Орешарски: Правосъдният министър ще е и вицепремиер (видео)

Елица Мартинова 27 май 2013 в 09:52 2062 4

Пламен Орешарски Снимка: БГНЕС
Пламен Орешарски Снимка: БГНЕС

Правосъдният министър в програмния кабинет ще бъде и вицепремиер. Това обяви кандидат-премиерът на социалистите Пламен Орешарски по време на консултациите с "Движение България на гражданите". Орешарски подчерта, че това ще бъде стъпка за преодоляване на проблемите в сферата на правосъдието.

"Коалиция за България" представи на кратко плана "Орешарски" и приоритетите в него. Кандидат-премиерът на социалистите подчерта, че програмата е отворена за предложения. Вероятният министър-председател подчерта, че кабинетът му ще търси подкрепата на партиите, останали извън 42-рото НС, и на граждански организации.

"След  евентуалното стартиране на кабинета искаме да продължим същите дискусии. Искаме да променим начина, по който властта функционира - тя да бъде много по-отворена към всички политически сили и институции от гражданското общество".

От страна на "Движение БГ" на срещата бяха лидерът Меглена Кунева и зам.-председателите Калин Томов и Йонко Грозев. Те споделиха възгледите на социалистите, че България има нужда от възстановяване на държавността и подпомагане на бизнес климата - каквито са първите две точки от плана на червените.

Останалата извън парламента партия обаче подчерта, че в програмата на червените има съществени пропуски. Кунева коментира, че приоритетите на Орешарски не засягат най-важния въпрос - проблемът със съдебната система.

"Искаме да чуем вашите мерки в тази така важна сфера, искаме да знаем какво смятате да предприемете, за да подобрите съдебната система. Ние и хората, които представляваме, настояваме да проследите докъде стигат подслушванията и кой ги е проучвал. Наложително е да сторите това веднага", каза Кунева.

Назидателният тон на председателя на "Движение БГ" срещна смеха на червения й колега Сергей Станишев. Той обясни, че задачата пред Пламен Орешарски не е лека, а проблемите в държавата са толкова много, че не могат да бъдат обхванати само в един план.

Друг проблем, който от "Движение БГ" засегнаха, бе честността на изборния процес.

"Изключително притеснителен е резултатът от тези избори. Днес "Трансперънси Интернешънъл" излязоха с резултат - 18 % от вота на и без това малко гласувалите хора е корпоративен, 5 % е купеният вот. Резултатът от тези избори е, че хората се разделиха на парламентарно представени и на непредставени в парламента и това не е добре. Нека променим методиката и нека следващия път хората да избират партиите, без да им се внушава, че единственият шанс е да се гласува за опозицията на бившите управляващи и че в противен случай гласът им ще отиде напразно", каза Кунева и отсече: Ние ще бъдем ваша демократична опозиция, но смятаме, че е много важно да поддържаме обратна връзка през вашия мандат.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови