Хаос и дългове за милиарди - истинското състояние на енергетиката

Задълженията на НЕК са над 2 милиарда, на Топлофикация София - 860 милиона, на ТЕЦ Марица изток-2 - 580 млн.

OFFNews Последна промяна на 27 май 2021 в 14:21 14332 0

Хаос, многомилиардна задлъжнялост на основни предприятия в сектора и прехвърляне на финансови проблеми от болната глава на здравата. Това отчете служебният министър на енергетиката Андрей Живков на днешния преглед на финансовото и икономическото състояние на държавните дружества в сектор "Енергетика".

Той посочи, че Българският енергиен холдинг е натрупал задължения, решавайки краткосрочни проблеми на ТЕЦ "Марица - Изток - 2", на мини "Марица - Изток" и "Топлофикация" - София. Тези задължения стрували 100 млн. лева годишно. Според министъра парите е можело да се използват за по-добри цели, но за съжаление "липсата на политика в министерството го е довела до това състояние".

"Липсват всякакви вид мерки по отношение на най-тежките проблеми, каквито са въгледобива и неговата перспектива в контекста на бъдещето. Нашият екип е амбициран да се фокусира върху стабилизирането на дружествата финансово. Това означава да заздрави финансовата дисциплина, където тя е нарушена. Искаме да видим визия от мениджмънта на компаниите", заяви Живков.

Другият фокус, върху който министерството ще работи, е да отпуши всички възможни срества, които ЕК предлага, за да се осигури перспектива за разрешаване на проблемите.

„Дружествата в сектор „Енергетика” са обединени под шапката на Български енергиен холдинг. Структурата е била създадена с идеята да има достъп да атрактивни финансирания, като използвайки ги, да се превърне в регионален играч. Подобни проекти в други държави са сработили и там компаниите наистина са се превърнали в регионални играчи. У нас компанията наистина има достъп да атрактивни финансирания, но вместо да ги използва за развитие, холдингът ги е използвал за решаване на настоящи проблеми. БЕХ, с дългосрочните задължения, които поема, решава краткосрочни проблеми, което е класически пример за път към дългова спирала, от която изходите не са приятни”, обясни Живков.

Като пример за задълженията на БЕХ, Живков посочи Националната електрическа компания, която към момента има над 2 млрд. лв. задължения, които не се обслужват редовно, както и ТЕЦ "Марица - Изток 2", която през последните години била в критично състояние.

„Към момента задълженията на ТЕЦ-а са от порядъка на 580 млн. лв. към БЕХ. Разбира се, състоянието на ТЕЦ-а дава отражение върху състоянието на Мини „Марица – Изток”. Там в резултат на това, че ТЕЦ-ът не плаща навреме въглищата, възникват ликвидни проблеми за мините. Тази верига БЕХ – ТЕЦ –Мини се движи в непрекъсната задлъжнялост, без визия как могат да бъдат решени проблемите. Проведохме много срещи както с мениджърите на дружествата, така и със синдикатите. Проблемите наистина се сериозни, хората са разтревожени”, подчерта служебният енергиен министър.

От болната глава на здравата

Живков съобщи, че БЕХ е прибегнал до изземване на извънредни дивиденти от печелившите дружества в системата. Печалбата на АЕЦ се е увеличила заради цената на тока, поради тази причина БЕХ е теглила 2 пъти от него извънредни дивиденти. Същото се е случило и с Електроенергийния системен оператор (ЕСО).

„Ако тази практика продължава, може да бъде застрашена инвестиционната програма на дружеството, която е свързана с трансграничните връзки на електроенергийната система и безпроблемното обединение на пазарите, които предстоят да се извършат.

За „Булгартрансгаз” Живков припомни, че започва нов инвестиционен проект. По тази причина обаче задълженията на дружеството са нараснали.

„Принципно да се правят такива инвестиционни проекти не е зле, но когато идеята е да има увеличение на паричните потоци. Имахме възможност да огледаме някои данни и имаме обосновани съмнения в това, че рентабилността на проекта е такава, каквато е представена на обществото. „Булгаргаз” е другото дружество, което е обществен доставчик на газ и страна по договорите за доставка. Това от своя страна трябва да ни гарантира диверсификацията. „Булгаргаз” също има ликвидни задължения, които са породени от „Топлофикация – София”, които редовно не изплащат задълженията си. Това прави така, че „Булгаргаз” да се превърне във финансово нестабилно дружество, това е недопустимо и БЕХ цедира задълженията на „Топлофикация”, а те са в огромни размери – около 860 млн. лв.”, посочи енергийният министър и добави, че не са предприети мерки тези задължения да бъдат изплащани.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови