Започна изборът на новия патриарх (снимки)

OFFNews 24 февруари 2013 в 08:00 2781 0

Новият патриарх ще бъде избран днес. Снимка: bg-patriarshia
Новият патриарх ще бъде избран днес. Снимка: bg-patriarshia

Новият патриарх на Българската православна църква (БПЦ) ще бъде избран днес.

За родната църква днешното събитие  е исторически момент. Последният патриаршески събор се е състоял преди 42 г., когато на 4 юли 1971 г. за патриарх е избран покойният вече Максим. Църквата свали траурното знаме преди седмица, когато станаха ясни имената на тримата кандидат-патриарси. 

Новият глава на БПЦ ще бъде излъчен измежду тримата кандидати - Старозагорският митрополит Галактион, Ловчанският Гавриил и Русенският Неофит

Въпреки че митрополит Галактион се разболял от тежка пневмония и няма да присъства на патриаршеския събор, изборът за нов патриарх не бе отложен. Той ще се състои по определения от Синода ред.

На патриаршеския събор заради боледуване не присъства и Западният и Средноевропейски митрополит Симеон.

В 8.00 ч. днес всички 138 делегати се отправиха към заседателната зала на БАН. По процедура след това делегатите ще се върнат в Синодалната палата, където ще се състои и същинският избор за патриарх. В 9.10 часа изборната урна ще бъде публично запечатана. Очаква се изборът за патриарх да продължи до 11.45 ч.

При избора на нов патриарх всеки от избирателите трябва да впише името на своя фаворит в бяла бюлетина. Кворумът, нужен за избора, е 2/3 от гласовете на избирателите (92 гласа). Името на новия български патриарх ще стане ясно по обяд. 

След оповестяването на името, всички гости ще се отправят към храм-паметника "Св. Александър Невски", където ще се проведе и инторнизацията на новия глава на БПЦ.

Към края на интронизацията новият български патриарх застава на патриаршеския трон, където по старшинство три пъти по двама митрополити-членове на Св. Синод едновременно ще възгласят трикратното „Достоин” за новия Български патриарх при редуване с клира - 3 възгласа „Достоин”, а след тях и хора с миряните – 3 възгласа „Достоин”.

Новият патриарх ще получи и патриаршеските атрибути: мантия, корона и патриаршеският жезъл. Освен тях на новия български патриарх ще бъдат поднесени и нагръдния патриаршески кръст и енголпията.

От 9 ч. насам в храм-паметника "Александър Невски" започнаха да прииждат стотици хора, желаещи да присъстват на церемонията на интронизацията на новия патриарх. Сред тях има както възрастни хора, така и млади. Пред OFFNews част от присъстващите в "Александър Невски" коментираха, че изборът на патриарх е важен за всеки български гражданин.

"Като православни християни ние трябва да сме съпричастни към днескашното събитие.", смята един от присъстващите хора.

"Изборът на нов патриарх по един или друг начин ще окаже влияние не само за духовното развитие на страната, но и за целия й облик като държава", споделя друг мирянин.

Повечето хора не посочиха свой фаворит за патриарх, но бяха категорични, че Бог ще помогне за избора на най-достойния.

Всички хората, които искат да влязат в храм-паметника,  пък преминават през специална проверка на скенер. За сигурността на събитието се грижат както полицаи, така и служители на Национална служба за охрана (НСО). В момента салонът на "Александър Невски" е препълнен. Официалните гости на Патриаршеския събор също са в храм-паметника и очакват оповестяването на името на новия патриарх. Междувременно вече над 1 час продължава гласуването в Св. синод за избора на нов глава на БПЦ.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови