Quantcast

МЗХГ предлага три мерки в подкрепа на земеделието заради COVID-19

OFFNews Последна промяна на 24 юни 2020 в 15:27 1233 0

Снимка МЗХГ

Министерство на земеделието, храните и горите предлага разработване на три подмерки за компенсиране на земеделските стопани, както и за предприятия, преработващи селскостопански продукти по извънредната помощ COVID-19.

Това стана ясно по време на видеоконферентна среща заместник-министрите на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева и Вергиния Кръстева с представители на браншовите организации.

На нея са обсъдени условията за допустимост за отпускане на допълнителни средства на засегнатите сектори от пандемията. Зам.-министър д-р Лозана Василева припомни, че програмирането на извънредната мярка COVID-19 е възможно по инициатива на България, която бе подкрепена в хода на преговорния процес от всички страни членки на ЕС.

"Тя ще бъде в размер на до 2% от бюджета по Програмата за развитие на селските райони (ПРСР) 2014-2020 г.", каза Василева и допълни, че се предвижда по мярката да се задели ресурс от около 100 млн. лв. 

"Таваните на финансовата помощ за земеделските производители са до 7 хил. евро, а за предприятията са до 50 хил. евро“, обясни още тя. По думите й, с тези средства ще се компенсират разходите за противоепидемични мерки, както и за намалени доходи от затворени канали за реализация на продукцията. 

Д-р Василева съобщи, че на фона на ситуацията ще се работи в кратки срокове и заседанието на Комитета по наблюдение на ПРСР за изменение на Програмата и включване на мярката ще се проведе чрез писмена процедура. 

"В тези сектори направихме анкетни проучвания. Целта ни беше да определим какви са допълнителните разходи, които стопаните са извършили за осигуряване на безопасни условия на труд, във връзка с ограниченията и забраните, които бяха наложени. Относно загубите от затруднената реализация, все още нямаме официални данни, тъй като не е приключила селскостопанската година", обясни заместник-министърът на земеделието.

От своя страна заместник-министър Кръстева заяви, че се работи за това мярката да е лесна за кандидатстване от страна на земеделците, а също така и за прилагане от администрацията. Тя допълни, че по този начин финансовият ресурс ще стигне бързо до нуждаещите се.

По време на дискусията бяха представени критериите и условията за кандидатстване по мярката.

По първата подмярка COVID-1 ще се подпомагат земеделски стопани, кандидатствали за подпомагане по схемите и мерките за директни плащания през Кампания 2019 и Кампания 2020. Тя ще се предоставя на кандидати за размера на допустимите площи и/или брой животни през 2019 кампания, но за не повече от заявените такива през 2020 кампания. Финансовата помощ ще бъде за производители на плодове и зеленчуци, розопроизводство, винено грозде, фермери, отглеждащи селскостопански животни и пчелари. В сектор „Пчеларство“ се предоставя подпомагане за пчелни семейства на допустими кандидати, участвали за държавна помощ de minimis през 2019 г., но за не повече от наличния брой пчелни семейства през 2020 година.

За сектор „Растениевъдство“ помощта за отглеждане на плодове е в размер на 500 лв/ха. За оранжерийни зеленчуци ставката е 5400 лв/ха. Относно подпомагането за отглеждане на зеленчуци на открито са обсъдени два варианта. Първият от тях е за подпомагане на производителите в размер на 650 лв./хектар. Втората възможност е 6,5% от прихода от реализацията на продукцията, добита от отглежданите култури, но не повече от 650 лв./хектар.

Участниците в срещата се обединиха около прилагането на първия вариант, като по-целесъобразен. По първата подмярка ще се подпомогне и отглеждането на рози по 900 лв./ха. Финансовата помощ за отглеждане на винени лозя е в размер на 300 лв./ха.

В сектор „Животновъдство“ финансовата помощ ще бъде разпределена, както следва: за овце и кози - 10 лв. на глава животно; говеда - 53 лв. и за биволи 63 лв. Пчеларите ще получат по 5 лв. за едно пчелно семейство. 

По втората подмярка COVID-2 се предвижда да се подкрепят земеделски стопани поради необходимостта от въвеждането на противоепидемични мерки в рамките на земеделските стопанства. Тази подмярка цели да запази здравето на заетите в селското стопанство. Финансова помощ ще се предоставя на фермери, отглеждащи свине, птици и други. Тя е на база средносписъчен брой на персонала за периода март-юни 2020 г. По нея стопаните ще получат 30 лв. за едно заето лице в земеделски стопанства, отглеждащи други селскостопански култури. 245 лв. ще се изплащат за едно заето лице за земеделски стопанства, отглеждащи свине, а за отглеждащите птици ставката е 430 лв.

Третата подмярка COVID-3 предвижда да компенсира малки и средни предприятия за преработка на селскостопански продукти. В предложения вариант финансовата помощ ще се предоставя, ако е установен спад на приходите от продажби на преработени селскостопански продукти с най–малко 20 на сто по данни за периода март-юни на 2020 г., спрямо периода март-юни на 2019 г.

По нея ще могат да кандидатстват производствени сектори, засегнати най-много от пандемията. Подпомагането ще бъде 5% от декларираните приходи за 2019 г.

Представителите на бранша изказаха благодарност за възможността да бъдат подкрепени в условията на пандемия. Заместник-министър Лозана Василева отправи апел към тях в кратък срок да изпратят становища и предложения по изготвените критерии за кандидатстване по трите подмерки. Тя допълни, че мерките и ставките ще бъдат обсъдени и със службите на Европейската комисия. 

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

Няма коментари към тази новина !