Язовир "Студена" е почти 18 млн. кубика, но режимът в Перник остава

МОСВ отпуска по-големи количества вода за напояване от язовир "Тича"

OFFNews 01 юни 2020 в 13:00 8555 1

Снимка Владимир Йончев

Перничани ще ползват 0,800 млн. куб. метра вода от язовир "Студена", както и миналия месец при почти 18 млн. куб. метра вода. 

Това става ясно от графика за използване на водите от комплексните и значими язовири за юли, който министърът на околната среда и водите Емил Димитров утвърди днес. 

Язовир "Студена" е почти пълен, но въпреки това засега водният режим в града няма да отпадне, а количеството вода, което се взима от язовира, остава малко. Причината е, че преди дни екологичният министър заяви, че ако язовир "Студена" има 20 млн. куб. метра вода, то тогава водният режим в Перник ще отпадне.  

В началото на миналия месец кметът на Перник Станислав Владимиров обясни, че според ВиК специалистите, когато язовирът стигне 18 млн. куб. м, не е нужно да има воден режим.

В края на миналата година пернишките домакинства минаха на воден режим, който започна на 18 ноември 2019 г., а причината за това е малкото количество вода в яз. "Студена". Месец по-късно водният режим става още по-тежък, като жителите на града вече имат достъп до вода само 8 часа на ден – от 14 до 22 часа. Ограничен достъп до вода имаха и други градове и села в област Перник. След като на 21 декември 2019 г. в Перник беше обявено бедствено положение, започна и обмислянето на строителни дейности, а именно тръба, минаваща през село Мало Бучино до Перник, която да снабдява града с вода от яз. "Бели Искър". Преди няколко месеца беше пуснат и новия водопровод, който започна да снабдява Перник и околията с вода. Водопроводът обаче, вместо да донесе облекчение на жителите, то той им донесе ежедневни аварии заради силното налагане, което се подава по амортизиралата се водопреносна мрежа. Към днешна дата жителите на Перник имат вода от 6 часа сутринта до 22 часа. 

От данните в графика, които са към 25-о число на предходния месец, става ясно, че в язовира има 17,210 млн. куб. метра вода, а май месец те бяха 12,59 млн. куб. метра вода.

По данни на ВиК-Перник към 9 часа днес в "Студена" има 17,835 млн. куб. вода, а притокът е 1520 л/сек. при разход - 298 л/сек. "Студена" почти е достигнал обема, според който водният режим в града трябва да отпадне. За сравнение миналия месец язовирът беше пълен 13,19 млн. куб. метра вода.

Само за един месец водата в язовир "Студена" се е увеличила с над 4,6 милиона кубически метра, като се има предвид, че водопреносната мрежа в Перник все още не е подменена изцяло. 

Разрешените водни количества на "ВиК Перник" са общо 1,6 млн. куб. метра вода от язовира и от новата тръба от Мало Бучино, което означава, че се надвишава значително реално използваните количества вода от оператора спрямо 2018 г. и 2019 г. (когато не е имало режим на водата). 

За язовир "Тича" МОСВ е отпуснало 1,4 млн. куб. метра вода за напояване, което е 0,200 млн. куб. метра вода повече от това за май и двойно от това за април. 

В средата на миналия месец стана ясно, че водата в язовира е малко и мътна, а екомистерството предписа спешни действия към ВиК дружествата, които ползват вода от него. Предписанията включваха осигуряването на вода от алтернативни източници за питейно-битови нужди заради тенденцията за намаляващ приток спрямо разхода. От този язовир "Тича" вода ползват град Шумен, Велики Преслав, Търговище, както и част от селата в околията на градовете.

В месечният график се прави уточнението, че ако липсва приток на вода към язовира, през следващите месеци вода за селското стопанство няма да се отпуска.

Освен за напояване, министерството отпуска 2,950 млн. куб. м за питейно-битови нужди за градовете Шумен, Велики Преслав и Търговище, както и още 0,220 млн. куб. метра вода за осигуряване на минималния отток в река Камчия.

Обемът на язовира е 311,800 млн. куб. метра от него наличен е 155,929 млн. куб. метра /от които полезен обем 115,929 млн. куб. м/, като обемът е намалял около 2,3 млн. куб. метра вода. 

Според МОСВ при хипотетичен нулев приток и намалено водовземане в съответствие с годишния график за 95% обезпеченост, в края на 2020 г. общия обем в язовира ще достигне мъртвия си обем. 

Графикът за юни е публикуван тук.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

3700

1

опетков

01.06 2020 в 15:00

Ако погледнете данните на МОСВ за 2019г за язовир Студена, ще видите, че им са отпускани по 2 млн куб. метра на месец за 10 месеца до Октомври. 1.6 млн също е огромно количество, далеч надвишаващо нуждите на перничани. Ако се вярва на статистиката в България всеки българин използва около 100 л вода на денонощие или 3 куб м. Да приемем, че Перник има 100 хил жители това прави максимум 300 хил куб метра за месец, т.е. винкелите разхищават вода 5 пъти над необходимата им за годината.