Орешарски: Ще се оттегля само ако парламентът поиска

Елица Мартинова 17 юни 2013 в 08:52 4056 10

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

„Ще се оттегля, ако парламентарните групи оттеглят подкрепата си за кабинета. Общественото мнение е нещо, по което с действия може да се работи – хората могат да видят промени, но ако парламентът оттегли подкрепата си, няма как да има правителство“, каза в bTV премиерът Пламен Орешарски.

Той обаче подчерта, че не желае да се оттегли от поста, защото това би било „лесно, но безотговорно решение“.

„Оставката е много лесно лично решение. Аз още в началото знаех, че поемам голям риск. Притесняваха ме не само икономическите условия, но и твърде изостреното обществено мнение и огромните очаквания на хората. Оставката какво ще реши в момента? Да разсъждаваме трезво, още няколко месеца ще има служебно правителство, след това ще има избори по същия Изборен кодекс. Имам съмнение, че това ще възпроизведе същата или сходна политическа ситуация, а междувременно има няколко системи, които са на ръба на колапс“, обясни Пламен Орешарски.

Той обясни, че оставката му се иска още от първия ден на кабинета, но той е „поел да свърши това бреме“ и няма да се оттегли. Орешарски уточни, че ще се откаже от поста в момента, "в който повече не може да изпълнява програмата си".

Премиерът призна, че номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС е била грешка и че е подценил общественото мнение. Той обоснова решението си така: Аз се изкуших от възможността за много бързи резултати по отношение на събираемостта на бюджетните приходи по отношение на контрабандата и пресичане на ширещото се отклоняване на ДДС, което затруднява бюджета.

Въпреки силните думи в подкрепа на Пеевски, запитан от водещите, Пламен Орешарски не можа да даде конкретен пример от биографията на медийния магнат, който да подкрепи тезата на премиера. Министър-председателят на успя да изтъкне конкретно действие, с което Пеевски е показал своите качества.

Пламен Орешарски отказа да признае кой е предложил скандалния депутат на ДПС за шеф на ДАНС с обяснението, че не си спомня кой точно е споменал името на Пеевски за първи път.

„Когато обсъждахме с лидерите, подкрепящи кабинета, надделя мнението, че за шеф на тази институция е необходимо да бъде назначен решителен човек, който да свърши много работа. Трудно ми е да кажа кой за пръв път е споменал това име, бяха обсъждани и други имена, подчертавам, подцених противоречивия публичен образ на Пеевски“, каза Орешарски.

Министър-председателят обаче не пожела да коментира кои са били другите варианти за шеф на ДАНС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!