Миков запази поста си, парламентът нищи има ли бивши комунисти

Елица Мартинова 02 октомври 2013 в 13:53 3159 8

Ръковоството на парламента - Христо Бисеров, Михаил Миков и Мая Манолова. Снимка: Сергей Антонов
Ръковоството на парламента - Христо Бисеров, Михаил Миков и Мая Манолова. Снимка: Сергей Антонов

След дебати, продължили повече от три часа, парламентът най-накрая гласува да отхвърли предложението на ГЕРБ за предсрочно освобождаване на Михаил Миков от председателския пост на 42-рото Народно събрание.

От всички 191 гласували 81 бяха "за", а 110 - "против". Депутатите на "Атака" не участваха в гласуването.

С това опитът на ГЕРБ да разклати поста на Миков остана неуспешен. Бившите управляващи обаче успяха да изнервят управляващите и да объркат работата им. По план, в 12.30 ч. трябваше да се проведе нововъведения от парламента блиц контрол, в който депутати задават въпроси на министрите от кабинета. Заради дебатите по поста  на Миков обаче изслушването на министрите се забави с повече от час.

Основният мотив за искането на ГЕРБ бе решението на Миков да преброи ръчно присъстващите в залата миналия четвъртък, като по този начин надхитри хората на Борисов и осигури кворум, за да се разгледа вотът на недоверието.

Покрай спора за легитимността на заседанието управляващите и опозицията успяха да развият още два въпроса - за единството на духа и тялото и за това има ли бивши комунисти.

Темата бе подхваната от председателя на ПГ ГЕРБ в миналия парламент Красимир Велчев, който от парламентарната трибуна заключи, че няма бивши комунисти.

"Ако няма бивши комунисти, сетете се кой ви е лидер", контрира го председателят на ДПС Лютви Местан.

В спора не пропусна да се включи и Минчо Минчев от "Коалиция за България", който в края на юни държа изпълнената с патос реч "Другари, светлината идва от изток". OFFNews публикува пълното му изказване:

"Искам да ви кажа, че в качеството си на главен редактор аз съм в публичния живот вече над 20 години, а и в парламентарния живот - също. Знам, че тази зала е изтърпявала невероятни  изпитания. Тук са били хора като Свободка Стефанова, Венцислав Кацарски, Георги Дилков - Лорда. Треперили са стените в тази зала.

Но разликата между това, което се случва днес, е в това, че онези хора имаха някаква кауза.  Те вярваха, че като развалят един добре устроен живот, ще създадат един друг, по-добър за хората. Вие, драги приятели от ГЕРБ, се проявявате като един герой на Радичков - Харалампи, защото нищо смислено не предлагате да направим за този народ, за хората, които измират в  селата, да приемем закони, с които да мръдне българската икономика.

Не се проявявайте като времеяди - четири години изядохте като марокански скакалци историческото време на България, в което можехме да възправим тази държава

И вие ще получите оценката на този народ заради това, че го излъгахте през 2009 г., че може да има друго бъдеще.

Вие сте еманацията на разрухата и го доказахте и в днешния ден. Не ви е проблем г-н Миков, проблемът е в това, че имате неустановеност в своето съзнание, физически сте тук, ментално сте някъде другаде, а политически никой не знае къде сте.

Думите на Минчев вбесиха Красимир Велчев, който призна, че преди години е бил член на БКП, но са го изключили за неподчинение. Велчев дори цитира поантата на творбата на Веселин Андреев "Балада за комуниста"

"Не човек, а желязо / просъскал агентът фашист. / Тихо мъртвият казал: / Не, комунист!". Аз току-що видях един партиен секретар. В предприятията така ни насъскваха. Аз също съм бил член на тази партия, но мен ме изключиха, защото не търпях всичко, което правят партийните секретари, т.е. комунистите. Нямаше начин да ставаш пилот, ако не си член на БКП, никой не те питаше за идеите. Единственият начин да пътуваш навън, бе да станеш доносник", заяви Велчев.

Той обаче бе скастрен от зам.-председателя на НС Мая Манолова, която обясни, че всички депутати имат спомени, но парламентарната трибуна не е мястото за споделянето им.

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови