Неофит е новият български патриарх (обновена в 16:46 + снимки)

Борислава Бибиновска 24 февруари 2013 в 13:49 4250 4

Патриарх Неофит. Снимка: БГНЕС, архив
Патриарх Неофит. Снимка: БГНЕС, архив

Новият патриарх на Българската православна църква е избран. В 13:47 камбаните на "Св. Александър Невски" забиха тържествено. Малко след това бе официално съобщено, че Русенският митрополит Неофит е избран с 90 гласа. 

"За повече от 600 години това е първият патриарх, избран не в робство, а свободно, и неговото име е Неофит", обяви американският митрополит Йосиф.

На първи тур Неофит събра 72 гласа от вота на 138 избиратели. Успоредно с патриаршеския пост митрополит Неофит ще оглави и Софийска епархия. 47 гласа е получил Ловчанският владика Гавриил, има и един невалиден вот.

Стотици вярващи се събраха пред храма, за да зърнат новия патриарх.

Докато Йосиф съобщаваше тържествената вест, в района на булевард "Витоша" премина  протестното  национално шествие под звуците на песента на панагюрските въстаници и стотици трибагреници. 

В 14:15 ч в храм-паметника "Александър Невски" пристигна президентът Росен Плевнелиев.

В 14:30 ч новоизбраният патриарх Неофит излезе на площада и тръгна с литийно шествие към "Ал. Невски". Русенският владика носи патриаршеската корона. Миряните го посрещнаха с бурни аплодисменти, а той ги благослови.

В 14:40 предстоятелят на храма "Ал. Невски" епископ Тихон зачете въведителната реч по интронизацията. Около храма продължават да прииждат миряни. Общото настроение е на удовлетворение и одобрение от избора на нов глава на Българската църква. Вярващите коментират, че Неофит ще продължи делото на Максим, защото двамата са били близки. 

В 15: 08 двама митрополити-членове на Св. Синод едновременно възгласиха трикратното "Достоин" за новия Български патриарх при редуване с клира – 3 възгласа "Достоин", а след тях и хора с миряните – 3 възгласа "Достоин". Този възглас предвожда избора на новия патриарх на България, който се възприема за най-достойния измежду събратята си да поведе Българската църква.

15:55 ч - На същинската интронизация на новоизбрания патриарх Неофит получи всички патриаршески инсигнии (атрибути) . При излизането си от синодалната палата Неофит вече носеше патриаршеската корона.

16:00 ч - Неофит държи първата си реч като патриарх.

16:05 ч - Слово произнесе президентът Росен Плевнелиев, който каза: "Обръщам се към Вас с надежда и очакване, с радостта си от днешния избор на патриарх. Нека Бог му даде сили да ни води. Българската църква ни запази от злото през годините. Нека гражданската енергия, която видяхме днес по улиците, ни поведе към свободата. Нека заедно работим за доброто. Нека сме примерът  на нашите деца. Нека се помолим и съхраним ценностите".

16:15 ч - В храма бе прочетено и приветствие от министър-председателя в оставка Бойко Борисов, който не дойде лично. Борисов изказва искрените си поздравления към новия глава на БПЦ.

Веднага след това всички официални лица излязоха пред централния вход на "Ал. Невски" за снимка. Най-отпред са всички митрополити.

Патриархът отговори и на въпроси на медиите. Запитан за посланието към днешните протестиращи, той каза: "Ще се моля да се спасят от злото. Нека бъдат всички хора честити." Неофит призова за мир в душите на хората и пожела да бъдат честити в техните стремежи, с които да постигат добро. На въпрос каква ще е първата и най-важна негова задача в Църквата, отговорът бе: "Да работим заедно с нацията."

Кой е митрополит Неофит

Русенският митрополит Неофит (Симеон Николов Димитров) е роден в София на 15 октомври 1945 г. Учи в духовната семинария в София. През 1975 г. е постриган за монах в Троянския манастир. През 1989 г. епископ Неофит е ректор на Духовната академия “Св. Климент Охридски”, а на 26 юли 1991 г. е избран и за пръв декан на възстановения Богословски факултет при Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Година по-късно е назначен и за главен секретар на Светия синод и председател на Църковното настоятелство при ПКСХП “Св. Александър Невски”.

От 2004 г. е Русенски митрополит.

 Неофит Русенски отдавна е спечелил симпатиите на хората. Ползва се с почит и уважение и на събратята си в църковните среди. Известен е с благочестивия си и смирен характер. Затова и малко след смъртта на патриарх Максим, бе сочен за негов достоен наследник. 

За владиката от Русе се знае, че също е бил агент на ДС. Този факт обаче не успя да промени иначе доброто отношение към него. 

 Неофит има тънко досие с не повече от 20 листа. Той не е давал писмени сведения, а само е съобщавал на ръководителя си за събраната от него информация. Писмени сведения Неофит е дал единствено относно своите впечатления от пътуване в САЩ.

Неофит е бил постепенно е привличан към ДС. Вербуван е като агент „Симеонов“ през 1983 г. Зачислен към отдел VI на ДС. В сведенията за него пише, че е опърничав и не проявява инициатива да докладва на службата. ДС обаче подчертава, че Неофит е демонстрирал безпределна обич и вярност към СССР.

На агент „Симеонов“ е възложено да наблюдава дейността и поведението на отделни висши „реакционно настроени“ духовници на БПЦ. Неофит е трябвало да се сприятелява с духовниците с бунтарски дух и да оказва влияние върху тях. Той е трябвало да докладва и за кадрови промени в синода. Зачислен към отдел VI на ДС.

В делото на владиката е отбелязано, че той е изключително добре приеман от духовниците в БПЦ. Отдавна е доказал предаността и отдадеността си към духовните дела. Ползвал се е и с подкрепата на патриарх Максим.

След 10 ноември 1989 г. ДС отбелязва, че колебанието на Неофит да служи на агенцията е нараснало. Съобщава се, че през 1990 г. агент „Симеонов“ отказва да поддържа връзки с представители на ДС.

Същата година владиката е изключен от списъка на агентурните кадри.       

По повод разсекретяването на досиетата на духовниците, дядо Неофит заяви, че чувства неудобство, но все пак няма за какво да се притеснява.

“Трудно понасям това положение, в което съм поставен, защото никога не съм имал желание да злепоставя някого и да ползвам привилегиите на ДС”, споделя Неофит по повод службата си в ДС.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови