Видео, коментари и снимки след пожара

Последна промяна на 10 октомври 2012 в 22:34 9077 23

Гасенето на пожара на Витоша. Снимка: Захари Коровски

Пожарът, който избухна на Витоша в понеделник следобед, вече е овладян и почти потушен.

Това стана с усилията на над 140 души - пожарникари, горски служители, доброволци от OFFRoad-Bulgaria.com,  от групата доброволци във Фейсбук, от Столичната община.

При екстремни ситуации като пожар винаги се вторачваме в институциите, следим ги под лупа дали действат, както трябва и дали се координират добре. На заден план остават хората, които стоят зад анонимността на институциите.

Текстовете и снимките надолу са на Захари Коровски и Мартин Христов от форума OFFRoad-Bulgaria.com. Пълната тема можете да видите ТУК (снимките се виждат само след регистрация). Видеото е на Мартин Христов.

Людмил Кюковски:

Комисар Николов пое лично контрола на долната група, като даже им оправи бакиите от вчера и нощес. Ние бяхме с Краси Димитров и комисар Секиранов малко под Черни Връх, откъдето се пуснаха две линии шлангове, за да се гаси торфа. Заради изгледа отгоре се извършваше перфектната координация и навигация на цялата операция. Естествено не можа и без полеви ремонти на водоноските и куп други глупости. От 6:30 бяхме с Краси Димитров и имахме удоволствието да разберем,че е супер професионалист и човек.Имахме честта да сме до рамото на комисар Секиранов на чийто професионализъм се кланям!

Мартин Христов:

Искам да отбележа, че този път държавните структури имаха добра организация и координация, може би защото нямаше пишман еколози да им дават тъпи акъли в щаба! Освен всички изброени до тук пожарникари и общински служители, искам да изкажа адмирациите си към кмета на Бистрица - невероятен пич! Цяла вечер беше обикалял пеш целия район на пожара и сутринта на оперативката изсипа актуална и вярна информация за обстановката, благодарение на която се пристъпи към действие още на двайстата минута.

Другото хубаво нещо бе отношението към нас! Смятам, че няма да е пресилено, ако кажа, че беше дори и приятелско - благодарение на всички колеги взели участие в акции до момента! Някои с някои вече се знаят на малко име, имаше шеги и бъзици (въобще нямаше стрес в цялата ситуация) и според мен хората искрено се радваха, че сме там и бяха благодарни. Като казах шеги, няма как да не отбележа невероятното чувство за хумор на комисар Секиранов - с когото доста се посмяхме, все едно сме били заедно в казармата - страхотен човек и професионалист! Приятно впечатление ми направи, че всички началници (всъщност най-големите в структурите си) ръководеха лично хората си от първа линия - на фронта на пожара... Тези хора наистина знаеха какво правят и го правеха по възможно най-добрия начин с оглед на ситуацията! Катереха се като кози по скалите, навираха се на всякъде и говориха лично с хората си, които от своя страна изпълняваха всичко на секундата!

Поклон и пред всички доброволци - не съм очаквал, че тези хора ще се раздават толкова много! Наистина са добри и доказателството за това е, че по-време на оперативката, шефовете на звена си искаха да им осигурят конкретни групи и хора с думите - те знаят какво правят и си им имаме доверие! За Краси Димитров какво да кажа..?! Ами образ си е човека (в добрия смисъл на думата) и ако се повози още малко при нас, ще разбере и за какво става дума наистина, когато се говори за офф роуд. Интересува се много човека и от техниката ни, и нейната подготовка, и от начина и на употреба. На ясно са, че има много да учат в тая посока и определено си мисля, че ще ни търсят все повече. Така стана, че се оказах личен шофьор на Г-жа Фандъкова за няколко часа и моите впечатления са, че е много приятен, възпитан и ерудиран човек. Не се месеше в работата на никого и само питаше от какво имат нужда, за да им го осигури!

 На финала искам да кажа на всички колеги от форума с които бяхме днес горе - за пореден път за мен бе чест и привилегия да съм сред вас!

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

12.10 2012 в 10:28

Целта е да не седят по друг начин. Недопустимо е обаче от най-високо място да се казва "по закон не може", при положение че е изрично разписано че може. Това си е чиста проба саботаж.

12.10 2012 в 06:30

Тъпото в такива ситуации е, че недоволството на хората го отнасят тези които нямат никаква вина - пожарникарите и всички останали, от които пряко зависи разрешаването на подобен проблем! Все още на топла държавна службица има толкова много малоумни тюфлеци, че е цяло чудо, че все още ни има на картата... Когато можем, с каквото можем, ще помагаме (да не дава Господ подобни поводи), въпреки всички подобни малоумия! А този/тези, които палят горите ни - бял ден да не видят...

11.10 2012 в 21:34

До peshfire:
напълно съм съгласен с теб. Понеже писах накратко и не съм изложил толкова добре нещата, което си го отчитам като грешка и може би съм създал грешно впечатление. По принцип ако гледаме закона , ние имаме право да правим всичко навсякъде при извънредни ситуации без да искаме разрешение с изключение на дипломатически посолства и дипломатически коли, там работим след писмено разрешение. Ако спазваме закона още с отиването може да почнем да режем дървета и да правим просеки (ако е необходимо ) без да искаме разрешение от никой , но в българия нещата седят по друг начин.

11.10 2012 в 20:43

Стига бе....! Стига сте ги превъзнасяли тези комисари, като че ли те хвърлят шлангове, дърпат линий или държат струиници. Защо не ги питате колко пожари объркаха, не овладяха на време и колко техника се изпотроши и съсипа под тяхното мъдро и велико ръководство!
Питай те ги тези комисарчета какви суми взимат за извънреден труд, всичко е умножено по три, а и какви часове си пишат, но на обикновенния пожарникар (тези които наричат боици) не се плаща извънреден труд или ако се плати парите са смешни! Началниции в пожарната колкото искаш раздут щат и шуробаджанащина, наблъскани испетори по канцеларии нищо не работят по цял ден вицове, торенти и феисбук, но не се притеснявайте всичко това го плаща данъкоплатеца!
Професионалисти са да.... ама на друг фронт.... на маса и на банкет, там може да им се кланяте, там се велики, аванта им дай само и гледаите какви подвизи правят.... всички до един са пропаднали и корумпирани алкохолици!
Единствено хубаво нещо е ,че се видя доброволческия дух! Млади момчета и момичета, интелигенти с различни професии, някои носеха и Българско знаме с тях, обединени да пазят и да спасят природата. Благодоря Ви!

11.10 2012 в 20:01

Относно Мирослав Найденов и неговата (в най-добрия случай) некомпетентност:
„... по закон не е разрешено, но вече имат право да секат дървета на Витоша, с цел ограничаване на пожара. По закон няма право. Първия ден нямахме, втория нямахме, и вчера вицепремиерът Цветанов разговаря с министър Караджова, обясни й ситуацията, че ако не започнем незабавно просичането на противопожарни просеки, Витоша ще изгори цялата. Министър Караджова даде разрешението. " Това съобщи пред журналисти в парламента министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов."
http://www.novini.bg/news/73931-%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B0%D1%82-%D0%BF%D1%80%D0%BE%D1%81%D0%B5%D0%BA%D0%B8-%D0%B7%D0% B0-%D0%B4%D0%B0-%D1%81%D0%BF%D0%B0%D1%81%D1%8F%D1%82-%D0%B2%D0%B8%D1%82%D0%BE%D1%88%D0%B0-%D0%BE%D1%82-%D0%BE%D0%B3%D1%8 A%D0%BD%D1%8F.html
Вж още: http://www.capital.bg/politika_i_ikonomika/imena/2012/10/05/1920146_po_sledite_na_edna_ministerska_luja/

11.10 2012 в 19:16

Наистина онези двама, да ги наречем еко-инспектори, не си бяха прочели наредбите и реално и много усърдно единият от тях си пречеше през цялото време. бяха подчинени на Нона Караджова, която най-нагло се изтресе последният ден в Бистрица. В интерес на истината Миро Найденов през цялото време съдействаше за гасенето на пожара, казвам го защото съм бил на повечето оперативки. В случая никой не обвинява природозащитниците, те нямат нищо общо с държавната администрация.

11.10 2012 в 18:26

Горе пуши, защото тлее торфа, който горя вчера! Торфа ще тлее, докато не завали хубав дъжд или не падне снега! Горе има хора които го пазят да не се разгори пак. Преди някой да попита "защо", да се поинтересува, що е то торф и торфен пожар в Гугъл... Няма как цялата пожарна на София да стои под Черни връх, докато спре да пуши, защото през това време ако стане нещо по-голямо в София - няма кой да го спре! Няма как да бъде овладян на 100% пожара (да спре да пуши), защото няма как физически да бъде качена толкова много вода там (торфа може да гори и на дълбочина до два метра и повече - в зависимост от дебелината на торфения слой)... Та толкова за пушека - ще го гледаме още известно време, докато природата не се погрижи за останалото...

Относно "пишман еколозите" - два пъти написах, че са от министерството (всъщност става дума за един цървул, а не за двама или повече)! Никога, никъде не съм споменавал природозащитни организации! Напротив - техни доброволци активно участваха в гасенето на големия пожар и с очите си видяха за какво става въпрос! Техни доброволци имаше и вчера и се раздаваха на макс хората, респект за което!

11.10 2012 в 17:04

Има информация, ето - http://offnews.bg/index.php/111126/nyama-razrastvane-na-oganya-na-vitosha

11.10 2012 в 17:02

И да питам пак като Владо Василев - няма ли да ни кажете какво се случва днес с пожара на Витоша? Няма доброволци от Офроуд България, няма доброволци от ФБ събитието, няма хора от Бистрица и все пак? Витоша пуши повече от сутринта, поне според собствените ни очи и прозорците, от които я гледаме... Офроуд, поне вие следяхте активно темата... за останалите медии загубихме надежда отдавна...

11.10 2012 в 16:56

sharky09, не бъркай еколозите от МОСВ и екологичните организации. От МОСВ не си бяха прочели закона, че при извънредни случаи като пожар, се разрешава човешка намеса в биосферни резервати за правенето на просеки и т.н. Лично аз си мисля, че те удобно не си бяха прочели закона цели 3 дни... А природозащитните организации и адвоката, който им помага безвъзмездно от Зелени адвокати разкриха и изобличиха този факт на специална пресконференция по темата. След което нещата обаче удобно се потулиха и никой не потърси сметка за поредната некомпетентност на министерството на околната среда и водите. Защото да не си прочетеш наредбата и собствения закон... малко странно, нали? Пък и Миро Найденов като толкова милее за Витоша да си го беше прочел закона - той си е публичен... И така, едните чакат другите, другите четат бавно, а гората си гори... Та така, в случая не само че природозащитните организации не пищяха, че се правят просеки, а по-скоро пищяха, че това не се случва по-рано, изобличавайки онези, които трябваше да дадат това разрешение... а не го даваха... защото...