1,61 млрд. лв. е приносът на Lidl към българската икономика за 2021 г.

Създадената стойност от дейността на Лидл в България е с 44% повече от 2019 г.

OFFNews 24 ноември 2022 в 15:07 980 0

Лидл
Главният изпълнителен директор Милена Драгийска, Лъчезар Богданов от ИПИ и журналистът Светослав Иванов.

1,61 млрд. лв. е общият принос от дейността на Лидл България към икономиката на страната за 2021 г. Наред с общия ръст от 44% спрямо 2019 г., втората оценка на икономическото въздействие на веригата, изготвена от Института за пазарна икономика (ИПИ), показва значителен ръст в основните пера – стоки от България и лидерство в бранша по средни нива на заплащане.

Измерването на всеобхватния отпечатък на компанията върху икономиката на страната бе направен за първи път през 2019 г. и стана известен като Ефектът Lidl.

"Постигнахме този резултат с усилията на целия ни екип и партньори в едни доста предизвикателни години, за което искрено благодаря на всички тях. 1, 61 милиарда лева е приносът ни към българската икономика. Вярваме обаче, че ефектът Lidl е много по-всеобхватен. Той включва в себе си и приноса към нашите клиенти, които намират в Lidl качество на добра цена, пазаруват бързо, удобно и пестят време и средства. Тук е и приносът към нашите служители, които откриват в наше лице сигурен и стабилен работодател, както й приносът към българските доставчици, които растат заедно с нас и могат да разчитат на коректен и надежден партньор. И не на последно място е и приносът ни към обществото чрез различните социално отговорни инициативи и програми, които развиваме. Всичко това е Ефектът Lidl", каза главният изпълнителен директор на Лидл България Милена Драгийска.

Милена Драгийска, главен изпълнителен директор на Лидл България.

За втора година оценката затвърждава ролята на компанията като един от значимите инвеститори, данъкоплатци, работодатели и бизнес партньори в страната. Сред интересните изводи, които показва новият доклад, е, че Лидл България е безспорен лидер в бранша по средни нива на заплащане. През 2021 г. средната месечна заплата в компанията е с 81% над средната в сектор търговия на едро и дребно и с над 53% по-висока от средната работна заплата за страната. Над 71 млн. лв. са нетните разходи, които компанията е направила за възнаграждения на своите служители през 2021 г., като към онзи момент екипът на компанията е наброявал над 3300 души.

Показатели

За последните 2 г. компанията значително разширява и партньорството си с българските производители – с 11% е нараснал делът на техните стоки в асортимента на веригата. Само за 2021 г. плащанията за стоки към български производители възлизат на 544 млн. лв. Към тях се добавят още около 11 млн. лв. други стоки и близо 65 млн. лв. износ, реализиран от българските производители в търговската мрежа на Lidl в Европа. Компанията е и един от най-големите данъкоплатци в страната - през 2021 г. Лидл България е внесла 42,3 млн. данъци в държавния и местните бюджети.

"Високият ръст, който отчетохме в резултатите от дейността на Лидл България при тази втора оценка, е много добър показател за устойчивото развитие на компанията. Направеният анализ включва преките ефекти – които се формират от разходите на компанията, и непреките ефекти – създаденото допълнително търсене по веригата на стойността. Това означава, че всеки 100 лв., които веригата е похарчила в България през миналата година, са допринесли за икономиката с общо 171 лв. Това на практика показва колко важен е икономическият принос на всяка една компания, която работи честно и прозрачно и прилага добри практики във всяка сфера на своята дейност. Вярвам, че подобна оценка може да бъде добър пример за бизнеса от всеки сектор на икономиката", заяви главният икономист на Института за пазарна икономика Лъчезар Богданов.

Ефектът Lidl.

Анализът, изготвен от ИПИ, се базира на световно призната методология, която отчита прекия принос към вътрешното търсене от извършените разходи на компанията, както и непреките ефекти, които са предизвикани от взаимодействието по веригата на добавената стойност с останалите отрасли и бизнес сектори.

За Лидл България

Lidl е най-голямата верига магазини за хранителни стоки в Европа. Част e от немската Schwarz Gruppe и присъства в 31 държави. В България Lidl стартира своята дейност през 2010 г. Днес компанията има 113 магазина в 50 града и над 4000 служители. Предимствата на специфичния бизнес модел, широката гама продукти с оптимално съотношение качество-цена и въвеждането на редица иновативни практики и модели, наложиха Lidl в България като смарт дискаунтър, предлагащ високо качество на добра цена, и компания, която подхожда честно, отговорно, с мисъл и грижа за своите клиенти, служители и партньори.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови