Последни залагания часове преди новия кабинет

27 май 2013 в 13:35 3196 0

Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски. Снимка: БГНЕС

Съставът на новия кабинет на Пламен Орешарски ще бъде обявен по-късно днес след среща на националния съвет на БСП. Въпреки че самият Орешарски вече има фаворити за повечето от министерските кресла, до последно са възможни изненади заради номинациите от страна партията. Вече се знае обаче, че много от министерските постове ще бъдат дадени на бивши зам.-министри в правителството на тройната коалиция - както от БСП, така и от ДПС.

Макар че от левицата отричат досега да са водени официални преговори за разпределяне на министерските постове, вече са известни имената на някои от кандидат-министрите. Сред тях е бъдещият здравен министър - директорът на болница "Шейново" д-р Таня Андреева. Тя вече потвърди, че е приела поста.

Първоначално за министър на вътрешните работи се спрягаше името на Младен Червеняков от БСП. По информация нa "Медиапул" обаче Орешарски готви за поста бившия шеф на ДАНС и доскорошен шеф на кабинета на президента Росен Плевнелиев Цветлин Йовчев. 

Външен министър почти сигурно ще е Кристиян Вигенин, въпреки че първоначално най-очакваната кандидатура бе на Ивайло Калфин.

Вероятно финансовото министерство ще оглави заместникът на Орешарски в правителството на тройната коалиция, когато Орешарски бе финансов министър - Кирил Ананиев. Ананиев се сочи за безспорен експерт, той бе зам.-министър в три правителства - на Иван Костов, на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев.

За министър на икономиката се спряга Петър Чобанов от гражданската квота на БСП. Чобанов е популярен като икономически анализатор и е в управлението на организацията Институт за нов икономически напредък.

Колебанието за поста регионален министър е между депутата Димчо Михалевски, който бе зам.-министър в тройната коалиция и Десислава Терзийска.

За министър на отбраната БСП подготвя дългогодишния говорител на националния съвет на партията Ангел Найденов.

В средите на левицата се говори, че Орешарски е планирал да се обособи Министерство на енергетиката, отделно от икономиката, а за енергиен министър готви Явор Куюмджиев. Куюмджиев бе зам.-министър с ресор енергетика при тройната коалиция.

Вторият вицепремиер по всяка вероятност ще е Зинаида Златанова, която поема правосъдното министерство. По-рано днес Орешарски обяви, че правосъдният министър задължително ще е вице, тъй като един от акцентите на кабинета ще е преодоляване на проблемите в правосъдието. Златанова бе шеф на представителството на Европейската комисия в София. Като вицепремиер тя ще следи усвояването на парите от европейските фондове.

За социален министър се спряга името на Хасан Адемов от ДПС. Той е лекар-анестезиолог по професия с дългогодишна депутатска кариера. Адемов бе народен представител в последните четири парламента с ресори социална политика и здравеопзване. До вчера за поста се готвеше Драгомир Стойнев от БСП, който оглавяваше социалната комисия в предния парламент, но днес се заговори, че Стойнев ще оглави министерството на икономиката. Вероятно той ще е единият вицепремиер в кабинета. Друг слух твърди, че постът ще поеме Лазар Лазаров, който бе зам.-министър по времето на Емилия Масларова. За него най-силно лобирали синдикатите.

ДПС искат и още няколко министерски поста. Единият е екологията, където се лансира депутатката Искра Михайлова, която оглавяваше парламентарната комисия по околна среда в предишното Народно събрание. Михайлова не е член на ДПС.

Другото министерство, поискано от партията на Лютви Местан, е на образованието. Предложението на ДПС е професорът – българист Марияна Георгиева-Бенчева. БСП обаче готви свой кадър за поста, съобщиха източници от левицата, цитирани от „Дневник“ – новоизбрания депутат Анелия Клисарова, ректор на варненския Медицински университет.

ДПС иска и транспортното министерство, което отговаря за оперативната програма „Транспорт“ (автомагистралите и жп-пътищата) и за цифровизацията на телевизионния ефир. Партията предлага бившия зам.-министър в тройната коалиция Юджел Атилла. По информация на "Дневник"  От БСП искат за поста шефа на "Пристанище Варна" Данаил Папазов.

Макар че ДПС искат и земеделското министерство, Орешарски е поканил за поста Светла Бъчварова, също бивш зам.-министър при тройната коалиция и бивш шеф на Селскостопанската академия.

За министър на културата БСП залагат на десен кадър - бившият седесар и впоследствие лидер на движение "Гергьовден" Петър Стоянович. Стоянович беше сред учредителите на Движение "България на гражданите" на Меглена Кунева, но не членува в партията. В последните години стана ясно, че той има и извънполитически ангажимент - Стоянович е сред лобистите за разширяване на ски зона Банско и е на всички срещи по темата в града. От ДПС, по неофициална информация, имат 2 предложения за поста - поетесата Надежда Захариева, която беше зам.-министър на културата в правителството на Тройната коалиция или бившият член на СЕМ Мая Вапцарова

Хора на ДПС, очаквано ще бъдат излъчени на по-ниски нива в различни министерства, като зам.-министри. По неофициална информация кадър на партията ще оглави Агенцията по храните към земеделското министерство, както и агенцията по туризъм, ако този ресор бъде изваден от министерството на икономиката.

Министерството на спорта е обещано на олимпийския шампион по борба Георги Мърков.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови