Бюрото на Ангел Захариев отговори на 25 въпроса за строежа на Алепу

Клетките, видими на снимките, ще бъдат затрупани под земята

OFFNews Последна промяна на 09 юни 2020 в 16:05 10545 5

Архитектурното бюро “А и А Архитекти” на арх. Ангел Захариев, съпруг на външния министър Екатерина Захариева, потвърди информацията на Биволъ, че има сключен договор за проектиране на курортен комплекс „Алепу Вилидж”.

Контрактът с ГБС-ТУРС ЕАД е от 14.12.2016 г., по възложено задание от инвеститора и съгласно действащите устройствени планове.

От бюрото обясняват, че проектът се намира в поземлен имот с идентификатор 67800.49.27, в град Созопол, община Созопол, в урбанизирана територия съгласно действащите към момента на сключване на договора ПУП и ОУП.

 “А и А Архитекти” посочват, че проектното решение предвижда стъпаловидно разположение на застрояването по стръмния терен, в рамките на позволените параметри на действащия ПУП. Поради активиралото се в имота свлачище и необходимостта от укрепването му, се наложи изграждането на обекта да се разделени на два етапа: противосвлачищна конструкция и същинското курортно селище.

"Възложителят избра решение за интегриране на противосвлачищното съоръжение с конструкцията на сградата. Част от тази конструкция са клетките, видими на снимките, които изглеждат като хотелски стаи, но всъщност ще бъдат засипани под земята. Конструкцията е проектирана от едни от най-опитните специалисти по земна механика и стоманобетонни конструкции в България. Към настоящия момент е изпълнена първата част - противосвлачищна конструкция", обясняват от архитектурното бюро.

От компанията заявяват и че с оглед на обществената чувствителност към строителството в близост до морския бряг, приветстват извършването на цялостна и задълбочена проверка от страна на компетентните органи за законноста на строежа, и че ще окажат пълно съдействие.

Проектантският екип няма права и компетенции да отговаря на въпроси, свързани със статута на земята, валидността на заварените устройствени планове, както и за процедурите за законосъобразното започване на строежа. Съгласно договорa за проектиране и нормативната база, тези отговорности са на собствениците на имота, възложителя и строителния надзор, посочват още от "А и А Архитекти".

От компанията публикуваха и следните въпроси и отговори към проекта за курортно селище „Алепу Вилидж”:

1. Какво се строи?

Курортно селище, което заради свлачището се строи на два етапа: изграждане на противосвлачищна конструкция и същинското курортно селище.

2. Кой го строи?

Собственик на имота е АЛЕПУ ВИЛИДЖ ЕАД, а ГБС ТУРС АД имат отстъпено право на строеж.

3. С кого е сключен и от кога е договорът за проектиране?

Договорът за проектиране е сключен през декември 2017 г. от ГБС ТУРС АД с АиА Архитекти ООД.

4. Как е придобит имотът?

Нямаме представа, не е в нашите компетенции.

5. Има ли свлачище?

Свлачището е регистрирано в Геозащита - Варна под номер BGS 21.67800-03 през февруари 2009 г., когато става активно и е официално нанесено в регистъра.

6. Активно ли е свлачището?

В периода 2009-2019 свлачището е наблюдавано и изследвано от възложителя и той разполага със съответните доказателства, че е активно.

7. Може ли свлачището да е активизирано умишлено?

Това твърдение е абсурдно. Никой от участниците в инвестиционния процес няма интерес от подобно действие.

8. Какво представлява противосвлачищната конструкция?

Това е конструкция, която включва изливни стоманобетонни пилоти, стоманобетонни стени, колони и плочи, които са изчислени да поемат земния натиск и да възпират движението на земните маси и теглото на бъдещите сгради.

9. Защо противосвлачищната конструкция прилича на хотелски стаи?

Защото конструкцията на сградите от курортното селище и противосвлачищната конструкция са интегрирани (т.е. действат конструктивно като едно цяло) и следват едни и същи конструктивни оси.

10. Ще се използва ли противосвлачищната конструкция за хотелски стаи?

Не може да се използва за хотелски стаи, защото ще е изцяло под земята. В рамките на конструкцията се образуват празни обеми (пространства), които заместват свлечената земна маса.

11. Защо в противосвлачищната конструкция се забелязват стълби и асансьорни шахти?

Тези стълби и шахти са предвидени за достъп до подземните нива на това съоръжение.

12. Има ли други обекти с подобно решение?

Укрепването на земна основа със конструкцията на сградата е често срещано конструктивно решение. В конкретния случай мащабът на съоръжението е голям заради големия обем свлечена земна маса, която трябва да бъде запълнена.

13. Защо е избрано това решение?

Този вариант е избран от възложителя като най-удачен от гледна точка на технико-икономическите показатели след анализ на няколко различни варианти.

14. Допустимо ли е подобно съоръжение според нормативната база?

Няма нормативно изискване как да изглежда такъв тип съоръжение. Съоръжението трябва технически да изпълнява зададените цели: в конкретния случай – целта е да възпира земните маси и да подсигури здрава основа на бъдещите сгради.

15. Унищожена ли е природата с това съоръжение?

Не всяка строителна намеса след последиците от активизираното свлачище може да се разглежда като унищожаване на естествен ландшафт, защото свлачището вече беше унищожило естественото състояние на терена преди започването на строителството.

16. Защо не се възстанови теренът с насипване на пръст?

Винаги щеше да има някакъв тип конструкция за укрепване на свлачището, дори и ако теренът нямаше статут на урбанизирана територия и върху него не можеше да се строи.

17. Позволено ли е да се стори в този имот?

Имотът е урбанизирана територия с действащ Подробен устройствен план, следователно може да се строи съгласно параметрите на плана.

18. Кой и как е одобрил Подробния устройствен план?

Нямаме представа, тази документация е част от изходните данни, които ни се предоставят от Възложителя.

19. Попада ли проектът в защитена местност?

Да, попада в защитена зона BG0001001 „Ропотамо” за опазване на природните местообитания и на дивата флора и фауна и защитена зона BG0002041 „Комплекс Ропотамо” за опазване на дивите птици.

20. Може ли да се строи в защитена местност?

Да, може, стига да се следват предписанията за конкретната защитена местност.

21. Законен ли е строежът?

Законността на строителството се доказва от компетентните органи. Съгласно действащата нормативна уредба, отговорността за законосъобразното започване на строителството е на строителния надзор и на инвеститора.

22. Какво представлява вторият етап на строителството?

На втори етап се предвижда да бъдат изпълнени телата на курортното селище, които са терасовидно разположени между нивото на пътя и нивото на плажа.

23. Как е одобрен проектът за втория етап?

Този въпрос е извън нашите компетенции. За процедурите по съгласуване и одобряване на проектите отговарят строителният надзор и инвеститорът.

24. Кога ще започне изпълнението на втория етап?

Този въпрос е извън нашите компетенции.

25. Защо не разкривахте досега информация за проекта?

Първо, защото тече проверка. Второ, защото съгласно договора ни с възложителя имаме условия за поверителност и неразпространение на информация. Трето, заради злоумишлената негативна кампания от страна на някои медии. Четвърто, въпросите свързани със законността на строителството са извън нашата компетенция.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

8130

5

ds

10.06 2020 в 12:15

"На втори етап се предвижда да бъдат изпълнени телата на курортното селище, които са терасовидно разположени между нивото на пътя и нивото на плажа." - разликата в нивата е вече запълнена с тази "противосвлачищна констуркция", която няма да е хотел, а "празни обеми", поемащи натиска на земните маси. къде ще са тези вили, терасовидното разположение къде е - в морето ли?! наистина ни вземат за балъци

1810

4

Пенчо бре

10.06 2020 в 09:29

Какъв хубав израз - "празен обем"! Че то всяка стая в жилищна сграда или офис е "празен обем". И с асансьорче - по етажите на "празните обеми". Дано за обитаващите "празните обеми" са предвидени и нужници и канализация. Ясно къде ще се излива, ако е предвидена. Колко нагли станаха! Брейиии!

1036

3

Sokratus MMXVIII

09.06 2020 в 23:19

Господата от "А и А Архитекти" явно не могата да определят предназначенито на един строеж. Предназначението се определя от водещо ползване на строежа. От него произтичат и определянето му като Съоражение или като Сграда!
Например, ако в една подпорна стена има обслужващо помещение, тя е Съоражение! Ако В един строеж с много стаи за жевеене има част от конструкция, която укрепва скат - то строежа е сграда. Наличието на само една жилищна част за постоянно обитание, го прави сграда/ Всякакви други приказки доказват, че или не ги бива или лъжат.
От 25 отговора става пределно ясно, че господата архитекти са знаели още от самото начало за измамата, която правят и е твърде възможно те да са я измислили!
Едно вече разбрахме - "А и А Архитекти" са едни придворните архитекти на ББ!

14751

2

Нострадамус

09.06 2020 в 20:03

По-големи Крадци, Престъпници и Лъжци от Шайката ГЕРБ няма, не е имало и няма да има!

1943

1

OtSofia

09.06 2020 в 19:52

Тези отговарящи на 25те въпроси трябва да са на огромно разстояние от реалността и отделени с дебела стена авоари от нея, за да си въобразяват, че този отговор ги освобождава от тежкото бреме на откровените лъжи. Ако нашата министърка беше на служба в Европейския съюз, вече да е излетяла от кабинета си, за да стори място на някой, повече съзнаващ рисковете на голямата политика. За мъжът ѝ очевидно това, което е сторил, не ни е работа като българи, още едно утежняващо обстоятелство за министърката. Леле!