Quantcast

Време разделно за НПО-тата: Услужливите при Орешарски, бунтарите - отвън

Последна промяна на 17 юни 2013 в 17:19 8125 22

Срещата на НПО-тата с премиера
Срещата на НПО-тата с премиера

Представители на няколко десетки неправителствени организации проведоха поредна среща днес с премиера Пламен Орешарски, на която в разводнена 2-часова дискусия обсъдиха дълъг конспект теми на държавното управление.

Още в началото на срещата се оказа, че тя няма да има почти нищо общо с темата за назначението на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, предизвикало бурните протести в последните дни. Поради което част от гражданите, сред които адвокатът Ася Стоянова, напуснаха. На излизане те поканиха премиера довечера в 18.30 пред сградата да чуе исканията им.

Днешните разговори с останалите НПО-представители минаха през енергетиката, концентрацията на държавни пари в Корпоративна търговска банка, майчинските, Дунав мост 2, проблемите на Северозападна България и мн. др. А конкретният резултат бе декларация, подписана от повечето присъстващи. Основното им искане, оказа се, е в унисон с позицията на управляващите - правителството да не подава оставка, каквото, след Пеевски, вече е основното искане на протестите в страната. Вместо това, подписалите декларацията, които претендират да представляват протестите, настояха за бързо сформиране на обществените съвети към министерствата и промени в Изборния кодекс, които да позволят повече гражданско участие в парламента - в бъдеще.

Сред подкрепилите декларацията бяха На срещата днес бяха поканени следните сдружения: Гражданско движение на протестиращите "Освобождение", Федерация на свободните граждани, Асоциация на търговците на храни, Национален Форум "Обединение", Движение "Време", Национален форум "Обединени, свободни, можещи, силни", Фондация "За подпомагане жертви на престъпления и борба с корупцията", гражданско движение "ДНЕС".

Както стана ясно на срещата, много от НПО-тата са сред участниците в националните протести срещу монополите, които доведоха до оставка на кабинета "Борисов". "Не сме дошли да искаме вашата оставка и все още не сме отнели доверието си във вашия кабинет и във вашата персонална личност (sic)", посочи Спас Колев от гражданската инициатива "Свободни, можещи, силни". Малко по-късно Колев заяви, че 90% от присъстващите се познават и добави, че тук са представители на "по-интелигентните протестиращи".

Междувременно "по-ниско интелигентните" (според самомнението на Колев) обявиха в социалните мрежи, че "ще закъснеят" за срещата с премиера: "Г-н Орешарски, ще закъснеем малко за срещата, ще дойдем довечера в 18,30 часа". Иронията бе намек за поредния многохиляден протест, който ще се проведе тази вечер пред Министерския съвет в София и в други градове на страната. Запитан дали ще се отзове на поканата им да излезе на площада и да разговаря с протестиращите, премиерът отвърна: "на площада не може да се води нормален диалог".

Из по-"ниско интелигентните"

Представители на друг 24 организации днес отхвърлиха поканата на премиера за срещата. Те заявиха, че няма да преговарят с премиера преди да се въведе публично изслушване в парламента на всички кандидати за висши държавни длъжности, да се отмени избора на Пеевски за председател на ДАНС и да се гласува нов шеф на агенцията.

Сред подписалите отказа за срещата са Боряна Димитрова, управляващ съдружник на социологическата агенция "Алфа Рисърч", председателят на Асоциация на европейските журналисти в България Кристина Христова, директорът на Българския институт за правни инициативи Биляна Гяурова-Вегертседер, директора на правната програма на Българския Хелзинкски комитет адв. Маргарита Илиева, председателят на УС на Българското училище за политика "Паница" Саша Безуханова, главните редактори на в. "Капитал" и на "Дневник" Станка Тошева и Велислава Попова, шефът на институт "Отворено общество" Георги Стойчев, шефът на Института за пазарна икономика Светла Костадинова, председателят на УС на Института за развитие на публичната среда Антоанета Цонева, директорът на Института за регионални и международни изследвания - политологът Огнян Минчев, Антонина Желязкова - директор на Международния център за изследване на малцинствата, председателят на Центъра за социални практики Евгений Дайнов, създателите  на Центъра за култура и дебат "Червената къща" Десислава Гаврилова и Цветелина Йосифова и др.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

18.06 2013 в 00:01

Тоа па!

17.06 2013 в 23:59

Не е само това истината. Но как достигна до извода за това твое твърдение?

17.06 2013 в 22:48

Водачите на 24-те НПО, които не са отишли на среща с премиера Пл. Орешарски и искат неговата оставка, сигурно са новите кандидат-министри. Както навремето е казал Константин Иречек "В България хората се делят на три вида: бивши министри, настоящи министри, и бъдещи министри". Така че дерзайте все някога ще дойде и вашият ред. Колкото по-често има избори, толкова шансът ви за вреждане на министерско кресло е по-голям. Дали до тогава ще остане някой жив българин когото да управлявате е друг въпрос.

17.06 2013 в 21:40

Олеее какви подлоги и гъ....близци бяха отишли при Орешарски ...гнус.

Щял и утре да приема палячото....да се маха по-далеко

Би било добре на подобни отрепки да им се отнема правото, да заемат позиция на държавна заплата занапред, както изборна така и редова служба.

17.06 2013 в 20:44

Offnwes вие обърнахте ли внимание коиса тия НПО дето са "бунтарите – отвън"?

17.06 2013 в 20:38

Истината е само тази която каже Dobril, така ли? Не е възможно да има хора които искат това правителство да работи, така ли?

17.06 2013 в 19:05

Не биле НЛО, а биле на петеля гребенЪТ

17.06 2013 в 19:03

Мислех, че оценявате своя стил и сексапил на доста по-високо равнище.

17.06 2013 в 18:24

Всеки пълнолетен гражданин отговаря сам за избора си.
++++++++

17.06 2013 в 18:13

+++
До 18,30