Вотът на недоверие не мина, "Атака" се въздържаха

Елица Мартинова 02 октомври 2013 в 09:31 3705 12

Пълната пленарна зала при дебатите и гласуването на оставката на кабинета. Снимка: БГНЕС
Пълната пленарна зала при дебатите и гласуването на оставката на кабинета. Снимка: БГНЕС

Вотът на недоверие към кабинета "Орешарски", който ГЕРБ внесоха и мотивираха с провала на Министерството по инвестиционното проектиране, бе отхвърлен от Народното събрание.

В гласуването участваха 217 депутати, от които 111 "против", 86 "за" и 20 "въздържал се". За разлика от миналата седмица, когато бяха в пълен състав, този път в пленарна зала присъстваха само 86 депутати. Екипът на Волен Сидеров гласува с "въздържал се", след като малко по-рано спаси кворума на заседанието.

На гласуването присъстваха министър председателят Пламен Орешарски и останалите министри от кабинета му.

За да защити правителството, на трибуната излезе лидерът на левицата Сергей Станишев. Той коментира, че вотът на недоверие е бил самоцелен опит да се пречи на работата на правителството и Народното събрание.

"Мотивите нямат нищо общо с функционирането на Министерството на инвестиционното проектиране. Неслучайно имаше такова лутане за какво да се внесе вотът, първо беше за цялостна политика, после само за едно министерство и то със слаби мотиви. Истинската цел е делегитимация на парламента", заяви Станишев.

Председателят на ДПС Лютви Местан също заяви, че ГЕРБ не са посочили реални мотиви. По думите му това, с което хората на Борисов не са съгласни, е фактът, че властта вече не е в техни ръце.

"Защо ни взехте властта, толкова добре се чувствахме в нея. Нито БСП, нито ДПС, нито "Атака" взеха властта на ГЕРБ. Властта на ГЕРБ бе отнета от негово величество българския избирател и ако някой е виновен за това, то вината е у самите вас", категоричен бе Лютви Местан.

От ГЕРБ настояха гласуването да отпадне

"Настояваме точка първа от дневния ред да отпадне и да насрочите разглеждането и  дебатирането по внесения вот на недоверие на 26 септември", заяви малко преди гласуването Димитър Лазаров от ГЕРБ.

Бившите управляващи настояха да не се зачитат дебатите по вота, които се проведоха миналия четвъртък, след като председателят на НС Михаил Миков надхитри ГЕРБ.

Като мотив за искането си Лазаров представи разпечатка от заседанието на 26 септември, качена в сайта на парламента.

"Това е разпечатка от регистрацията втората в 9.35 ч. на 26 септември, това е на сайта на Народното събрание. В 9.03 ч. има 110 регистрирани депутати, в 9.35 ч. регистрирани са 86 народни представители - от "Коалиция за България" - 59, от ДПС 27, от ГЕРБ - 0, което на практика означава, че в 9.35 ч. не е имало съответния кворум, за да се открие заседанието", заяви Димитър Лазаров.

Предложението на ГЕРБ обаче не бе уважено, като за отпадане на вота от дневната програма гласуваха 195 депутати, от които 85 бяха "за" и 110 "против".

Премиерът Пламен Орешарски, който заедно с министрите си присъства на гласуването на вота на недоверие, коментира на излизане от парламента, че този вот не е бил по същество, а е имал други цели.

На въпрос не го ли притеснява фактът, че правителството се крепи на подкрепата на "Атака" то отговори: "Нищо не ме притеснява".

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови
За писането на коментар е необходима регистрация.
Моля, регистрирайте се от TУК!
Ако вече имате регистрация, натиснете ТУК!