Народното събрание, с цел бягство от конституционно вменени задължения и размиване на отговорността за състоянието на строителния бранш;

- безотговорни прийоми и стратегии, целящи провеждане на политически кампании;

- откровено лъжливи обещания за разплащане на законно извършени ремонти и индексация на цените в строителството;

- доклади, написани от некомпетентни междуведомствени работни групи, съставени в основната си част от неверни твърдения, опровергани междувременно от други държавни институции;

- неприкрито говорене за желанието да бъдат фалирани и унищожени фирмите от пътния сектор, които са изграждани с години и са ключови елементи от икономическия живот в страната;

- неразплащането и нежеланието да се поема отговорност доведе до спиране на работата на всички инфраструктурни обекти. Престъпно е поведението в 21 век българската държава да не съумява да завърши основните си пътни артерии, заради некомпетентни “политици” и зелени рекетьори. Цената на това безхаберие е жестока, защото се измерва в загубени човешки животи!

Последният епизод от сагата с българските пътища беше ЕДНОЛИЧНОТО решение на председателя на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление към Народното Събрание за отмяна на заседанието, което трябваше да се проведе на 21.07.2022 г. и което трябваше да се произнесе за окончателното разплащане на вече извършени дейности и да приеме измененията в ЗОП, които да позволят индексация на цените в строителството, с цел да се завършат започнати стотици обекти, включително финансирани с европейски средства и да се предпази България от санкции и загуба на милиарди левове, така необходими за инвестиции в инфраструктурата на страната.

С ТОВА ЧАШАТА ПРЕЛЯ!

Българска браншова камара “Пътища” няма повече да наблюдава как некомпетентни и безскрупулни лъжци рушат инфраструктурата на държавата и застрашават живота и здравето на хората и икономическото развитие на държавата. Затова ще предприемем следното:

- на 26.07.2022 г. ще проведем пресконференция, на която хронологично и с имена ще покажем виновниците за сегашното състояние на строителния сектор в страната и ще запознаем обществото с последиците, които ще настъпят от действията и бездействията на същите тези хора;

- от 27.07.2022 г. започваме безсрочни стачни действия в цялата страна, които ще продължат докато в България се намерят държавници, които да предприемат необходимото за нормализиране на отрасъла. Подробности за стачните действия ще представим на пресконференцията!

Обръщаме се за подкрепа към Камарата на Строителите в България и синдикалните организации в строителството:

"Приятели, това не е борба за парите на осем души, както манипулативно и невярно твърди един доказан нарушител на Конституцията! Това е битка за оцеляването на един цял икономически сектор и на стотиците хиляди работещи в него".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

1220

5

хr4

25.07 2022 в 20:21

Най-големите мърлячи в Европа, па и нагли!

2051

4

Propaganda

25.07 2022 в 19:03

И тия некадърници строени по команда. Лапането свърши, неможачи.

2012

3

plmko

25.07 2022 в 18:41

Все едно слушам декларация на Гроб...

1730

2

Ivan

25.07 2022 в 18:36

М, тия да отидат пред посолството на РФ и да си искат парите от там. Не разбраха ли кой е работодателят им!?!?

925

1

ешо

25.07 2022 в 15:47

и аз искам като пътните фирми при тях няма милиони има милиарди всичко е от държавата и може нищо да не правиш просто трябва да си поискаш