Отстраненият шеф на Напоителни системи Снежина Динева ще съди земеделския министър

Разривът й с Христо Бозуков бил заради съветниците му, които били отбити от обществени поръчки

OFFNews 27 юни 2021 в 20:25 7288 3

Бившият директор на "Напоителни системи" Снежина Динева ще съди земеделския министър Христо Бозуков заради твърденията му, че срещу нея се води разследване, което може да стигне до обвинителен акт. Това обяви Динева пред Нова тв. Тя обясни, че е направила запитване в Националната следствена служба, откъдето е получила документ, че срещу нея няма нито едно досъдебно производство. 

От думите й стана ясно, че обвиненията на министъра не почиват на доказателства и е опит да се представят нещата, както му е изгодно.

Преди два дни шефът на аграрното ведомство призна обяви, че една от грешките му е назначението на Динева начело на "Напоителни системи". Той допълни, че след проверка на "Вътрешен одит" са констатирани 17 нарушения. Обвини я и в саботаж и блокиране на парите за заплати, както и в липса на достойнство.

Според Снежина Динева тя и екипът й са извели дружеството на печалба 4 поредни години.

"Това е пореден опит да се прехвърли отговорността, която носи министър Бозуков, както и новоназначените от него хора в Управителния съвет. Наистина в момента дружеството е изцяло блокирано, но в следствие на служебния министър на земеделието. По искане на новия УС бяха запорирани сметките от НАП. Така че това води до невъзможността хилядите служители да получат работните си възнаграждение", заяви Динева.

На обвиненията на Бозуков, че не е полагала грижи дружеството да си прибере вземания за колосалните 4 млн. лв. Динева препоръча министърът да се запознае с годишните финансови отчети на "Напоителни системи". Несъбраните вземания били от 2012 г., т.е. преди нейното назначение. Освен това били с изтекла давност. До момента на отстраняването й били прибрани 99% от вземанията. 

Динева нарече твърденията на министъра "голословни". Така се процедирало в момента в земеделското министерство и не се отчитали фактите и доказателствата, "които искахме да предоставим, но не ни беше дадена тази възможност".  

Тя разкри, че е проверила и към момента не е изготвен доклад от Сметна палата, както твърди Бозуков. Земеделският министър се оплака, че той е бил скрит от него и управата на фирмата, тъй като съдържал критични бележки около обществените поръчки.

"Лично аз, преди да бъда освободена, направих запитване до председателя на Сметната палата и получихме отговор от него, че такъв доклад не е изготвен все още. Той ще бъде изготвен в края на юли или началото на август. Ще бъде публичен на сайта на Сметната палата. Отново поредната лъжа на министър Бозуков. Той ме обвини, че имам няколко дела. Аз отидох и си издадох от Националната следствена служба свидетелство. Нямам нито едно досъдебно производство. Голословни твърдения, базирани на нула факти и доказателства", каза Динева.

Тя призна, че "Напоителни системи" са финансирали ремонта на колата на майка й, но обясни, че автопаркът на дружеството е в окаяно състояние с "коли на 50-60 г., някои от които не са в движение". Повечето били Лади, Ниви, УАЗ-ки, ГАЗ-ки. Това е наложило употребата на лични автомобили, като е сметнато, че така ще излезе по-евтино.

Динева се оплака, че от Плана за възстановяване и устойчивост са били отрязани 30% от парите за "Напоителни системи", защото дружеството не се нуждаело спешно от тях.

"В "Напоителни системи" всичко е спешно, защото никога не е правена рехабилитация на държавния хидромелиоративен фонд. Това беше единствената възможност. Дори Световната банка излезе със становище през 2016 г., че са необходими 1,100 млрд. за рехабилитация на цялата хидромелиоративна индустрия", обясни уволнената.

Според Динева разривът между нея и Бозуков е заради неговите съветници, които не са "били удовлетворени по някакъв начин от работата на "Напоителни системи", защото те имаха желание да участват в обществени поръчки, но бяха отхвърлени от комисията". Министърът предпочел да повярва на непроверена информация от тях. 

"Нямам нищо лично, но няма да позволя на някого да опетни името на "Напоителни системи", защото за целия екип това беше една кауза", заяви тя.

Снежина Динева каза още, че не е знаела за назначението на бившия си съпруг във фонд "Земеделие", разбрала го от медиите, защото от години вече са разведени. Двамата поддържали връзки заради детето си, но не говорели за работа. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!