Бунт срещу Lafka в страната

OFFNews Последна промяна на 18 февруари 2014 в 09:37 18718 28

Lafka
Lafka

Бунт срещу търговската верига Lafka назрява в страната.

Търговци от няколко града изразяват опасения, че новите павилиони за продажба на вестници, цигари и дребни пакетирани храни ще срине бизнеса им.

След серия изказани възражения по места и една отбелязана победа в Сливен, недоволството прерасна на национално ниво. Националният координационен център на малкия бизнес, включващ представители на граждански сдружения, спонтанни граждански инициативи и отделни граждани, които упражняват търговска дейност в цялата страна, алармира за опасност за бизнеса и гражданите заради монопола. По-късно днес сдружението ще даде пресконференция, за да разясни проблема в цялост, защото счита, че той представлява "заплаха за свободната пазарна икономика и свободата на словото – две съществени отличителни черти на съвременното демократично общество".

Междувременно bTV интервюира търговци от Бургас, които се чувстват застрашени от инвазията на новите лавки. Според репортажа става въпрос за над 500 дребни търговци, които разпространяват тютюневи изделия. Настъплението в морския град започна, като бяха изкупени голяма част от павилионите за вестници. След това Общинският съвет на два пъти промени Наредбата за преместваемите обекти, така че в будките да се продават не само печатни издания, но и цигари и дребни пакетирани стоки.

„Това говори за абсолютна дискриминация. Един търговец, като всички колеги тук, няма право да стопанисваме повече от един обект. Единствено изключение се допускаше за печатни произведения. Тоест за нас се разрешава един обект, а за тях се разрешават 50- 100 и повече", оплака се Николай Димитров, председател на Асоциацията за защита на средния и дребния бизнес.

В жалба до Административния съд търговците в Бургас настояват по съдебен път да бъде спрян монополът, като спорните поправки отпаднат. Пред bTV Таня Бобчева, която е на пазара от 2005 г., казва, че преди 2 години, по изискване на общината, инвестира над 18 000 лева в новата визия на павилиона си. „Паник бутон имам, видеонаблюдение имам в реално време с интернет, духалка, климатик, санитарен възел, течаща вода", казва жената. Сега Таня се притеснява, че ще трябва да затвори, защото не може да си позволи да прави отстъпки, както новите лавки.
„В момента, например, на 2 кутии закупени цигари от тях, те подаряват трета - нещо, което ние няма как да си го позволим. Другаде пък на всяка закупена кутия цигари подаряват кафе – нещо, което ние отново не можем да си го позволим. Истината е, че в момент на криза оборотите са прекалено свити. За мен това е нелоялна конкуренция от тяхна страна", категорична е жената.

„Дойде ли „Лафка” на пазара, 300 обекта затварят задължително. В момента нас искат да ни преместят на 10 метра отзад, „Лафката” да я сложат на нашето място. При мен има 4 човека на работа. Аз съм ги предупредил хората, че стане ли това нещо, аз затварям обекта. Няма смисъл да се мъча с нещо, с изгубена кауза", споделя собственикът на павилион Стоян Загорчев.

По информация на търговците, в града има над 200 искания за поставяне на новите павилиони, като са избрани най-атрактивните места. „Локациите са разработвани от нас от страшно много години. Те имат вътрешна информация, имайки предвид, че ние всички зареждаме цигари на „Булгартабак”. Всеки месец справките от бургаския дистрибутор, който е и техен, пристигат в „Булгартабак”.Те си избират най-вървежната локация не само в Бургас, това се отнася за цялата страна. Това действително е бомба със закъснител, защото става въпрос за страшно много фирми и съответно работници", добавя Таня Бобчева.

„Става въпрос за над 3000 човека. Нали се сещате, че тези 3000 човека няма така безучастно да гледат как някой им взима поминъка и как им взима препитанието", увери Николай Димитров от Асоциацията на средния и дребния бизнес.

За момента общината в Бургас е спряла издаването на разрешения за монтиране на новите обекти. Но от Асоциацията смятат победата за временна. За да защитят интересите си от зараждащия се монопол, търговците от над 10 града в страната се обединиха в Национален координационен съвет на дребния бизнес. Ще настояват и за помощ от вицепремиера Даниела Бобева, съобщава още bTV.

Виж още за:
Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

20.02 2014 в 23:54

... извинявам се за правописа си :)

20.02 2014 в 23:52

... мяу, защо не си кажеме истината, че в локФата се продават контрабандни цигари с оригинално напечатен бандерол (от "технологичния" брак)... не бих се учудул ако се окаже, че в напитките има "зарибяващи" дози амфети (огромтата част са в близост до училище, а това е един "арабски" патент от недалечното минало)... нема такава СФИНЯ... и чучеларски е в играта с бандеролите... ти си чопли нослето колкото ти се ще... мутрите са безмилостни, мило ми мишуенце...

20.02 2014 в 23:39

Жоро, много си прост. Ясно е, че Кауфланд и прочее марки са сериозен конкурент. Драмата с Лафка е, че е свръх-конкурент - хем има зад гърба си цяла банка (на чичко Василев), хем има цяло правителство да ѝ изготвя законите както и е угодно.

А тва с "тролчетата" - ей, аман от прости селтаци да взимат разни популярни думи и да злоупотребяват с тях.

20.02 2014 в 21:13

... не е лаФка... локФа е... и сФиня *****************

20.02 2014 в 11:17

Жоро,дори и да имаш парите за подобно начинание,няма да имаш абсолютно никакъв шанс да успееш,ако не изпълняваш още няколко условия едновременно:1. духаш на Доган; 2.Чукаш Станишев; 3.Грижиш се за Орешарски(храниш го сутрин и вечер и го разхождаш); 4.Майка ти притежава 20-25% от държавата,в която си решил да действаш..

19.02 2014 в 17:36

Една идея за рекламен лозунг на "Лафка":

КУПУВАЙТЕ ОТ "ЛАФКА", ЗА ДА НЕ ЗАСЛАБНЕ ДЕБЕЛАН.

Предоставям го безплатно на Мустака ли, на Дебелан или на мамка му. Който там се чувства ангажиран. И като имам предвид любовта, с която Дебелан се ползва сред народонаселението, съм сигурен, че всички масово ще се втурнат към въпросните Лафки. Ама дали за да купуват или с други помисли? Ще видим.

19.02 2014 в 15:29

Опорните точки са ясни:

- защо не протестирахте срещу големите вериги
- ситуацията е нормална, защото това е свободна конкуренция
- всички са монополисти, защо се оплаквате

Смях :)

19.02 2014 в 08:10

То някои хора не си дават сметка, че така се затрива съвсем дребното предприемачество. Монополите ни завладяват на всички нива.

19.02 2014 в 02:32

Ако някой от вас, свити душици, има пари да направи 300 лавки няма ли да го направи? Наистина, ако ей сега ви се тупне капитала на масата, вие няма ли да направите 100-тина обекта, ако ще и да затворят на някого другиго магазинчето? Всички големи ангели се изкарахте... Купувате боклуците на една камара чуждестранни вериги, зареждате си горивото в Шел и ОМВ. Купувате си мебелите от ИКЕА... Това дали не вреди на дребните в съответните браншове?

Така сте се увълчил, че като не можете да се справите с някой конкурент вдигате патардия. Ако обаче на вас ви се отдаде възможност и ще тъпчете, и ще мачкате тихичко, и изобщо няма да ви пука за тези, които уж сега защитавате... Алчен народ... Прост народ

18.02 2014 в 15:47

тоя път пеперудката ме накара да се засмея. явно не знае, че по времето, когато този медал е спечелен, златото се даваше първо по критерий надежност и произход(ртазбирай партиен) и след това евентуално (но не и задължително)по акъл.