ГЕРБ няма да бъдат пуснати в паралелната ЦИК (видео)

OFFNews 07 май 2013 в 16:27 3408 2

Вигенин (вляво) и представителите на останалите партии, които организират паралелното преброяване. Снимка: Сергей Антонов

Партия ГЕРБ, очаквано, няма да бъде включена в групата, организираща паралелното преброяване на предстоящия парламентарен вот. Това обяви днес групата от пет партии (БСП, ДСБ, Атака, ДПС и Движение България на гражданите"), поръчали преброяването при представянето на технологията и изпълнителя му - австрийския институт за обществени проучвания СОРА. Изказването беше в отговор на изявлението на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов отпреди седмица, че ""ГЕРБ настоява петте партии, които организират паралелното преброяване и наемат австрийската фирма, да ни предоставят банкова сметка, по която да преведем съответната част, за да можем и ние да участваме в паралелното преброяване"

Основните съмнения на петте опозиционни партии за опити за манипулация на резултатите са към ГЕРБ, която контролира над районните избирателни комисии (РИК), посочи Кристиян Вигенин от предизборния щаб на БСП. Причината е, че предишните управляващи и сега контролират администрацията. "Служебното правителство недостатъчно се разграничи от предишното управление, запази много управленски кадри", добави Йонко Грозев от Движение БГ на Меглена Кунева. Той припомни и "опита" на служебния премиер Марин Райков да представи скандала със записите на разговорите между Бойко Борисов, прокурора Николай Кокинов и ексаграрния министър Мирослав Найденов като обикновен предизборен "компромат", макар че достоверността им бе потвърдена.

Веселин Методиев от ДСБ гарнира недоверието на групата към предишните управляващи с факта, че "министърката на вътрешните работи раздига колите на МВР по места да посрещат Цветан Цветанов" при предизборните му посещения.

Грозев допълни, че ГЕРБ не са единствената политическа сила, към която партията му храни недоверие. Той обясни, че по негова информация сред присъстващите на днешната пресконференция партии има такива, които са приютили продавачи на гласове, офертирали по-рано и партията на Кунева. Методиев коментира, че 5-те партии не си вярват дотолкова, че да се откажат от взаимния контрол: "Единственият начин да контролирам комунистите е да седя тук и да гледам какво правят", каза той. Вигенин реагира със смях на думите му.

Как ще се прави паралелното броене?

Австрийските експерти ще направят прогнозни резултати, паралелно преброяване на протоколите от всички 11 900 секционни избирателни комисии в страната, както и статистически анализ, обяви Гюнтер Огрис, управляващ съдружник в СОРА. Прогнозните резултати, които ще бъдат обявени в изборната вечер между 22 и 0 часа, ще бъдат базирани на резултатите от извадка от 600 секционни комисии, каза той. Резултатите от паралелното преброяване ще се базират на ксерокопията от протоколите от изборните секции, които петте партии ще подадат. Те ще бъдат сравнени с официалните резултати на Централната избирателна комисия.

Всички данни от паралелното преброяване ще бъдат публикувани на портала "За честни избори".

Австрийският институт има опит с преброяването от над 50 изборни кампании в Австрия, Чехия и Грузия, каза експертът. "Надявам се, че няма да открием нищо нередно", каза той.

Огрис посочи, че стандартното отклонение между прогнозните и крайните резултати е до 1.5 %, но прогнозата не влияе върху крайното разпределение да депутатските места между партиите. Той добави, че в досегашната си практика австрийската компания е получавала само една заявка за повторно предварително преброяване, когато влизането на една партия в съответния парламент зависело от 1 глас.

Паралелното преброяване ще струва на 5-те партии над 300 хиляди лева, обяви Вигенин. Споразумението с австрийската компания е за 142 000 евро с ДДС, но ще има и допълнителни разходи за доставка на хардуер - скенери за копираните протоколи и др.

 Видео от пресконференцията

Най-важното
Всички новини
Най-четени Най-нови