Саботаж в Напоителни системи: Бившата шефка блокирала и парите за заплати

"Колеги, моля не превеждайте никакви пари към централното управление. Всичко да е по вашите сметки", написала Снежина Динева, след като била уволнена

OFFNews 25 юни 2021 в 16:07 8846 0

Бившият изпълнителен директор на "Напоителни системи" ЕАД Снежина Динева е блокирала дейността на дружеството, като в момента то е в несъстоятелност. 

Това заяви на брифинг министърът на земеделието, храните и горите Христо Бозуков. Той представи информацията като случай, който "противоречи на всякакъв морал и принципи". 

Бозуков обясни, че е направил грешка като назначи Динева за шеф. По думите му след проверка от "Вътрешен одит" в "Напоителни системи", са констатирани 17 нарушения. 

"В заключението се посочва, че нарушения има при определянето на прогнозните стойности на планираните обществени поръчки, високия дял на поръчки с пряко договаряне, несъответствие между план-графика за поръчки и действителното договаряне, аварийните работи се възлагат с пряко договаряне, а не с открита процедура, надвишаване платените суми за охрана съгласно определените в договорите", добави той. 

Бозуков заяви, че Динева е освободена на 9 юни като член на Съвета на директорите, но след тази дата тя е извършвала дейности, без да има право.

"На 14 и 15 юни са извършени парични преводи в особено големи размери – милион и 500 хиляди лева, от клон "Марица-Пловдив" и клон "Тополница"- Пазарджик към клон "Струма-Места". Управителите на тези клонове за извършили нарушения", каза още Бозуков. Според него това е направено, за да няма пари за заплати. 

По думите му на 10 юни тя е изпратила съобщение до останалите членове на Съвета на директорите, което гласи:

"Колеги, моля не превеждайте никакви пари към централното управление. Всичко да е по вашите сметки".

"Осъзнавайки уязвимостта, на следващия ден един от управителите - Христо Николов, праща сигнал до главния прокурор и до мен, както и до изпълнителния директор Снежина Динева (писмото е изпратено на 16 юни, а Динева е освободена на 10-и - бел. ред.), че неизвестно лице, представило се като председател на Съвета на директорите на "Напоителни системи" АД е направило разпореждания към него", каза още Бозуков.

Стана ясно и че дружеството има несъбрани вземания за 6,659 млн. лв. от клоновете, които не са направени и търсени. Съставът се състои от  1650 души и трябва да им се дадат заплати, но дейността е блокирана, защото "тези, които до вчера са управлявали Напоителни система, днес саботират".

Ресорният министър коментира и че това е така, защото отстранените нямат достойнство и не искат да напуснат властта. 

Бозуков попита и как може един човек, който е управлявал "Напоителни системи", да вкара дружеството в несъстоятелност. "Блокирани са всички възможности да се разплаща, блокирани са дори електронните подписи", коментира той.  

От думите му се разбра, че Напоителни системи имат 3 млн. лева само към Южното централно горско предприятие, като задълженията не се изплащат в пари, ами като имоти срещу заем, тоест с почивни бази, язовири и ВЕЦ-ове.  

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !

 
X

Атентатът в ''Света Неделя''. Лекция на проф. Вили Лилков