Настъпва ли Lafka към София?

Николаос-Теодорос Цитиридис, Нели Чолашка 28 януари 2014 в 17:04 17874 24

Заповед на кмета на столичния район "Оборище" от 13 януари 2014 г. е на път да затвори 12 обекта за продажба на вестници, ядки и дребни стоки и да остави без поминък работещите там.

В заповедта са изброени обектите за премахване. Записана е и причината - били незаконни. Става въпрос все за павилиони, които са на местата си от години. 

Проверка на OFFNews на място установи, че продавачите и собствениците не са получили предизвестие за затварянето. Разбрали за заповедта на 20 януари, когато служители на ЧЕЗ са отишли на място да им спрат тока.

Според документите на община "Оборище" е бил даден срок за доброволно премахване на павилионите. Хората от лавките твърдят, че не са получили такъв документ. През последните месеци на 2013 г. общината спря да прибира наема, разказа продавач. Внезапно тази година общината поискала наема, а след това издала заповедта за премахване на будките.

Всеки от павилионите има договор с общината, в който има анекс, който гласи, че споразумението между павилионите и общината е със срок до насрочването на нов конкурс за наем. А нов конкурс до момента не е насрочен.

Спираме се на павилиона за цветя до ректората на СУ - предстои той да бъде премахнат. Павилионът е почти празен. Останали са малко цветя, колкото да се разпродадат. Продавачът споделя, че не се притеснява за работата си. Въпреки че няма дата за конкурс, той е убеден, че вероятно ще се върне да работи на същото място след известно време.

В павилиончето за продажба на цветя до Факултета по журналистика ситуацията е подобна. Продавачът споделя, че са му спрели тока и са му казали да си тръгва. Причина не му била съобщена. Разказва, че работи там над 20 години, а след като затворят цветарницата, няма да има с какво да плаща следването на дъщеря си.

Таня е управителка на павилион за продажба на ядки в центъра на София.

Тя е в бизнеса над 15 години и подобно отношение от общината среща за пръв път. Натискът за преустановяване на работа е започнал след като кмет на района става Йорданка Фикирлийска.

Таня вече е завела иск срещу общината заради спирането на тока. "Незаконно е, защото няма причина да го спират. Нов конкурс не е обявен, а причина за закриването на павилиончетата не са им дали."


"Ако ни отнемат това, което сме градили толкова време, те не просто ще ни го вземат, а откраднат. В тази криза вече е невъзможно да се създаде такъв бизнес от нищото", казва Мариана - управителка на няколко павилиона за продажба на дребни стоки в центъра на София. По думите й, други колеги в бранша се притесняват от налагането на монопол в бизнеса.

Пред OFFNews зам.-кметът на район "Оборище" Петър Митев заяви, че договорите на павилионите за премахване са изтекли още през 2008 г. и вече няма никакво основание, на което да бъдат продължени.

"Не може да става въпрос за монопол на една фирма, която продава цигари и вестници, защото това са павилиони с различно предназначение - има и за цветя, и за търговия на дребно с хранителни продукти", каза още Митев в отговор на въпроса ни дали не се разчиства терен за никнещите като гъби лавки на едноименната верига. Точно в този столичен район техни павилиони все още няма.

Николай Стойнев, общински съветник от ГЕРБ, сподели, че е наясно с опасенията за монопол на една фирма.

"Опитваме се да предотвратим подобно нещо, като залагаме условия за точното предназначение на павилионите и изискване то да не се променя - вестници и цигари не могат да се продават на павилион за цветя или ядки", каза Стойнев.

ФАНДЪКОВА: Не мога да гадая какво ще се случи на конкурса

На наш въпрос дали в София се разчиства място за новата верига "Lafka", Йорданка Фандъкова заяви, че "не може да гадае какво ще се случи в бъдеще".

Не мога да гадая в бъдеще какво ще се случи. Районните кметове имат за задача да осигурят законосъбразното стопанисване на общинската собственост. Знаете, че конкурси не бяха правени много дълго време за нищо. Ние започнахме първо с парковете – в няколко парка се проведоха конкурси за отдаване под наем и с пъти се увеличиха приходите на общината. Районните кметове имат задачата да свършат тази работа за преместваемите обекти (павилионите). За целта се приемат най-напред схемите, които се изработват от районите и се одобряват от главния архитект - местата, на които трябва или е добре да има обекти за обслужване на гражданите и след това за тези места да се проведат открити конкурси, като основният критерий е цената. Ние сме длъжни да защитим интереса на общината. Има си контролни механизми. Последните 2 години проверявам и структурите на общината, и районните кметове – как се изпълнява ЗОП и наемите и особено наемите на преместваемите обекти.
За много от тях въобще не са провеждани конкурси, а това е сериозна работа – изясняване на собствеността, схемите трябваше да се изработят. Важно е да кажа, че кметовете имат ясната задача да се взимат обезщетения по изтекли договори на база пазарни цени. Това е, за да не се лишим от приходи, които са необходими на общината.
Запитана какво мисли за идеята новото Министерство на инвестиционното проектиране да създава правилата за поставяне на преместваеми обекти, кметът отговори: "Вече, честно да кажа, не мога да следя всички идеи на Министерството на инвестиционното проектиране и на държавата. Всеки ден има някакви изненади и някакво желание да се изземат функции на общините. Слава Богу, след това общините реагират, провежда се диалог и нещата се решават, както трябва. Разбира се трябва да се прави разлика между правомощията на местната власт и на централната власт , да се спазват принципите за децентрализация, и да се спазват законите."

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!