Скандалната Вяра Петрова сред учредителите на БАСТА

Нели Чолашка 22 септември 2013 в 13:55 6322 29

Вяра Петрова на първия ред  на учредителното събрание на БАСТА. Снимка: Сергей Антонов
Вяра Петрова на първия ред на учредителното събрание на БАСТА. Снимка: Сергей Антонов

Скандалната бивша депутатка от ГЕРБ Вяра Петрова бе сред делегатите на учредителното събрание днес на партия "Българи за алтернатива на страха, тоталитаризма и апатията" (БАСТА) на Мирослав Найденов, който днес бе избран за председател на събранието.

Петрова се прочу с източването на близо 700 000 лева европейски средства чрез фирми на майка си, а като министър на земеделието Найденов плати близо 50 000 лева на фирма на любовницата му Кристина Спасова за профили в безплатните социални мрежи Туитър и Фейсбук.

Сред делегатите нямаше нито един от сегашните депутати от ГЕРБ. На първия ред, където бе Петрова, бе седнал и бившият транспортен министър Александър Цветков, който подаде оставка през май 2011 г. От отцепниците от ГЕРБ бяха още Иван Иванов, Павел Димитров, Недялко Недялков, Мария Кунина, Константин Хаджигаев.

Учредяването на новата партия БАСТА в зала 3 на НДК започна с речи на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов и заместника му Цветан Цветанов, изиграни от актьора Краси Радков. Радков забавлява делегатите със скечове, иронизиращи двамата лидери на ГЕРБ.

Борисов той иронизира с репликите: "Пляскайте, за да не ви пляскам аз. Снимайте само мен, какво значи тук БАСТА-маста. Всички, които напуснаха ГЕРБ са като филм на английски без субтитри - не мога да ги гледам".

От името на Цветанов пък обяви: "Докато чаках да изляза на трибуната сънувах страшен кошмар - имам 6 апартамента, а живея в затвора".

Учредителното събрание откри Емил Димитров - Емо Фаса. Той призна, че датата 22 септември - Денят на независимостта, е била избрана неслучайно. Тук сме се събрали хора, които имаме свое мнение и не искаме да налагаме своето мнение един на друг, обяви Димитров.

Той съобщи, че за събранието са се регистрирали 1538 делегати при изискуем минимум от 500 души, а сред гостите са представители на партиите "Лидер", ВМРО-БНД, Движение модерна България и др.

"Подозирам, че ще се опитат да саботират учредяването на партията и затова трябва да внимаваме да спазваме всички процедури. тук няма статисти, както твърдят от парламентарната група на ГЕРб, тук има свободно мислещи хора", каза пък председателят на партията Мирослав Найденов.

По думите му ГЕРБ е направила много за усвояване на европейските средства, за земеделието и за културата и това не бива да се отрича.

„В голямата каца с мед обаче имаше две лъжици с катран. Едната беше бившият министър на финансите Симеон Дянков. Заради неговия бюджет на държавата, ние уморихме бизнеса.

Другата лъжица с катран беше полицейщината и вътрешния министър Цветан Цветанов. Не може в сутрешните блокове да гледаме вместо идеи за развитие, поредната изпълнена полицейска акция през нощта”, каза още Найденов. 

По думите му, бившите привърженици на ГЕРБ са се отказали от тази партия заради невъзможността на лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов да премахне от структурата на ГЕРБ Цветан Цветанов.

Мирослав Найденов не посмя да нападне лично Борисов. „Политик като Борисов не може да бъде оценяван от таки

ва като нас, него ще го оцени историята”, коментира той.

На учредителното събрание на БАСТА било поканено ръководството на ГЕРБ, но от партията изпратили само поздравителна телеграма с извинение, че не могат да присъстват поради ангажименти.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!