Бунт в Пловдив и Благоевград срещу областни управители от ДПС, има арестуван (снимки)

OFFNews 17 юни 2013 в 10:22 4472 10

Муса Палев
Муса Палев

Групи протестиращи граждани посрещнаха тази сутрин новите областни управители на Пловдив и Благоевград. Демонстриращите се опитаха да препречат входа на областните управи в първия работен ден на новите губернатори, като в Благоевград се стигна и до сериозни сблъсъци между полицията и демонстрантите. 

Органите на реда са задържали мъж, който е участвал  в боя пред областната управа на Благоевград. Напрежението там ескалира, след като стана ясно, че новият областен управител Муса Палев пристига с пет автобуса поддръжници от Гоце Делчев, съобщава Нова ТВ. 

Недоволството в Благоевград е срещу назначението на Муса Палев. Областният управител пристигна на работа, охраняван от много полиция. Охраната не стресна протестиращите и те започнаха да блъскат Палев. Няколко граждани бяха повалени на земята вследствие на сблъсъците, съобщи радио "Фокус-Пирин".

Въпреки недоволството, групата протестиращи бе разкъсана и Муса Палев успя да влезе в сградата. Хората отвън обаче не се разотиват. Те скандират „Долу ДПС” и „ДПС вън от Благоевград”. 

"Очаквам Муса Палев да бъде сменен и да имаме друг областен управител под натиска на гражданското недоволство, заяви кметът на Благоевград Атанас Камбитов.  "Смятам, че правителството ще предприеме подобен ход с оглед на това, което се случва. Хората реагират спонтанно заради техните пазарлъци. Правителството е коалиционно - на ДПС и БСП. Така че БСП не могат да се измъкват от тази ситуация и да казват, виждате ли ние нямаме никакво отношение. Другото, което ми прави впечатление, е, че се играе на етническата струна, а това няма да доведе до нищо добро. Реакцията, протестите нямат цвят. Реагират абсолютно всички – от привърженици на БСП, на ГЕРБ, на СДС, десни, леви, всякакви”, обяснява кметът.

Идентична ситуация се разиграва и в Пловдив, където около 50 души се опитаха да протестират пред областната управа срещу новоназначения губернатор Венцислав Каймаканов малко преди 8 ч тази сутрин. Протестиращите твърдят, че Каймаканов е поставеник на ДПС, която на парламентарните избори не е спечелила нито един мандат в града.

Протестиращите не допуснаха в сградата настоящия заместник-областен управител Георги Игнатов, който напусна ГЕРБ след изборите, предаде БНР.

Пред сградата на областната управа се чуват скандирания "Оставка", "Избори", "Не на ДПС в Пловдив", скандират хората, които започнаха да се събират пред общината още в 7:30 ч. Междувременно досегашният областен управител Христо Грудев заяви, че все още не е получил заповед за назначението на Каймаканов и не знае дали това ще се случи днес.

Самият Каймаканов заяви, че през целия ден ще има поредица срещи в София, включително в Министерския съвет. Той подчерта, че недоумява защо се говори, че е кандидатура на ДПС. "Никога не съм членувал нито в тази, нито в друга партия. Поканен съм лично от премиера Орешарски в качеството ми на експерт", заяви той.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

 
X

Да помогнем на украинските деца!