Quantcast

Орешарски: Ще се оттегля само ако парламентът поиска

Последна промяна на 17 юни 2013 в 08:52 3289 10

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

„Ще се оттегля, ако парламентарните групи оттеглят подкрепата си за кабинета. Общественото мнение е нещо, по което с действия може да се работи – хората могат да видят промени, но ако парламентът оттегли подкрепата си, няма как да има правителство“, каза в bTV премиерът Пламен Орешарски.

Той обаче подчерта, че не желае да се оттегли от поста, защото това би било „лесно, но безотговорно решение“.

„Оставката е много лесно лично решение. Аз още в началото знаех, че поемам голям риск. Притесняваха ме не само икономическите условия, но и твърде изостреното обществено мнение и огромните очаквания на хората. Оставката какво ще реши в момента? Да разсъждаваме трезво, още няколко месеца ще има служебно правителство, след това ще има избори по същия Изборен кодекс. Имам съмнение, че това ще възпроизведе същата или сходна политическа ситуация, а междувременно има няколко системи, които са на ръба на колапс“, обясни Пламен Орешарски.

Той обясни, че оставката му се иска още от първия ден на кабинета, но той е „поел да свърши това бреме“ и няма да се оттегли. Орешарски уточни, че ще се откаже от поста в момента, "в който повече не може да изпълнява програмата си".

Премиерът призна, че номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е била грешка и че е подценил общественото мнение. Той обоснова решението си така: Аз се изкуших от възможността за много бързи резултати по отношение на събираемостта на бюджетните приходи по отношение на контрабандата и пресичане на ширещото се отклоняване на ДДС, което затруднява бюджета.

Въпреки силните думи в подкрепа на Пеевски, запитан от водещите, Пламен Орешарски не можа да даде конкретен пример от биографията на медийния магнат, който да подкрепи тезата на премиера. Министър-председателят на успя да изтъкне конкретно действие, с което Пеевски е показал своите качества.

Пламен Орешарски отказа да признае кой е предложил скандалния депутат на ДПС за шеф на ДАНС с обяснението, че не си спомня кой точно е споменал името на Пеевски за първи път.

„Когато обсъждахме с лидерите, подкрепящи кабинета, надделя мнението, че за шеф на тази институция е необходимо да бъде назначен решителен човек, който да свърши много работа. Трудно ми е да кажа кой за пръв път е споменал това име, бяха обсъждани и други имена, подчертавам, подцених противоречивия публичен образ на Пеевски“, каза Орешарски.

Министър-председателят обаче не пожела да коментира кои са били другите варианти за шеф на ДАНС.

За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

17.06 2013 в 11:26

Много добър коментaр. Нямa кaк Пеевски дa зaпочне дa рaзследвa престъплениятa нa предишните упрaвлявaщи, при условие че той беше чaст от тези престъпления. По скоро ще зaличи следите си и ще създaде нови престъпления.

17.06 2013 в 11:11

Според Янаки Стоилов: „Ако премиерът Пламен Орешарски не бе поставил ултиматум – или подкрепяме Пеевски, или правителството пада – БСП нямаше да подкрепи кандидатурата на Пеевски и да се посрами по този начин“ И сега кво правиме? (както се представят катаджийте обикновенно).
Г-н Орешарски, като говорите тия явни нелепици за Делян Пеевски имахте ли пред вид огромния конфликт на интереси, в който той като едър капиталист и собственик на Булгартабак, електронни и печатни медии и т.н. попада. Имахте ли пред вид, че до момента няма един ден трудов стаж в системата на сигурността. Имахте ли пред вид след като дойдохте на власт за да внесете професионализъм и знания, че Пеевски е поредната Калинка (не знам какъв рейтинг има Югозападния университет, но със сигурност не е в топ 1,000). Помислихте ли си дори, че с това назначение на новата супер служба, която му подготвихте, ще отвратите и меко казано обидите всички работещи професионалисти в системата на сигурността. Имахте ли пред вид, че през по-голямата част от мандата на ГЕРБ именно Делян Пеевски и неговите роднини бяха най-близко до Борисов, когато имаше келепир естествено. Медиите на Пеевски обслужваха ГЕРБ ежедневно, а директора на TV7 Бареков беше известен като ГЕРБерския Гьобелс. И сега решихте, че Пеевски ще може да разкрие престъпленията и корупцията, в която самия той и неговите родители са участвали. Явно "властовите кръгове" около Пеевски така са ви "мотивирали", че сте приели желаното за действително, че номерът ви ще мине. Няма как да стане! С един замах изтрихте цялото крехко доверие, с което се ползваше вашия кабинет. Сега проблема е ваш... Ще имате ли сили да възстановите това доверие, защото силови ресурси да спрете протестите като Ердоган нямате. Ако трябва да ползвам политическата терминология на г-н Борисов-Буда: вие вече сте с 2 жълти картона и не знам как ще продължите мача...

17.06 2013 в 11:02

Offnews, бихте ли ни запознали си присъствалите на срещата от това видео http://www.youtube.com/watch?v=90kbcZrBrpQ&feature=player_embedded

17.06 2013 в 11:01

По-добре БСП да не се заиграват с тази теза, защото хората не сме платени и това ще привлече още повече, несъгласни с тази пропаганда.

17.06 2013 в 10:49

15 000 платени? идиот балкански, обиждаш съвсем не на шега онези българи, които наистиан милеят за родината си. извинявай, но ако някой е курва на някого то това си ти, на волен. очевидно платен си. волен, доган, бойко и станишев в затвора!

17.06 2013 в 10:35

НЕ ПАРЛАМЕНТА, НИЕ ТИ ПЛАЩАМЕ ЗАПЛАТАТА !!! нагли боклуци, ще работите за нас или ще си ходите... колкото по-скоро хората осъзнаят, че сте ни подчинени, толкова по-добре. търсете си правата приятели! конституцията я изнасилват, съда е корумпиран, а полицията пази политиците... само ние сме си!

17.06 2013 в 10:10

Никви "протестиращи" против Орешарски няма - сичко това са платени от Пашата " “к*рви на Бойко”, както ги нарече Волен, мутри-провокатори, гербаджийски лумпени...

17.06 2013 в 09:36

ОТТЕГЛЯЙ СЕ ПРОДАЖНИК ДОЛЕН. ОСТАВКА ПРАВИТЕЛСТВОТО ОРЕШАРСКИ.

17.06 2013 в 09:30

Нагъл лъжец !

17.06 2013 в 09:13

"Мъдро" решение - един вид: "аз и парламента ще си ходим заедно"
Изхода е промяна на системата !
Koлкото по бързо, толкова по добре.