Цецка Цачева: Чакаме дебат по вота тази седмица

Нели Чолашка 01 октомври 2013 в 14:32 2258 1

Цецка Цачева. Снимка: БГНЕС
Цецка Цачева. Снимка: БГНЕС

Парламентарната група на ГЕРБ очаква ръководството на Народното събрание да включи в дневния ред повторно поискания вот на недоверие към правителството и да има дискусия по него, обяви Цецка Цачева пред БНР.

Вотът на недоверие към правителството, внесен от ГЕРБ,  на тема инвестиционно проектиране беше включен в програмата на парламента миналата седмица, но тогава депутатите по-скоро се надлъгваха за кворума, отколкото да работят.

След като заседанието в сряда се провали заради липса на кворум ("Атака" отсъстваше, а ГЕРБ не се регистрираха), в четвъртък председателят на парламента Михаил Миков преброи ГЕРБерите ръчно и обяви, че има кворум. В този ден уж се проведоха и обсъжданията на вота.

"През предходната седмица парламентът не заседава, не е работил и това, което се упражниха и се опитаха да нарекат дебати, е несъстоятелно.

Това беше причината още в четвъртък да внесем отново вот на недоверие и очакваме през настоящата пленарна седмица, която започва от утре, ръководството, в лицето на председателя Миков, да включат в дневния ред същностния дебат по искания вот.

Вече сме уведомени, че "Атака" се е завърнала в страната, очакваме ги в пленарна зала и трябва да има вот на недоверие, защото за нас тези дебати са от изключително важно значение", обяви Цачева.

На въпрос как ще коментира твърдението на БСП, че на практика миналата седмица ГЕРБ е подкрепил правителството, Цачева отговори: "БСП могат да тълкуват, както им е изгодно. Истината е една – безпрецедентна парламентарна криза, което за парламентарна република, каквато е България, е нещо невиждано в най-новата ни история.

За всеки вече е ясно, че кабинетът "Орешарски" няма парламентарна подкрепа, а когато едно управление няма подкрепата на мнозинството в парламента, то не е в състояние да изпълнява програма, амбициозни проекти".

"Някак си е трудно да убедим българските граждани, че действията на ГЕРБ са законни, логични, тъй като ние имаме цялостна провалена седмица и провалената седмица беше заради отказа на ГЕРБ да участват при упражняването на най-същинския инструмент, валиден за опозицията, а именно искане на вот на недоверие.

Не може да искаш вот на недоверие, а в същото време да отказваш да присъстваш в залата, да се регистрираш и да оспорваш възможността за участие в дебати", коментира Атанас Мерджанов от БСП.

Михаил Миков обяви вчера, че няма да включи повторно точка за обсъждане на вота, защото вот по една и съща тема може да се внася през 6 месеца.

Очаква се обаче в програмата да бъдат включени гласуването на вот на недоверие и поисканата от ГЕРБ оставка на Миков и на цялото ръководство на парламента. 

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови