Еврокомисарят по сближаване Елиза Ферейра и президентът на ЕИБ Вернер Хойер на форум за Зелената сделка

OFFNews 07 юни 2022 в 14:50 1087 0

За втора поредна година Dir.bg и 3ENEWS са домакини на мащабно събитие за зеления преход. То ще се проведе на 10 юни в София, с участието на европейски и български лидери, бизнеса и неправителствения сектор.

От началото на годината и особено през последните месеци, в условията на енергийна криза и предстоящите дебати около прилагането на пакета "Fit for 55", темата за Зеления преход отново излезе на преден план в Европа и в България. За страната ни, която е сред най-зависимите от изкопаемите горива в ЕС, това е решаващ момент и най-вече перспектива за модернизация и иновации, не само за енергийния сектор, но и за българската икономика като цяло.

Информацията за тези процеси обаче все още е твърде оскъдна и разпокъсана. Според проучване на Изследователски център "Тренд" едва 21% от българските граждани познават целите на Зелената сделка на ЕС. А 83% от българите не са запознати с това за какво ще бъдат използвани средствата, които България ще получи по Плана възстановяване и устойчивост.

Ето защо, водещият медиен портал в България DIR.BG и специализираният сайт за енергетика, екология и икономика 3e-news.net за втора поредна година организират мащабно събитие със специално внимание върху зелената трансформация и инструментите за справедлив преход.

Конференцията "Зелената сделка – иновации, инвестиции и справедлив преход" ще се проведе в София на 10 юни 2022 г. от 9.00 ч. в Sofia Event Center, Mall Paradise, бул. „Черни връх“ No100, ет. 3.

Целта на събитието е да събере на едно място европейски и български лидери, водещи експерти, представители на бизнеса, неправителствения сектор и медиите. В откриващия панел ще участват европейският комисар по сближаване и реформи Елиза Ферейра, комисарят по икономика Паоло Джентилони, комисарят по иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж Мария Габриел, както и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер.

Българската визия в различните панели ще представят президентът на Република България Румен Радев, вицепремиерите Асен Василев, Гроздан Караджов и Борислав Сандов, както и министрите Даниел Лорер и Александър Николов.


И тази година във форума ще се включат представители на законодателната и на местната власт, на бизнеса и на неправителствения сектор.

Съорганизатори на конференцията са НСОРБ, КНСБ, КТ "Подкрепа", АИКБ, КРИБ, БСК, БТПП, Американската търговска камара, Британско-българската бизнес асоциация, Българо-испанската търговска камара, Германо-българската индустриално-търговска камара и Италианската търговска камара в България.

Събитието ще бъде структурирано около политически и финансов панел, последвани от пет паралелни сесии. В тях над 70 панелисти ще дебатират теми като: финансови инструменти за справедлив преход, енергетика и региони в развитие; климатична отговорност, регулации и технологии на бъдещето; иновации, дигитализация и изкуствен интелект; биотехнологии и земеделие.

През октомври 2021 г. двете медии организираха първото издание на конференцията – "Зелен преход – решения и предизвикателства за България".

Основни говорители на събитието бяха изпълнителният вицепрезидент на ЕК Франс Тимерманс, комисарят по въпросите на иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта Мария Габриел, министър-председателят и членове на българското правителство.

Повече от 60 лектори участваха в дискусиите за въглеродна неутралност, прехода в енергетиката и промишлеността, иновациите и цифровизацията, интелигентните градове и транспорта, селското стопанство и биотехнологиите.
Форумът постигна впечатляващ обществен отзвук – живото излъчване беше проследено от 97 000 зрители, а статиите в онлайн изданията достигнаха над 860 000 уникални посещения.

Тази година домакините очакват още по-голям интерес към конференцията, заради войната в съседна Украйна, предстоящите важни решения в ЕС за справянето с последиците от нея, зеления преход, енергийната криза и цените. Програмата на конференцията, както и интересни новини и интервюта, могат да бъдат намерени на сайта greentransition.bg, където ще бъде излъчено и самото събитие в реално време.

ОFFNews.bg е медиен партньор на инициативата.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови