Кабинетът "Орешарски" сглобен на 90%

26 май 2013 в 14:39 3922 3

Пламен Орешарски Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски Снимка: БГНЕС

Пламен Орешарски е готов на 90% с проектокабинета си, а в понеделник ще обяви предложенията си за министри, съобщи самият той пред bTV.

Простата сметка показва, че най-много едно или две имена са под въпрос.

По-рано днес като кандидат за министър на здравеопазването официално се афишира изпълнителният директор на АГ болница "Шейново" д-р Таня Андреева. Тя потвърди в тв интервю, че е приела да заеме поста.

Ето още имена на вероятни министри на Пламен Орешарски.

В момента левицата провежда политически консултации с парламентарни и извънпарламентарни сили. 

"В преговорите БСП и ДПС напредваме по обявените програмни намерения. Вече в малко по–голяма степен на конкретизация на отделните политики и отделяне на най–спешните мерки, от тези, които ще бъдат в краткосрочен и дългосрочен план", каза пред БНР Йордан Цонев от ДПС.

Програмата на разговорите е в три насоки – укрепване на държавността, за бизнеса, за хората. Има доста конкретни стъпки, по отношение на борбата с монополите, възстановяването на пазара се предвиждат мерки за регулаторните органи. Имаме предвид не само антимонополно законодателство, а и антитръството законодателство. Укрепване на регулаторните органи – имаме предвид техният административен и функционален капацитет. По реформата в сектора на монополизацията нямаме разминавания. По въпроса, че реформата в здравеопазването е спешна, също нямаме разминавания. Нямаме разминавания и по отношение на освобождаването на бизнеса от административния и бюрократичен рекет и произвол, каза Йорадн Цонев.

Днес ще приключим с програмата, утре тя ще бъде готово в редактиран вид. Утре Орешарски обеща, че ще бъде готов съставът на кабинета. Във вторник е реалистично да се гласува правителството, екшън планът е такъв. За персоналния състав на кабинета Орешарски си води разговори с експерти и хора, на които може да възложи изпълнението на тези функции, каза още Цонев.

Цонев подчерта, че ДПС няма никакви квоти в правителството, а Министерският съвет се съставя на експертен принцип.

Утре, 27 май, предстоят разговори с "Атака", "България на гражданите", ВМРО и "Глас народен".

Очаква се съставът на новото правителство да бъде гласуван от парламента във вторник.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!