Джемкорп отрича меморандумът да е в сила, министър Христов твърди обратното

Нямаме никакви претенции към правителството и към България, обяви шефът на компанията Атанас Бостанджиев

OFFNews 20 ноември 2022 в 22:21 4089 6

ток

Снимка Pixabay

В сила ли е меморандумът с Джемкорп?

В меморандума с Джемкорп "има много нарушения", обяви министърът на енергетиката Росен Христов, който направи оглед на ВЕЦ "Цанков камък" където през седмицата бе приключен сложен ремонт заради авария, която спря централата.

Коментарът на енергийния министър беше направен, след като от ГЕРБ днес обявиха, че ще сезират ДАНС и МВР по случая с "Джемкорп". 

Меморандум с този фонд беше подписан през март за инвестиции в размер на около един милиард долара в енергетиката, но съмнителни подробности, свързани със собствеността "Джемкорп" предизвикаха искане за прекратяването му.

По-късно днес от Продължаваме промяната публикуваха позиция по повод на твърденията на ГЕРБ и заявиха, че меморандумът е прекратен.

Енергийният министър Росен Христов обаче твърди друго.

Меморандумът е подписан без съгласуване между ведомствата, каза министър Росен Христов:

"Такива меморандуми и договори минават през съгласуване в повечето министерства, включително външно, финанси, след което биват одобрявани на Министерски съвет, като Министерският съвет взема решение да упълномощи министъра на енергетиката да приключи преговорите и да подпише такъв меморандум. В този случай тази процедура напълно не е спазена, дори юристите на Министерството на енергетиката – юридическият отдел, са научили за меморандума от медиите".

Договореностите с "Джемкорп" все още са в сила, допълни министърът.

"Тъй като това, което бившият министър е направил, е да изпрати едно писмо с искане за двустранно споразумение и прекратяване според един от членовете на договора, вместо да го прекрати едностранно с едномесечното предизвестие, което е предвидена процедура по друг член. Де факто, като няма отговор от ответната страна и подписано споразумение за взаимно прекратяване, този меморандум де факто все още е в сила. Ние го прекратихме естествено едностранно, но докато не изтече този едномесечен срок, който е предвиден в този член, фактически меморандумът ще бъде в сила и ние няма какво повече да направим", коментира Росен Христов, цитиран от БНР.

Според министъра от "Джемкорп" могат да предявят финансови претенции към държавата.

Изпълнителният директор на фирмата Атанас Бостанджиев отрече твърденията на ГЕРБ и на министър Росен Христов, че договорът още е в сила.

"Много се учудвам от тези изявления. Меморандумът беше прекратен, получихме официално писмо с искане за анулиране. Документът е прекратен и ние повече нямаме никакви претенции, нито към правителството, нито към държавата България", увери Атанас Бостанджиев.

Бившият енергиен министър Александър Николов, който положи подпис под меморандума с "Джемкорп" реагира остро във фейсбук профила си на обвиненията на ГЕРБ, според които договорът е още в сила и представлява заплаха за националната сигурност.

"Казаха ми да гледам ПиГ ТВ (оп, извинявам се ПИК, грешка на google translate). Грандиозен запис, уникален брифинг.
Трудно беше. Но, като истински путинофил… мисля, че е необходимо утре вместо локална (и даже интелектуална) медийна среда да използваме Facebook Live. Като алтернатива, която лицето Методиев (без тире) Борисов също може да се опита да провери как работи. Нещо, като ТВ, ама не точно. Нещо като бонжур и бонсуар… но по банкянски бонжуар. Та… за цялата полиглотска група утре - документи, щом си искат - ок.

На инвестиционното гуру (все пак привлече 0 лв. като директор на БАИ, обаче за фирма герп си е чиста доза успех, просто защото не успя да извлече… освен умопомрачителната си заплата) й препоръчвам да се обърне към близкия й до сърцето бивш финансов министър. Все пак вярвам, че може да й повдигне… отново настроението, защото знае как и защо се оформят документи, особено касаещи “финансови ангажименти”. Ако пък държи - нека попита инсталираното катамаранно прокси в министерство на енергетиката за информация какво се случва, когато използваш квалификации (например лъжец). Ей така за информация… че като гледам върви по добре утъпкана пътека.

И за всички приятели, които казаха, че пиша дълго. Специално за да генерираме по-голям интерес - видео. Кога?! Утре след 13:00 (нека продължават да прииждат феновете, както отбеляза незаменимият футболист-ветеран).
До утре!

P. S.: Това, че се храните единствено от скандали и страх няма да ви спаси (за вас “Ви и Вас” са специално с малки букви)! Това, че искате да валидирате корупционните си практики върху любимата хартия няма да бъде заметено, както заметохте демографските резултати от последното преброяване. Докато водихте война срещу собствения си народ забравихте, че има хора и с памет.
И както винаги е било досега - ако случайно решите - винаги съм насреща за дебат по темата. Може даже и на ваш брифинг", пише Николов в публикация в социалните мрежи.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

-1655

5

ob1

21.11 2022 в 19:25

Ми айде де, къде са твоите убаФци да покажат подписаните документи?

-1655

3

ob1

21.11 2022 в 10:56

красимире, щом си с типичния за гербер интелект ще ти преведа какво казва Николов. Много накратко:
Меморандумът е прекратен, двете страни казаха, че нямат претенции, но въпреки това твоите идиоти герП се опитват да твърдят обратното.
Разбра ли го вече?

10212

1

Човека

21.11 2022 в 04:11

И двете страни са обявили публично и официално, че този меморандум отдавна не е в сила. Герб изпуска невероятни пръдни като димна завеса, а журналистите ги разнасят. Няма край тая глупащина.