Премиерът пак не каза кой е предложил Пеевски

Последна промяна на 13 септември 2013 в 22:20 3428 25

Орешарски в БНТ

Участието на премиера Пламен Орешарски в предаването на БНТ „Панорама“ се получи неочаквано горещо.

Демонстрантите от вечерния протест срещу неговия кабинет блокираха ул. Сан Стефано“ и това не позволи кортежът му да паркира пред входа на телевизията. Това наложи премиерът да бъде изведен и под сериозна охрана пеша да се разходи до вратите на БНТ, под бурните освирквания на около 100 души. Те скандираха „Кой предложи Пеевски“, но въпросът на последните три месеца не намери отговор и тази вечер.

Премиерът изпревари водещия и коментира темата така: „Назначението на Делян Пеевски бе политическо решение. Отчетохме, че това е грешка и той бе оттеглен“. От кого е бил предложен депутатът от ДПС за поста шеф на ДАНС отново не стана ясно.

Освен това, в предаването бяха засегнати няколко въпроса от вътрешната и външна политика на правителството.

“Искаме да водим по-социална политика и да насърчаваме предприемачеството. Няма други мерки за успех. Няма балансирано общество, което е бедно и в него разслоението е много голямо”, заяи премиерът. Той изтъкна насърчаването на предприемачеството, излизането от рецесията и по-високата социална отговорност, защото немалка част от българските домакинства са на ръба, дори под него. „Това ще е задачата ни – и относно проектобюджета, който се подготвя, като важен параметър е и запазването на финансовата стабилност.", каза премиерът.

Орешарски каза няколко думи и по темата за необходимите за страната ни реформи. „Te не могат да се направят за 100 дни. Страхувам се, че и за 200 не могат да се направят, но могат да се започнат. Може да се очертаят насоките им и да се върви по този път, дори и с риска да не се одобряват от по-висок кръг граждани", обясни премиерът.

Той добави, че в хода на подготовката за проектобюджета за следващата година, което е първият бюджет на този кабинет, ще се направят по-сериозни реформи в сектора на админстрацията, здравеопазването и образованието. Ще се направи опит, в тясно сътрудничество, в съдебната система да се подобри значително ситуацията на този сектор, в който сме обект на критики от външните партньори.

На въпрос могат ли да се правят сериозни реформи без обществена подкрепа Орешарски отговори: „Традиционният отговор сигурно е не, но кабинетът свикна да работи през тези 100 дни под натиск и при неодобрение. Така че ще се опитаме да направим реформите, от които се нуждаем”, каза Орешарски и допълни, че разполага с информация за участниците в протеста и не се притеснява от срещите си с криминално проявени поддръжници.

"Струва ми се, че за първите 100 дни имаме два видими резултата. Първият е, че при бизнеса изчезна страхът, и вторият е, че започнахме да възстановяваме далеч по-редовно ДДС", добави Орешарски. Той определи неговото правителство за най-експертния кабинет за целия преход. Орешарски обясни, че от всичките 18 министри, в които включва и себе си, има само четирима партийни членове, които преди всичко са експерти в конкретната област. На въпрос защо хората не разбират това Пламен Орешарски заяви, че кабинетът ще работи така, че да го разберат. „Аз нося отговорност за всяко назначение, направено в кабинета. И за областните управители. Подчертах, че специално за областните управители потърсих съгласие и от двете управляващи партии”, заяви премиерът относно назначенията.

 По отношение на кризата в Сирия той каза, че е оптимист, че поне по отношение на Сирия политиците у нас имат единна позиция. 

 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!

14.09 2013 в 15:48

Оставете човека , бе ! той толкова си може ...

14.09 2013 в 15:00

Ханкур Брат е простак любовник на тиквоча

14.09 2013 в 09:53

Е каде е? Откак ми изгоре и компютъро - намале. От 22 на 17 лева. Лампи и преди не палех щото съм кьорав, и не ми помагат. Хладилника го спрях по-оная година, нали е празен.
Ще дойде радиото да пие много ток, него го пускам в слушалките.
Верно са мръсни идиоти.
Даже вече рядко включвам киловатни мощности, а те пак вземат. Имам чувството, че като парното. Не колкото си се топлил, а колкото им трябва.
Добре де, една идея по-добре, няма да се правя на луд. Но пак много, спрямо глупостите от едно време.

14.09 2013 в 09:02

Със сигурност не е на японските фашисти:)

14.09 2013 в 08:29

Изцепката е на ДС!!!

14.09 2013 в 08:28

Не се изпиняй чак толкова, видимо и ти не си политически гигант.

14.09 2013 в 07:49

Ми сигурно - щото може:)
Не разбирам въпроса. Пеевски очевидно е отищъл при Лютфито, и му е казал че иска. Той не си е дал сметка за последствията, отишъл е при Станишев, и му е казал че трябва. Онзи пък толкова е вденал, махнал е с ръка, пуснал е глупостта, а после стана, каквото стана.
Но че изцепката беше на ДПС, даже Манолова не може да покрие.

14.09 2013 в 03:01

Мухлясъл задник е Балконски..... Ама му вдигате(ме) рейтинга кат му чешете(ме) хемороидите. Забрава и игнор за него...... За последно го..... Анадола го зове. Да го изпратим с по-Чести. Да си измие устата, щот там почитат хигиената. И други Места(ни) да си изплакне......

14.09 2013 в 01:12

тъп скапан гербераст

14.09 2013 в 00:53

Е, що предлагаш мутри за шефове на разузнаването? М?